Δυστυχώς ένα ακόμα γεγονός αρκετά μακριά από τη χώρα μας έρχεται να θέσει σε κίνδυνο τη δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας και ειδικά του τομέα των εξαγωγών.
Ολοι μας κι αυτό αποτυπώνεται στα σχετικά στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, αντιληφθήκαμε ότι η ελληνική μεταποίηση επέδειξε ιδιαίτερη αντοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δείχνει σημάδια ανάκαμψης, που δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον.
Ομως, η νέα οικονομική αναταραχή που προέρχεται από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ενδεχομένως να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, για επαναφορά της χώρας μας στην κανονικότητα και στην ισχυρή ανάπτυξη, μετά από δέκα και πλέον χρόνια κρίσης.
Προφανώς η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί κλίμα και καθεστώς αβεβαιότητας, αφού οι συνθήκες που θα επικρατήσουν από τώρα και στο εξής θα είναι ευθέως εξαρτώμενες από την έκβαση του πολέμου, και φυσικά είναι αρκετά νωρίς να προβλεφθούν.
Η ευχή μας είναι να μην υπάρξουν ευρύτερες γεωγραφικά αναταράξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν περαιτέρω τις διεθνείς εμπορικές ροές και τις οικονομικές σχέσεις όλων των κρατών.
Επειδή ο κόσμος αλλάζει και οι νέες συνθήκες δεν είναι ακόμη διαμορφωμένες, όλοι πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία και να προτείνουμε ρεαλιστικά μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας επιχειρηματικότητας, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε υγιή επίπεδα.
Βεβαίως, το κύριο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι αυτό των εξαγωγών μας και ειδικά σε τομείς που η χώρα μας κατέχει ηγετικές θέσεις παγκοσμίως. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, η χώρα μας θα πρέπει να δει με ιδιαίτερη σοβαρότητα το θέμα που επανειλημμένως έχει θίξει ο ΣΒΕ, και που αφορά στην ορθή επιλογή των αναπτυξιακών πολιτικών για τη χώρα.
Αν επανέλθει στο προσκήνιο της ανάπτυξης η βιομηχανία και η μεταποίηση τότε η χώρα μας είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει στο μέλλον να έχει τις λιγότερες κατά το δυνατόν αρνητικές επιπτώσεις από κρίσεις όπως αυτή του πολέμου στην Ουκρανία.
Εξαιτίας του πολέμου μάλλον θα χαθούν διεθνείς αγορές και πελάτες, εξέλιξη που οδηγεί στην αναθεώρηση του πλάνου των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων και της γενικότερης στρατηγικής τους. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει νέο κύμα σοβαρών προβλημάτων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος των προϊόντων διεθνώς.
Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούμε σε σύντομη λήξη του πολέμου, η οποία θα συμβάλλει στη σταδιακή άρση των αβεβαιοτήτων στο διεθνές εμπόριο και θα βοηθήσει χώρες όπως η δική μας να ενισχύσουν τη διεθνή τους παρουσία με την απρόσκοπτη διάθεση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην παγκόσμια αγορά.
Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα