Ανυποχώρητος στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρά τις εκκλήσεις τις διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που οι αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου, αναζητούν διαύλους επικοινωνίας προκειμένου οι δύο πλευρές να κάτσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα μέτωπα του πολέμου, η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.
Όπως έγινε γνωστό, ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.
«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.
Το δράμα της Μαριούπολης
Εν τω μεταξύ, η εκεχειρία λίγων ωρών που είχε αποφασιστεί για χθες στην Μαριούπολη προκειμένου να αποχωρήσουν από την πόλη όσοι ήθελαν τινάχθηκε στον «αέρα» με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άτομα.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.
Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.
Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.
Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.
Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.
Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.
Σκληραίνει τη στάση του ο Πούτιν – Νέες απειλές στη Δύση
Την ώρα που οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκληραίνει τη στάση του και κατά της Δύσης προχωρώντας σε νέες απειλές.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα τυχόν αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αίτημα που έθεσε πολύ πιεστικά το Κίεβο αλλά το NATO και οι ΗΠΑ απέρριψαν.
«Ακούμε ότι χαρακτηρίζεται αναγκαίο να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Όμως είναι αδύνατο να γίνει αυτό από την ουκρανική επικράτεια, είναι δυνατό μόνο από το έδαφος γειτονικών χωρών», σημείωσε ο κ. Πούτιν.
Ξεκαθάρισε κατόπιν πως οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα εκλαμβανόταν από τη Μόσχα «ως συμμετοχή στην ένοπλη σύρραξη κάθε χώρας» το έδαφος της οποίας θα χρησιμοποιείτο για να «δημιουργηθεί απειλή για τους στρατιωτικούς μας».
«Η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος»
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος αν οι αρχές στο Κίεβο δεν αλλάξουν πολιτική.
«Οι σημερινές (σ.σ. ουκρανικές) αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Και αν συμβεί αυτό, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη», διεμήνυσε ο ένοικος του Κρεμλίνου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε με έκδηλη οργή την Παρασκευή την άρνηση του NATO να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία για να εξουδετερωθούν οι πολύ πιο ισχυρές δυνατότητες της Ρωσίας στους αιθέρες.
Οι δυτικές χώρες απέρριψαν το αίτημα, εξ ορισμού περίπλοκο ως προς την εφαρμογή, εξηγώντας πως θα ήγειρε κίνδυνο να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
«Μην μας επιβάλλετε περισσότερες κυρώσεις»
Σημειώνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε και την Παρασκευή τους γείτονες της Ρωσίας «να μην κλιμακώσουν την κατάσταση», επιβάλλοντας περισσότερους περιορισμούς στη χώρα του.
«Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας. Θα τους συμβούλευα, επίσης, να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην επιβάλουν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις εκπληρώνουμε» είπε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε κυβερνητικό συμβούλιο.
«Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη να επιδεινώσουμε την κατάσταση ή να επιδεινώσουμε τις σχέσεις μας» είπε ο Πούτιν. «Όλες οι ενέργειές μας, αν υπάρχουν, είναι πάντα ως απάντηση σε ορισμένες εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας». «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφτούν πώς θα εξομαλύνουν τις σχέσεις, να συνεργάζονται κανονικά και να αναπτύσσουν κανονικά τις σχέσεις».
Είπε, επίσης, ότι αναγνωρίζει ότι η Ρωσία αισθάνεται ζημιωμένη από τις αποφάσεις των διεθνών επιχειρήσεων να διακόψουν τους δεσμούς με τη Μόσχα. «Αν κάποιος δεν θέλει να συνεργαστεί… κάνοντας με αυτόν τον τρόπο κακό στον εαυτό του, αυτό θα βλάψει και εμάς, φυσικά» είπε ο Πούτιν.
Τα λόγια του υποδηλώνουν ανυποχώρητη στάση μπροστά στην ραγδαία αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας, σχολιάζουν οι Financial Times.
«Θα πρέπει να βάλουμε κάποια από τα έργα μας στην άκρη για λίγο, να αποκτήσουμε κάποιες νέες δεξιότητες, όπως κάναμε στο παρελθόν σε πολλά άλλα έργα, όπως στην αεροπορία. Αλλά θα συνεχίσουμε να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρώσουμε» πρόσθεσε ο Πούτιν.
Latest News
Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία λαμβάνοντας 247 θετικές ψήφους
Ισραήλ: Η πρώτη ανάρτηση της απελευθερωμένης ομήρου Ρόμι Γκονέν
Η Ρόμι Γκόνεν είχε απαχθεί από το φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023 – Επέστρεψε στο Ισραήλ μετά την εκεχειρία μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Χαμάς
Σήμερα η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα αναλάβει τη θέση του Κωνσταντίνου Τασούλα στο προεδρείο της Βουλής
Βροχές και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας
Άστατος ο καιρός – Βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και στην Αττική – Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σολτς: Η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να υποστηρίζει ακροδεξιές θέσεις
Η απάντηση Μασκ στην τοποθέτηση Σολτς
Μητσοτάκης για Τραμπ: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» και βλέπουμε…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει
Ο καιρός ανά περιοχή – Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
«One man show» του Μασκ στο DOGE- Παραιτήθηκε ο Ραμασουάμι
Μόνος στο Σπίτι ο Έλον Μασκ, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοϊδρυθέν τμήμα που θα αναλάβει τις περικοπές των δύο τρισ. με συνταγή Μιλέι.
Προειδοποίηση ΟΗΕ για το έργο ανοικοδόμησης της Γάζας - «Μακρά διαδικασία»
Τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί όπως και οι περισσότεροι δρόμοι και οι υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης
Πούτιν: «Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες για Ουκρανία και πυρηνικά» – Το μήνυμα στον Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ