Τον δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον κρατικό «Τειρεσία» ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τεθεί προς ψήφιση εντός του μήνα.
Σκοπός του εν λόγω εργαλείου είναι η καταγραφή όλων των οφειλών που έχουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, δηλαδή σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η συγκέντρωση αυτών των οικονομικών δεδομένων δίνει τη δυνατότητα να αξιολογούνται οι πιθανότητες αθέτησης και εν ολίγοις δημιουργείται ένα σύστημα βαθμολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Βάσει αυτής της βαθμολογίας θα ανοίγει και η «πόρτα» των ρυθμίσεων οφειλών αλλά και η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί μία πλατφόρμα καταγραφής όλων των οφειλών – κόκκινων και μη – προκειμένου να δίνονται υγιείς χρηματοδοτήσεις και να λύσει τα χέρια σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς καθότι θα πληροφορεί για το πιστωτικό προφίλ του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης που επιθυμεί να κάνει κάποια συναλλαγή.
Επιπλέον, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών θα μπορούν να κάνουν χρήση της βαθμολόγησης ώστε να λάβουν αποφάσεις για τη χορήγηση ή μη δανείων και διακανονισμών. Βασική όμως προϋπόθεση για να επιτραπεί η πρόσβαση κάποιου ιδιωτικού φορέα (τράπεζα κ.λπ.) στο εν λόγω μητρώο είναι η συγκατάθεση της επιχείρησης ή του νοικοκυριού στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Δημιουργείται έτσι μία δεξαμενή πληροφόρησης για τις πιστώσεις και επιπλέον χαρτογραφούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθότι στόχος της Αρχής είναι η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, η χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης ούτως ώστε να αποφεύγονται οι αθετήσεις υποχρεώσεων στην αγορά. Σημειώνεται ότι πρόσβαση στα δεδομένα έχουν μόνο τα υποκείμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι δικαστικές Αρχές, οι πιστωτές και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Τα στοιχεία προς την Αρχή θα τροφοδοτούνται από όλους τους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα δεδομένα θα τα επικαιροποιούν ανά μήνα και η διασύνδεσή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια ενός έτους από την πρόσκληση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Συγκεκριμένα, αυτά τα στοιχεία αφορούν τα χαρακτηριστικά των οφειλών, το αρχικό και το τρέχον ύψος έπειτα από προσαυξήσεις και πρόστιμα, τη διάρκεια κ.λπ. Θα καταγράφονται επίσης πληροφορίες όπως οι πτωχεύσεις – ή αν κάποιος είναι άνεργος -, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις, οι τυχόν ρυθμίσεις, τα φορολογικά δεδομένα του κάθε οφειλέτη, αλλά και τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες των οφειλετών με πιστωτές κ.λπ.
Στη συνέχεια η Αρχή θα αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης με βάση τα στοιχεία και θα βγάζει μία πιστοληπτική αξιολόγηση, ενώ η ενημέρωση προς τρίτους θα αφορά μόνο την αξιολόγηση και σύμφωνα με το σχέδιο η Αρχή θα μπορεί να διατηρήσει τα δεδομένα για 10 έτη. Επίσης, το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση έχει δικαίωμα αμφισβήτησης της πιστοληπτικής βαθμολόγησης.
Latest News
Πώς πιάστηκε στη «φάκα» της ΑΑΔΕ το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
Ποιες ήταν οι ενδείξεις που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος
Υπάλληλος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διατάχθηκε εσωτερική έρευνα
Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά δώδεκα άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται κι άλλα άτομα
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.