
Ένα σκληρό επενδυτικό πόκερ που δεν αποκλείει και χτυπήματα – έκπληξη είναι σε εξέλιξη μεταξύ αμερικανικών, ελληνικών, ελληνορωσικών, γαλλικών και ιταλοελβετικών κεφαλαίων με έπαθλο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποκτά έναν νέο, αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο στο ευρύτερο λιμενικό σύστημα της Ανατολικής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ημερομηνία – ορόσημο θεωρείται η 5η Μαΐου, ημέρα που έχουν κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) οι τέσσερις διεκδικητές του ακριτικού λιμανιού που είχαν περάσει με επιτυχία την πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Ενας διαγωνισμός που αποκτά τώρα νέο, αυξημένο ενδιαφέρον καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μαύρη Θάλασσα μεταβάλλουν το τοπίο και φωτίζουν την πολλαπλασιαστική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως ενός απολύτως ασφαλούς και σίγουρου εμπορικού ορμητηρίου, εναλλακτικού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για τη βαλκανική ενδοχώρα. Το ενδιαφέρον εντείνουν οι φήμες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια που θέλουν στην ευρύτερη περιοχή να δημιουργείται και κάποια υποστηρικτική μονάδα αμυντικού εξοπλισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι Βούλγαροι δηλώνουν τώρα ότι θέλουν να γίνουν μέτοχοι στον νέο ΟΛΑ προκειμένου να έχουν διέξοδο στη θάλασσα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας με τη χώρα μας και στον ενεργειακό τομέα που περιλαμβάνει μέχρι και τη συμφωνία για νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη γειτονική χώρα.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Ο πόλεμος άλλαξε τις προτεραιότητες και μεγέθυνε περαιτέρω τη σπουδαιότητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μια σπουδαιότητα που έχουν ήδη αναγνωρίσει πρώτοι οι Αμερικανοί, οι οποίοι εδώ και μερικά χρόνια το έχουν καταστήσει πύλη εισόδου των στρατευμάτων τους στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτών νέων προτεραιοτήτων δεν αποκλείονται και χτυπήματα – έκπληξη για το 67% του ΟΛΑ από παίκτες που εμφανίζονται λόγω των γενικότερων εξελίξεων να μπαίνουν στη γωνία.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 67% του ΟΛΑ είχαν προκριθεί τέσσερα σχήματα και συγκεκριμένα η Quintana Infrastructure & Development, η Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis (Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η Κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics. Cameron AE (Ομιλος Κοπελούζου) και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ.
ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ. Υπενθυμίζεται ότι η Quintana Infrastructure & Development είναι μια αμερικανική εταιρεία με έδρα το Τέξας που επικεντρώνεται στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων λιμένων και τερματικών.
Επίσης η Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis αποτελείται από τον πολύ γνωστό ενεργειακό και κατασκευαστικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Black Summit Financial Group, αμερικανική επενδυτική και συμβουλευτική εταιρεία, την Euroports που με έδρα το Βέλγιο ελέγχει 26 τερματικούς λιμενικών σταθμούς διεθνώς και την EFA GROUP με έδρα την Ελλάδα που κατασκευάζει προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Η Κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics αποτελείται από την Cameron (Ομιλος Κοπελούζου) που συμμετέχει και στο πρόγραμμα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, την Bolloré Africa Logistics για την οποία έκανε πρόταση αγοράς στον μητρικό γαλλικό όμιλο της Bollore η Ιταλοελβετική MSC, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου, και την Goldair, από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.
ΔΕΥΤΕΡΟ FSRU. Ο νέος αναβαθμισμένος ρόλος του λιμανιού ως κέντρου υποστήριξης των ενεργειακών project στην περιοχή σηματοδοτήθηκε ήδη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν εξήγγειλε και δεύτερο σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Πάντως ο ΟΛΑ καταγράφει ήδη αναπτυξιακή πορεία, καθώς, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου στα «ΝΕΑ», το 2021 «έγραψε» αυξημένα έσοδα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ και κέρδη περί τα 600.000 ευρώ, όταν το 2020 είχε έσοδα μόλις 0,6 εκατ. ευρώ και κέρδη περί τα 65.000 ευρώ.


Latest News

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Ποιοι τομείς έδωσαν τα νέα ρεκόρ εσόδων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ το 2024
Για πρώτη φορά το αντάλλαγμα από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά ήταν μειωμένο

ΟΛΠ Α.Ε.: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την αυξημένη πασχαλινή κίνηση με νέα έργα και παρεμβάσεις
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)