Στην σύσταση ενός κοινού Ταμείου για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σκοπεύουν να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι.
Αυτό αποκαλύπτει η γαλλική Le Monde, η οποία στη σχετικό δημοσίευμα αναφέρει: «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ξεκίνησαν στο εσωτερικό των 27 Ευρωπαίων εταίρων συζητήσεις για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο ταμείο, ικανό να απορροφήσει το σοκ του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία.
Οι πρώτες ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνεται από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη και Παρασκευή, 10 και 11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, ο οποίος διαμηνύει συνεχώς ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, ώστε «να γίνει τελικά μια δύναμη πιο ανεξάρτητη και πιο ισχυρή».
Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου εγγράφεται σε αυτή τη λογική, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας των 27 να χρηματοδοτήσουν από κοινού την αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.
Στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κομισιόν ξεκίνησαν ήδη προετοιμασίες, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε το θέμα του νέου Ταμείου ενισχύσεων των «27» με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την περασμένη Παρασκευή.
Ο Σολτς είχε εξάλλου παίξει καθοριστικό ρόλο, την εποχή που ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, για να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να χρηματοδοτηθούν οι χώρες που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Η συζήτηση είχε τότε διαρκέσει αρκετούς μήνες, αφού πολλές χώρες, οι αποκαλούμενες «φειδωλές» (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), αντέδρασαν στο να δοθούν τόσο μεγάλα ποσά στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά τελικά υπέκυψαν.
Παρά τις αντιδράσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε, με «προίκα» 750 δισ. ευρώ, σπάζοντας ένα ταμπού στην Ευρώπη, αφού θα χρηματοδοτηθεί από ένα κοινό δάνειο των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Monde, ορισμένα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαλύνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλες που οι 27 θα αναγκαστούν να κάνουν περισσότερα βήματα. Το σχέδιο αποκατάστασης του πολέμου της Ουκρανίας θα χρηματοδοτηθεί επίσης από κοινό ευρωπαϊκό δάνειο. Το ποσό δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. «Είναι η πιο γρήγορη αντίδραση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσαν δύο πηγές στην εφημερίδα Le Monde.
Στόχος του εν λόγω Ταμείου θα είναι αρχικά να μοιραστεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ το κόστος που προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτά τα μέτρα προκαλούν ήδη μεγάλη κρίση στη Ρωσία, αλλά θα έχουν συνέπειες και στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά αν η Μόσχα επιβάλλει αντι-κυρώσεις, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα ή στις πτήσεις.
Το Ταμείο που θα δημιουργηθεί θα έχει επίσης στόχο να μειώσει το ενεργειακό σοκ της εισβολής.
Τα κράτη μέλη έχουν όλα επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ορισμένες χώρες μάλιστα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τη ρωσική ενέργεια, όπως τα κράτη της Βαλτικής, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Βουλγαρία, οι οποίες φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της δικής του οικονομίας.
Για να προκαταβάλλουν μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν από το εν δημιουργία Ταμείο να απευθυνθούν σε τρίτες πηγές ή να επιταχύνουν το πέρασμα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Latest News
Ο χρησμός της KPMG για το παγκόσμιο ΑΕΠ - Βλέπει μείωση του πληθωρισμού [πίνακας]
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εμπορικές εντάσεις επισκιάζουν τη βραχυπρόθεσμη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, σύμφωνα με την KPMG
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ πωλήσεων της Volvo το 2024 - Ποιο μοντέλο... ξεπούλησε
Για ολόκληρο το έτος 2024, η Volvo Cars πούλησε 175.194 πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 54% σε σύγκριση με το 2023
Αύξηση του πληθωρισμού προβλέπουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2% για τον επόμενο χρόνο
Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Οι ουκρανικές επιχειρήσεις κοιτούν δυτικά για την ανάπτυξή τους - Από την Πολωνία σε όλη την Ευρώπη
Η Πολωνία έγινε η βασική αγορά στην οποία επεκτάθηκαν οι επιχειρήσεις από την Ουκρανία
Οι καθυστερήσεις στα μικροτσίπ της Nvidia πλήττουν τα κέρδη της Samsung
Τα λειτουργικά κέρδη της Samsung αναμένεται να αυξηθούν σε 8,2 τρισ. γουόν, πιο κάτω από τις επιδόσεις του προηγούμενο τριμήνου
Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών - Η εξαίρεση
Η αγορά για μεταχειρισμένα πολυτελή ρολόγια, όπως Rolex εκτοξεύτηκε το 2020 και το 2021 σε πρωτοφανή επίπεδα
Σε υψηλό 14 ετών τα «λουκέτα» στις ΗΠΑ - Πώς επηρέασαν τα επιτόκια
Τα αυξημένα επιτόκια στις ΗΠΑ και η αποδυναμωμένη καταναλωτική ζήτηση πλήττουν τις επιχειρήσεις
ΗΠΑ: Στη λίστα των εταιρειών που συνεργάζονται με τον στρατό της Κίνας Tencent - CATL
Οι μετοχές του ιδιοκτήτη WeChat, Tencent και του κατασκευαστή μπαταριών EV, CATL, υποχωρούν μετά την απόφαση του Πενταγώνου
Η πλημμυρίδα των 1,28 τρισ. ευρωπαϊκών ομολόγων το 2025 και τα 8 δισ. της Ελλάδας
Προσδοκίες για χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2025 σε σύγκριση με το 2024 διακρίνει η UBS πίσω από τις εκτιμήσεις για έκδοση ομολόγων