
Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην παραδοσιακή λαγάνα, στα νωπά λαχανικά, στις πατάτες, στις ελιές, ελέω πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και σχετικά μικρότερες στους χαλβάδες και στα θαλασσινά ανεβάζουν εφέτος το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού.
Με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι τιμές στα περισσότερα σαρακοστιανά εδέσματα που συνθέτουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, με τις αυξήσεις να κινούνται σε ένα φάσμα από 5% έως 30%.
Ειδικότερα, η τιμής της λαγάνας αναμένεται 15% υψηλότερη εφέτος σε σχέση με πέρυσι, με τους αρτοποιούς να δηλώνουν αδυναμία ν’ απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Οι τιμές στους συσκευασμένους χαλβάδες ποικίλουν, ενώ όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέσω ενεργειών προώθησης κάνουν προσφορές. Άλλωστε οι πωλήσεις του εν λόγω προϊόντος συγκεντρώνονται κατά 70% στην περίοδο της νηστείας.
Κατά μέσο όρο η τιμή του χαλβά κινείται γύρω στα 12 ευρώ το κιλό, «τσιμπημένη» κατά 5% σε σχέση με πέρσι, ωστόσο στο ράφι μπορεί κάποιος να βρει χαλβάδες από 5,75 ευρώ το κιλό έως και 20 ευρώ το κιλό.
Ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές και στα θαλασσινά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή λιανικής σήμερα Παρασκευή 4/3 στα δημοφιλή θαλασσινά διαμορφώνονται ως εξής: στις γαρίδες (γάμπαρη) στα 3,9 ευρώ το κιλό, στο φρέσκο χταπόδι (ελληνικό) 16,9 – 18,9 ευρώ, στις καραβίδες στα 9,9 ευρώ οι μικρές ενώ οι μεγάλες αγγίζουν μέχρι και τα 42 ευρώ. Το καλαμάρι (ελληνικό) πωλείται μεταξύ 17 έως και 22,5 ευρώ, ενώ οι γυαλιστερές στα 19,5 ευρώ και τα κυδώνια στα 18,9 ευρώ. Τα ελληνικά μύδια πωλούνται 4,9 ευρώ, ενώ οι σουπιές κυμαίνονται από 9,80 έως 13,80.

Τα τουρσιά πωλούνται 4,3 ευρώ το κιλό, ενώ το εύρος τιμής στον λευκό ταραμά κυμαίνεται από 5,9 ευρώ μέχρι και 20 ευρώ. Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι τιμές στα όσπρια.
Όσο για τα ποτά που συνοδεύουν το Σαρακοστιανό τραπέζι, αυξημένες έναντι του 2021 εμφανίζονται οι τιμές σε μπύρα, ούζο και τσίπουρο.
Η «παράδοση» που θέλει τα καταστήματα της Βαρβακείου Αγοράς να ανοίγουν το βράδυ της Κυριακής και κλείνουν το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας επανέρχεται φέτος, ωστόσο η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η αγοραστική κίνηση θα κινηθεί σε πολύ συγκρατημένα επίπεδα.
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση «λουκούλλεια» γεύματα.
Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα σαρακοστιανά τους ψώνια και στην Αγορά του Καταναλωτή στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στου Ρέντη, όπου επίσης θα είναι συνεχώς ανοικτά τα μαγαζιά από την Κυριακή μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.
Τα αρτοποιεία μένουν επίσης ανοιχτά για την παραδοσιακή λαγάνα, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία. Κανονικά λειτουργούν και τα μίνι μάρκετ και τα ιχθυοπωλεία.


Latest News

Πού ψάχνουν πολυτελή ακίνητα τα βαριά πορτοφόλια - Οι περιοχές
Τα πολυτελή ακίνητα κερδίσουν συνεχώς νέο έδαφος - H Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στις προβλεπόμενες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων για το 2024

Τρία στοιχήματα για 5 οικονομικά υπουργεία - Το guidance Μαξίμου μέχρι τις εκλογές
Η κυβέρνηση θέλει σε βάθος 2ετίας να ανακοινώνει σταδιακά τα θετικά μέτρα που αφορούν το εισόδημα, τις αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας και να επιταχύνει τις δράσεις για υποδομές και τις συγκοινωνίες.

Ολοκληρώθηκε το παζλ της επενδυτικής βαθμίδας - Τι σημαίνει ο «χρησμός» της Moody's
Η Moody’s Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε Baa3 από Ba1. Η προοπτική έχει αλλάξει σε σταθερή από θετική

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση χρέους
«Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πολυεπίπεδες αναταράξεις, έχει αλλάξει σελίδα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης

Χατζηδάκης για αναβάθμιση Moody's: H Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν, εφαλτήριο για περαιτέρω άνοδο
«Η σημερινή αναβάθμιση σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για την ελληνική οικονομία«, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Έπεσε... το «κάστρο» της Moody's - Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία
Τι οδήγησε στην αναβάθμιση της οικονομίας - Το σκεπτικό της απόφασης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Άνοδος 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία
![IOBE: Υποχώρησε η ανεργία τον Ιανουάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/ανεργια-600x345.jpg)
ΙΟΒΕ: Μειώθηκε η ανεργία κατά 8,9% τον Ιανουάριο [γράφημα]
Τι δείχνει το μηναίο Δελτίο Εξελίξεων στην Βιομηχανία που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ
![ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/industry-steel-600x419.jpg)
Οριακή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]
ΕΛΣΤΑΤ: Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2024 - Ιανουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 12,8%

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας