
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ήταν κατά μέσο όρο 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3,9% από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατέγραψε εκρηκτική αύξηση 24,1%.
Ο FAO υπογράμμισε ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε 8,5% από τον προηγούμενο μήνα σε νέο υψηλό, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τα φοινικέλαια, τη σόγια και τα ηλιέλαια.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν κατά μέσο όρο 6,4% υψηλότερος τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών των δημητριακών σημείωσε άνοδο 3%, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε άνοδο 1,1%.
Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης, από την άλλη πλευρά, υποχώρησε 1,9% από τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, η απότομη αύξηση του δείκτη τιμών των λαχανικών οφειλόταν κυρίως στη διατήρηση της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, η οποία συνέπεσε με ορισμένους παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η μειωμένη διαθεσιμότητα εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, οι χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική.
Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,1%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες ροές προσφοράς από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 1,1%, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση για αρωματικό ρύζι και την ανατίμηση των νομισμάτων ορισμένων εξαγωγέων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε 1,1% από τον Ιανουάριο, με τις διεθνείς τιμές βοείου κρέατος να φτάνουν σε νέο υψηλό ρεκόρ εν μέσω ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και περιορισμένων προμηθειών βοοειδών έτοιμα για σφαγή στη Βραζιλία και υψηλής ζήτησης για ανακατασκευή κοπαδιών στην Αυστραλία. Ενώ οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν, αυτές του κρέατος αιγοπροβάτων και πουλερικών μειώθηκαν.
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού και αραβοσίτου αυξάνεται το 2022
Ο FAO δημοσίευσε επίσης την τελευταία του σύνοψη για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, με προκαταρκτικές προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2022. Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να αυξηθεί σε 790 εκατομμύρια τόνους, με αναμενόμενες υψηλές αποδόσεις και εκτεταμένη φύτευση στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αντισταθμίζοντας μια πιθανή ελαφρά μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυσμενείς επιπτώσεις επιπτώσεις των συνθηκών ξηρασίας στις καλλιέργειες σε ορισμένες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Η συγκομιδή του καλαμποκιού θα ξεκινήσει σύντομα στο νότιο ημισφαίριο, με την παραγωγή της Βραζιλίας που προβλέπεται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο και την παραγωγή στην Αργεντινή και τη Νότια Αφρική πάνω από τα μέσα επίπεδα.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο