Έντονες πιέσεις δέχεται ο αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκειμένου να προχωρήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ήδη μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών εισήγαγε νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών, υποστηρίζοντας ότι το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί από την ενίσχυση της παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και σε άλλα μέρη.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Γερουσία και τη Βουλή και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να γίνει νόμος, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει μέχρι στιγμής δείξει απροθυμία να υποστηρίξει κινήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή της βενζίνης σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός.

Το νομοσχέδιο, «Απαγόρευση Ρωσικών Εισαγωγών Ενέργειας», έχει σκοπό να τιμωρήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία και υποστηρίζεται από 18 γερουσιαστές στην 100μελή Βουλή, μεταξύ των οποίων ο Τζο Μάντσιν, ένας συντηρητικός Δημοκρατικός, και η Ρεπουμπλικανή Λίζα Μουρκόφσκι. Παρόμοια νομοθεσία έχει καταθέσει και ο γερουσιαστής Εντ Μάρκεϊ, ένας φιλελεύθερος Δημοκρατικός.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είπε επίσης ότι υποστηρίζει μια απαγόρευση. «Είμαι υπέρ αυτού», είπε στους δημοσιογράφους. «Απαγόρευση του πετρελαίου που προέρχεται από τη Ρωσία».

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η χώρα πρέπει να εισάγει τίποτα από τη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους ο Τζον ΤέστερTester, Δημοκρατικός από την πετρελαιοπαραγωγό Μοντάνα που υποστηρίζει το νομοσχέδιο Manchin-Murkowski. «Θα στείλει ένα ακόμη μεγαλύτερο μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε αυτό με τους Ουκρανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Δεν ήταν σαφές εάν το νομοσχέδιο θα κερδίσει τις 60 ψήφους στη Γερουσία που είναι πιθανώς απαραίτητες για την ψήφισή του, αλλά το γεγονός ότι αρκετοί Δημοκρατικοί το συνυποστηρίζουν αυξάνει τις πιθανότητές του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περισσότερα από 20,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων το μήνα κατά μέσο όρο το 2021 από τη Ρωσία, περίπου το 8% των εισαγωγών υγρών καυσίμων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Την Πέμπτη, η Par Pacific Holdings έγινε το πρώτο διυλιστήριο των ΗΠΑ που ανέστειλε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου για το διυλιστήριό της που εδρεύει στη Χαβάη. Η Ρωσία αντιπροσώπευε σχεδόν το 28% των εισαγωγών αργού στη Χαβάη πέρυσι, σύμφωνα με την EIA.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, αποστέλλοντας 4 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου κάθε μέρα, ακολουθώντας μόνο τη Σαουδική Αραβία. Μια σειρά κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση, ενώ εξαιρούν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχουν παρόλα αυτά διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τα ρωσικά βαρέλια και αναζητούν προμήθεια αλλού.

«Οι τσέπες του Πούτιν»

Η Ρωσία παράγει περίπου το 10% του παγκόσμιου αργού και, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη Μόσχα, μέρχρι στιγμής εμφανίζεται διστακτική στη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου.

«Δεν έχουμε στρατηγικό συμφέρον να μειώσουμε την παγκόσμια προσφορά ενέργειας… που θα αύξανε τις τιμές στην αντλία βενζίνης για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η Ψάκι είπε ότι η απαγόρευση των αμερικανικών εισαγωγών αργού από τη Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έφτασαν σε υψηλά δεκαετίας αυτή την εβδομάδα. Οι λιανικές τιμές της βενζίνης αυξάνονται σταθερά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

«Έχει επίσης τη δυνατότητα να γεμίσει τις τσέπες του προέδρου Πούτιν, αυτό ακριβώς που δεν προσπαθούμε να κάνουμε», είπε η Ψάκι. Η οικονομία της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και πολλές από τις ενεργειακές της εταιρείες είναι κρατικές.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι όσον αφορά την τιμωρία της Ρωσίας.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου είπαν ότι θα επηρεάσει μόνο τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι προμήθειες των ΗΠΑ, του Καναδά και άλλες από συμμάχους θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ρωσικά βαρέλια χωρίς να αυξήσουν τις τιμές.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει το νομοσχέδιο Manchin-Murkowksi, είπε ότι “δεν είναι η στιγμή” για το Κογκρέσο να θέσει μια διαφορετική κατεύθυνση από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο Μέρφι φάνηκε να υποστηρίζει θεωρητικά την ιδέα του περιορισμού των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. «Ακόμα αισθάνομαι ότι είναι το σωστό», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με την Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Daleep Singh δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τη μείωση της κατανάλωσης ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα την παγκόσμια προσφορά ενέργειας.

«Υπάρχουν άλλοι παραγωγοί στον κόσμο που θα μπορούσαν να γεμίσουν οποιοδήποτε ρωσικό πετρέλαιο που δεν εισάγουμε», είπε ο Σινγκ στο CNN

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ