Και το όνομα αυτής: Ελβίρα Ναμπιουλίνα…

Η Κεντρική Τραπεζίτης της Ρωσίας, η οποία έχει βρεθεί στο προσκήνιο καθώς καλείται να διαχειριστεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις, στις οποίες έχει βρεθεί ποτέ η χώρα, από τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα, αλλά και από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια των περίπου 9 ετών, που κρατά τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, η Ναμπιουλίνα έχει κληθεί να διαχειριστεί αρκετές κρίσεις, τις οποίες εκτιμάται ότι πέρασε με επιτυχία. Κι όπως εύστοχα γράφουν οι Financial Times, «πέρασε από κάθε είδους stress test, αλλά όχι πόλεμο. Κανείς δεν της είπε ότι αυτό ερχόταν».

Λάτρης της γαλλικής ποίησης και της όπερας, η 59χρονη Ρωσίδα οικονομολόγος συνήθιζε να δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθούσε επιλέγοντας μια καρφίστα στο πέτο…

Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπάρχει η πεποίθηση ότι η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας χρησιμοποιεί καρφίτσες σε δημόσιες εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσει την κατάσταση της οικονομίας και τα σχέδια της ρυθμιστικής αρχής. Το 2020, η Nabiullina εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις τύπου με μια καρφίτσα από ένα μπλε κύμα, μια τελεία, ένα ποτήρι, έναν πελαργό. Τον Μάρτιο του 2021, όταν ανακοινώθηκε η αύξηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, εμφανίστηκε με γεράκι.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το νόημα των καρφιτσών, που αντιπροσωπεύει τον δικό της τρόπο επικοινωνίας, μια εναλλακτική γλώσσα για να «δώσει στην αγορά την ευκαιρία να σκεφτεί».

Χωρίς καρφίτσα

Και οι επενδυτές παρακολουθούσαν με αγωνία την εκ περιτροπής συλλογή από καρφίτσες για τις όποιες ενδείξεις μακροοικονομικής πολιτικής. Ένα γεράκι σήμαινε επιστροφή στις αυξήσεις βασικών επιτοκίων, ένα σύννεφο βροχής σήμαινε ότι ήθελε να μετριάσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, μόλις οι καταστροφικές κυρώσεις της Δύσης οδήγησαν το ρούβλι να πέσει 29% κάτω από τα προηγούμενα ιστορικά του χαμηλά την περασμένη Δευτέρα, η Ναμπιουλίνα εμφανίστηκε ντυμένη στα μαύρα και χωρίς να φορά καρφίτσα.

Η Ναμπιουλίνα γεννήθηκε στην Ούφα του Μπασκορτοστάν στις 29 Οκτωβρίου 1963 σε μια οικογένεια Τατάρων . Ο πατέρας της ήταν οδηγός και η μητέρα της διευθύντρια σε ένα εργοστάσιο. Η Elvira αποφοίτησε από το σχολείο ως εξαιρετική μαθήτρια και φοίτησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το 2007 επελέγη για το πρόγραμμα Yale World Fellows .

Καριέρα

Μεταξύ 1991 και 1994 εργάστηκε στην Ένωση Επιστήμης και Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ και στη διάδοχή της, Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών .

Το 1994, μετακόμισε στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, όπου ανήλθε στο επίπεδο της υφυπουργού μέχρι το 1997. Έφυγε από το υπουργείο το 1998.

Πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια της Sberbank ως διευθύνοντα σύμβουλό της, πριν επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου ως πρώτη αναπληρωτής υπουργός το 2000.

Μεταξύ του 2003 και του διορισμού της ως υπουργός τον Σεπτέμβριο του 2007, προήδρευσε του Κέντρου Στρατηγικής Ανάπτυξης καθώς και μιας συμβουλευτικής επιτροπής που προετοιμαζόταν για τη ρωσική προεδρία του 2006 της ομάδας εθνών της G8 .

Στο πλευρό του Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν διόρισε τη Ναμπιουλίνα στη θέση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου στις 24 Σεπτεμβρίου 2007, αντικαθιστώντας τον Γκρεφ.
Από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, υπηρέτησε ως Βοηθός του Προέδρου Πούτιν για Οικονομικές Υποθέσεις.

Το 2013 διορίστηκε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας , και έγινε η δεύτερη γυναίκα μετά την Tatiana Paramonova που κατέχει αυτή τη θέση, και επομένως η πρώτη Ρωσίδα στο G8

Τον Μάιο του 2014 ανακηρύχθηκε μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο από το Forbes , το οποίο σημείωσε ότι «της ανατέθηκε το δύσκολο έργο να διαχειριστεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης της Ουκρανίας και να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας οικονομίας που προσπαθεί να αποφύγει ύφεση».

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διολίσθηση του ρουβλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας , υπό την ηγεσία της, αύξησε τα επιτόκια, αύξησε ελεύθερα τη συναλλαγματική ισοτιμία και κράτησε ένα ανώτατο όριο στον πληθωρισμό, σταθεροποιώντας έτσι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών.

Το περιοδικό Euromoney την ονόμασε Διοικητή της Χρονιάς της Κεντρικής Τράπεζας για το 2015.

Το 2017, το βρετανικό περιοδικό The Banker την επέλεξε ως «Central Banker of the Year, Europe».

Η κρίση μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Αν και πέρασε χρόνια υπομονετικά χτίζοντας ένα πολεμικό σεντούκι 643 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της στρατηγικής «Φρούριο Ρωσία» με στόχο να θωρακίσει τη χώρα σε ενδεχόμενες κυρώσεις, τα πράγματα δεν φαίνεται να της βγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει.

Πανικόβλητοι Ρώσοι σχημάτισαν μεγάλες ουρές έξω από υποκαταστήματα τραπεζών. Ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα πάγωσε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο υποχώρησαν 98%. Σε απάντηση, η Ναμπιουλίνα υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο της Ρωσίας στο 20%, παραδεχόμενη ότι η οικονομία της «αντιμετωπίζει μια εντελώς μη τυπική κατάσταση» υπό «συνθήκες που έχουν αλλάξει ριζικά».

Για να αμβλύνει την πίεση, ο Πούτιν ενέκρινε capital controls που αναγκάζουν ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες να πουλήσουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα, απαγορεύουν στους Ρώσους να μεταφέρουν ξένο νόμισμα στο εξωτερικό και απαγορεύουν τη λήψη νέων ξένων δανείων.

«Είναι απελπισμένα μέτρα σε μια απελπιστική κατάσταση. Και σχεδόν δεν έχει άλλη επιλογή», λέει στους Financial Times ο Σεργκέι Γκούριεφ, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι. «Δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Αλλά τέτοιες δραστικές κινήσεις έχουν συγκλονίσει τους μακροχρόνιους έμπιστους της ρωσίδας οικονομολόγου: «Την σέβομαι τόσο πολύ. Είναι τόσο έξυπνη», λέει ένας υψηλόβαθμος Ρώσος τραπεζίτης στους FT. «Αλλά μου είπε κάποτε ότι αν ίσχυαν τα capital controls, θα παραιτηθεί. Τώρα έχουν εισαχθεί τα capital controls και δεν παραιτήθηκε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του