Φεύγουν και οι τελευταίοι από το Κίεβο, την Ουκρανική πρωτεύουσα που έχει καψαλιστεί από πυραύλους και ρουκέτες του ρωσικού πυροβολικού. Είναι οι τελευταίοι άμαχοι, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, ειπώθηκε ότι δύο δεν τα κατάφεραν και σκοτώθηκαν μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους το απόγευμα της Παρασκευής.

Δεν έχει την τύχη του Χαρκόβου ή της Μαριούπολης το Κίεβο ακόμα, δεν έχει ισοπεδωθεί στην έκταση που συνέβη με άλλες πόλεις, όπου σε κάθε έκρηξη εκτοξεύονται συντρίμμια και πτώματα σε κάθε κατεύθυνση.

Η φρίκη από το αίμα και τις σορούς στους δρόμους, ωθεί τον κόσμο να συνωστίζεται στις αποβάθρες, όπου τα τρένα αναχωρούν για δυτικά. Στο τέλος της ένατης μέρας του πολέμου, ο μεγάλος χερσαίος διάδρομος από το Λουχάνσκ προς τα νοτιοδυτικά μέχρι την Κριμαία, όπως κινούνται οι δείκτες του ρολογιού, κοκκινίζει όλο και περισσότερο δημιουργώντας στην Ουκρανία μία νέα ρωσική ακτογραμμή, με άπλετη θέα στον Εύξεινο Πόντο.

Πέρα απο την Κριμαία, η Χερσώνα που οι Ρώσοι μπήκαν χθες, ακόμη πιο πέρα η Οδησσός, πριν τα σύνορα με τη Ρουμανία. Από το Λουχάνσκ και πιο πάνω, αντίθεται με τους δείκτες του ρολογιού, το Χάρκοβο που ισοπεδώθηκε, το Τσέρνιγκοφ και μετά το Κίεβο, που προετοιμάζεται για τη μεγάλη πολιορκία.

Ολοι ξέρουν πως η Ρωσία δεν πρόκειται να κάτσει σοβαρά σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων αν το Κίεβο κρατιέται όρθιο. Οσο ο πρόεδρος Ζελένσκι δίνει το σύνθημα νίκης, συσπειρώνοντας γύρω του τις σκέψεις των ξεριζωμένων Ουκρανών, της διεθνούς κοινής γνώμης, όσο συνομιλεί με όλους τους ξένους ηγέτες.

Οι Ρώσοι έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την πόλη, έχουν αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού, λιγοστεύουν τα τρόφιμα στην πρωτεύουσα, ίσως διαδραματιστεί η συγκλονιστικότερη πολιορκία της σύγχρονης ιστορίας σε απευθείας μετάδοση, η έκβαση της οποίας θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον κόσμο.

Πύραυλοι και βόμβες

Τεράστιος όγκος πυρομαχικών διέλυσε εκατοντάδες κτήρια και υποδομές σε αυτή τη ζώνη, που μοιάζει με τανάλια, που σφίγγει γύρω από την Ουκρανική πρωτεύουσα, εκεί στην οποία έχουν συρρεύσει οι περισσότερες αξιόμαχες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, μαζί με χιλιάδες εθελοντές, κατοίκους της πόλης, άλλους που ήρθαν από τα περίχωρα, και έπιασαν όπλο για πρώτη φορά, άνθρωποι που τον περασμένο μήνα, είχαν τις δουλειές, τις ζωές, τις οικογένειές τους, τώρα έχουν ένα αυτόματο όπλο, κάποιον εκπαιδευτή, και την πίστη πως ό,τι είναι να φανεί στην είσοδο της πόλης, θα το σταματήσουν.

Πολλές γυναίκες δεν έφυγαν από το Κίεβο. Εμειναν για να βοηθήσουν άντρες, αδερφούς, συγγενείς, φίλους, στον αγώνα υπεράσπισης της πόλης. Εκπαιδεύονται σε όπλα, συγκεντρώνουν τρόφιμα, καθαρά ρούχα, επιδέσμους, μαθαίνουν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες για τους τραυματίες που τα εχθρικά πυρά όταν ξεκινήσει η μάχη.

«Θα πολεμήσουμε»

Στα δάση, στα περίχωρα του Κιέβου, έφεδροι σκάβουν οχυρώματα, ενώ πιο δίπλα -βετεράνοι και νεότεροι εθελοντές- λαμβάνουν μαθήματα πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης. «Θα πρέπει να ξέρουν πώς μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους και να σώσουν τους φίλους τους», λέει μια γυναίκα η Όλγα, η οποία έχει μακριά καστανά μαλλιά κάτω από ένα μαύρο μάλλινο καπέλο. «Δεν έχουμε χρόνο να τους δείξουμε τα πάντα, άρα δείχνουμε το πιο σημαντικό. Δυστυχώς, νομίζω ότι απομένουν λίγες μέρες για τη μάχη και φοβόμαστε. Αλλά είναι η πόλη μας, είναι η χώρα μας και πρέπει να πολεμήσουμε».

Γυναίκες με βέρα στο δάκτυλο σφίγγουν την σκανδάλη, η εκπαίδευσή τους διαρκεί τρεις μέρες, όλων των εθελοντών διαρκεί τόσο. Εχουν φτάσει και 18χρονα παιδιά να πολεμήσουν. Θα εκπαιδευτούν κι αυτά δίπλα τους. Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, καθώς συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και σαστισμένοι.

Νεκροταφείο

Πιστεύουν ότι ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να καταλάβει το Ιρπίν, επειδή η Ουκρανία ανατίναξε τις γέφυρες στη δυτική πλευρά του Κιέβου. Σύμφωνα με τους κατοίκους του Ιρπίν, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή τα ρωσικά άρματα κατέστρεψαν μια αποθήκη που ανήκε στην αμερικανική εταιρεία καλλυντικών Mary Kay.

«Δεν ξέρω τι κάνουν εκεί τα άρματα, αφού δεν μπορούν να περάσουν τον ποταμό για να μπουν στο Κίεβο», παρατήρησε ο Βασίλ Πριχόντοκ, ένας φύλακας ασφαλείας. «Πυροβολούν κάτι, μετά οπισθοχωρούν. Ίσως προσπαθούν απλώς να μας φοβίσουν», πρόσθεσε ο 47χρονος άνδρας.

«V»

Η γειτονική πόλη Μπούτσα έγινε νεκροταφείο για τα ρωσικά τεθωρακισμένα που επιχειρούσαν να μπουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, την περασμένη εβδομάδα. Ένας ολόκληρος δρόμος αυτής της έρημης και εν μέρει καταστραμμένης πόλης είναι γεμάτος με ό,τι απέμεινε από τα καμένα άρματα και άλλα οχήματα που φέρουν το χαρακτηριστικό διακριτικό «V».

Το διακριτικό αυτό υπήρχε στο ρωσικό στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε ο ρωσικός στρατός στη γειτονική Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Τα οδοφράγματα στις μεγάλες λεωφόρους του Κιέβου είναι έτοιμα και όλοι με το δάκτυλο στην σκανδάλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού