
Οι εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εκτίναξαν τις τιμές των εμπορευμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια.
Πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα, πετρέλαιο, αλλά και σιτάρι έφτασαν σε υψηλά πολλών ετών.
Διαβάστε επίσης: Σιτάρι: Βουτιά 50% στις ρωσικές αποστολές μετά τις κυρώσεις
Ο χρυσός σκαρφάλωσε σε υψηλά ενάμιση έτους, σπάζοντας το φράγμα των 2.000 δολαρίων η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κατέγραψε ιστορικό υψηλό 3.173 δολαρίων και το νικέλιο έκανε άλμα πάνω από 20% στο London Metal Exchange, η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος που είχε ποτέ.
Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 1% στα 1.986,29 δολάρια ανά ουγγιά, στις 5:20 ώρα Ελλάδος, μετά την κλιμάκωση νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, στα 2.000,69 δολάρια.
Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 5,6% στα 3.170,49 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 3.172,22 δολαρίων.
Επισημαίνεται ότι η ρωσική Nornickel είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παλλαδίου στον κόσμο, που χρησιμοποιείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για καταλυτικούς μετατροπείς. Η Ρωσία προμηθεύει συνολικά το 35% – 40% του παγκοσμίου παλλαδίου.
Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν επίσης άνοδο, επηρεαζόμενα από τη μεγάλη άνοδο στο νικέλιο –πάνω από 20%- με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού να προσπαθούν να τιμολογήσουν λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο διακοπής προμηθειών από τη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου.
Τα κινεζικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδήρου κέρδισαν επίσης έδαφος, με το σιδηρομετάλλευμα να αγγίζει υψηλά έξι μηνών μετά από μια πρόβλεψη η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες για μεγαλύτερες δαπάνες στον κλάδο των υποδομών από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 6%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες με φόντο το σενάριο απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από ΗΠΑ και Ευρώπη και τις καθυστερήσεις στο πεδίο των συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η τιμή του Βrent πλησίασε σήμερα Δευτέρα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008.
«Φίλησε» τα 140 δολάρια το Brent
Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, πριν αρχίσει να υποχωρεί κάπως. Περί τις 02:30 (ώρα Ελλάδας), η άνοδος της τιμής διαμορφωνόταν στο 9,02%, στα 128,77 δολάρια. Αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 33%.
Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό αργό WTI, το βασικό είδος εξαγόμενου πετρελαίου των ΗΠΑ, η τιμή του βαρελιού προς παράδοση τον Απρίλιο έφθασε μέχρι και τα 130,5 δολάρια.
Σε υψηλό 14 ετών το σιτάρι
Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερο από 5%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών, εξαιτίας των φόβων για παγκόσμιες ελλείψεις, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία, σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας σιταριού έχει περιορίσει την παραγωγή και τις αποστολές.
Με τα ουκρανικά λιμάνια κλειστά και τους φορείς εκμετάλλευσης να διστάζουν να εμπορευτούν ρωσικό σιτάρι λόγω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, οι αγοραστές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Το ράλι των τιμών των πρώτων υλών πυροδοτεί τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε τροχιά ανάκαμψης από την πανδημία.
Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή της OANDA, Τζέφρι Χάλει, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 θα πρέπει να αναθεωρηθούν απότομα προς τα κάτω και, όπως συμπληρώνει, «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου».


Latest News

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ τον Μάιο
Η παραγωγή στο πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί στα 135.000 βαρέλια την ημέρα με βάση τον σχεδιασμό του Οργανισμού

Η δασμολογική αβεβαιότητα έριξε τις ευρωαγορές
Όλες οι αγορές αναμένουν τις νέες εξαγγελίες του Λευκού Οίκου για τους δασμούς (μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών), με αρκετή αγωνία

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Παίρνει τη σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης η Wall Street
Οι πιέσεις στη Wall Street έχουν ενταθεί καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις Τραμπ για μια σειρά «αμοιβαίων δασμών» για «όλες τις χώρες»

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Οι δασμοί ρίχνουν καύσιμα στο ράλι των αμερικανικών ομολόγων
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Οι 12 μετοχές που δεν «φοβήθηκαν» τους δασμούς Τραμπ
Ποιες μετοχές έκλεισαν με κέρδη σε πτωτικές λόγω δασμών συνεδριάσεις της Wall Street

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Οπισθοχωρούν οι ευρωαγορές, εν αναμονή του Τραμπ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,58%