Με αμείωτο ρυθμό και από ρεκόρ σε ρεκόρ συνεχίζεται η σταθερά ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας να εντείνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά, η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh)

Συγκεκριμένα, νωρίτερα «έπιασε» τα 202 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας εκρηκτική αύξηση ύψους 37%. Στα επίπεδα αυτά η τιμή είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Ισούται με πετρέλαιο ύψους 360 δολαρίων! 

Σύμφωνα με τον αναλυτή ενεργειακών θεμάτων, Ξαβιέ Μπλας, η τιμή αυτή για το φυσικό αέριο αντιστοιχεί με μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 360 δολάρια το βαρέλι!

Την ίδια ώρα τα αποθέματα φυσικού αερίου τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Βρετανία κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, περίπου στις 259 TWh, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Η ενεργειακή αγορά είναι ιδιαίτερα ανήσυχη. Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις για την ώρα δεν έχουν αγγίξει τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πιεστούν να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή των ροών από τη Ρωσία. Θυμίζουμε, εξάλλου, πως η Ρωσία καλύπτει το 40% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο.

Τα συμβόλαια 

Μόλις χθες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στις προτάσεις που κατέθεσε για την ενίσχυση της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία ζήτησε, μεταξύ άλλων, να μην ανανεωθούν ευρωπαϊκά συμβόλαια με την Gazprom που λήγουν μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για συμβόλαια ύψους άνω των 15 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ήτοι περίπου το 12% της ρωσικής ροής προς την Ευρώπη.

«Οι καταναλωτές στην Ευρώπη γυρίζουν την πλάτη τους στο ρωσικό φυσικό αέριο, σαν αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω» σχολίασε σε έκθεση της, η Rystad Energy.

Σημειωτέον δε, πως την επόμενη εβδομάδα οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη και μειωμένους ανέμους, γεγονός που θα ωθήσει ανοδικά τη χρήση, όπως και τις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ