
‘Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην Deutsche Bank, η οποία προετοιμάζεται για την απώλεια του ενός τετάρτου των ειδικών πληροφορικής της, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απειλούν να διακόψουν τα βασικά της κέντρα τεχνολογίας λογισμικού στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Ο γερμανικός δανειστής απασχολεί 1.500 άτομα στο Ρωσικό τεχνολογικό του κέντρο (RTC), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και τη συντήρηση λογισμικού για την παγκόσμια εμπορική του δραστηριότητα και το κύριο εταιρικό τραπεζικό του σύστημα.
Από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, η τράπεζα διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και αποκατάστασης καταστροφών για να προσομοιώσει την απώλεια του RTC σε περίπτωση που δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει το κέντρο ή να πληρώσει το προσωπικό της εκεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις λειτουργίες.
Η Deutsche έχει ήδη παγώσει τις προσλήψεις προσωπικού πληροφορικής στη Ρωσία και αξιολογεί ακόμη και τη μετεγκατάσταση ορισμένων ή όλων των υπαλλήλων της σε άλλες χώρες. «Όλες οι επιλογές είναι επί του παρόντος στο τραπέζι», δήλωσε στους Financial Times ανώτερο στέλεχος.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού συναλλαγών της εξαντλείται σε υλικό που βασίζεται στην ΕΕ και δεν υπάρχουν αποθηκευμένα δεδομένα στη Ρωσία, μία εκ των πηγών είπε στους FT ότι η απώλεια της τεχνογνωσίας του προσωπικού εκεί θα μπορούσε να έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες.
«Είναι κακή κατάσταση να βρίσκεσαι, βασιζόμενος σε ένα τεχνολογικό κέντρο σε μια χώρα με την οποία η Ευρώπη έχει εύθραυστες σχέσεις για δεκαετίες» υπογράμμισε.
Ένα άλλο ανώτερο στέλεχος χαρακτήρισε τη μεγάλη εξάρτηση της τράπεζας από τη ρωσική τεχνογνωσία πληροφορικής «ένα μεγάλο χάος».
Η Deutsche είπε στους FT ότι «η Ρωσία είναι απλώς ένα από τα πολλά τεχνολογικά κέντρα που έχουμε σε όλο τον κόσμο» και ότι ήταν «σίγουρη ότι η καθημερινή λειτουργία της εμπορικής μας επιχείρησης δεν θα επηρεαστεί» από τον πόλεμο.
«Δεν έχουμε κανένα κωδικό και δεδομένα στο τεχνολογικό κέντρο της Ρωσίας», πρόσθεσε η τράπεζα.
Μετά από ένα τριήμερο stress test την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche ενημέρωσε τις ρυθμιστικές αρχές ότι δεν υπήρχε άμεσος συστημικός κίνδυνος για την υποδομή πληροφορικής της. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι τα βασικά προγράμματα αναβάθμισης της τεχνολογίας θα καθυστερούσαν εάν κλείσουν οι ρωσικές μονάδες.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν στους FT ότι οι ρυθμιστικές αρχές γνώριζαν πολύ καλά το θέμα και το είχαν συζητήσει με την τράπεζα αρκετές φορές.
Το δίλημμα της Deutsche Bank για τη ρωσική πληροφορική είναι ενδεικτικό των αχαρτογράφητων ακόμη ευρύτερων επιπτώσεων από την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την αποκλείσει ουσιαστικά από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Deutsche άνοιξε το ρωσικό τεχνολογικό της κέντρο το 2001 και έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικό την τελευταία δεκαετία, καθώς η τράπεζα ξεκίνησε μια διαδικασία «προσέγγισης» των δυνατοτήτων πληροφορικής για τη μείωση του κόστους.
Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, η τράπεζα εξακολουθούσε να διαφημίζει στον ιστότοπό της για περίπου 20 ανοιχτές θέσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών Java στη Μόσχα για να εργαστούν για την εφαρμογή κυρώσεων. Έκτοτε, ο ιστότοπος θέσεων εργασίας καταργήθηκε.
Πριν από την εισβολή, η Deutsche προσπαθούσε να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Διέκοψε τους δεσμούς με όλους τους εξωτερικούς εργολάβους πληροφορικής στη χώρα και μείωσε τον αριθμό εργαζομένων πληροφορικής κατά το ήμισυ τα τελευταία τρία χρόνια.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί. Τις τελευταίες ημέρες η τράπεζα ξεκίνησε μια ταχεία «μεταφορά γνώσης» από προγραμματιστές στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη σε ομάδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη αποκοπή της Ρωσίας, ανέφεραν οι άνθρωποι.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW