Μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων και εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων από δυνάμεις της Ρωσίας, Μόσχα και Κίεβο φαίνεται πως σημείωσαν μικρή πρόοδο στις συζητήσεις που πραγματοποίησαν.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από ουκρανικής πλευράς, υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα άμαχοι που είχαν επιχειρήσει να διασχίσουν εγκαταλείψουν πολιορκούμενες πόλεις είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με πυρά.

Όπως δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που συμμετείχε στις συνομιλίες, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν στην προστασία των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση.

Από ρωσικής πλευράς ο επικεφαλής διαπραγματευτής, σε μια πιο λιτή δήλωση, σημείωσε: «Συζητήσαμε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με την Ουκρανία για αρκετή ώρα. Ελπίζουμε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο.»

Η Ρωσία αλλάζει τακτική

Στο μεταξύ η ουκρανική αντίσταση, οι αντιδράσεις των πολιτών στις υπό κατοχή πόλεις με διαδηλώσεις ενάντια στους εισβολείς και τα προβλήματα στην ανάπτυξη του ρωσικού στρατού φαίνεται ότι αναγκάζουν τη ρωσική ηγεσία να αλλάξει στρατηγική, σύμφωνα με αναλυτές.

«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι με το θάρρος και την ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του λαού, για να είμαι ειλικρινής, και ο βαθμός στον οποίο έχουν σταματήσει, για περισσότερο από μια εβδομάδα τώρα, μια πολύ ανώτερη στρατιωτική μηχανή», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος από τον χώρο της Άμυνας.

Η αλλαγή της στρατηγικής φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από σημερινά περιστατικά, όπως τον βομβαρδισμό σε επιχείρηση παραγωγής ψωμιού στο Μακάροφ κοντά στο Κίεβο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα.

Πού στοχεύει η αλλαγή στρατηγικής

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα μπορέσει να αντέξει ο ουκρανικός στρατός. «Όποια προβλήματα και αν ακούτε για τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς πώς το αριθμητικό πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία είναι τεράστιο», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στους Financial Times.

Όμως, οι Ρώσοι χρειάζεται να διατηρούν τον έλεγχο των περιοχών όπου προελαύνουν. Αυτό θα θελήσουν να το πετύχουν με μια στρατηγική πολιορκίας που επιδιώκει να καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας και να τιμωρήσει τους Ουκρανούς για την αντίστασή τους.

Κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων

Η αλλαγή στρατηγικής φαίνεται και από το ότι το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 600 πυραύλους κατά τη διάρκεια της εισβολής, έναντι 500 την Παρασκευή, υποδηλώνοντας επιτάχυνση από τις περίπου 20 εκτοξεύσεις την ημέρα.

Ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει εμπλέξει το 95% των δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα πριν από την εισβολή. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπήρξαν μόνο «περιορισμένες αλλαγές στο έδαφος» τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι ο ουκρανικός εναέριος χώρος παραμένει αμφισβητούμενος. «Και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες τόσο σε αποθέματα αεροσκαφών, όσο και σε αποθέματα πυραυλικής άμυνας», είπε. «Εκτιμούμε ότι και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαθέτουν την πλειονότητα των συστημάτων αεράμυνας τους».

Η φαινομενικά μπλοκαρισμένη εισβολή έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων καταστολής για την αποτροπή αντάρτικου και τον έλεγχο του άμαχου πληθυσμού μετά την κατάληψη αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, η FSB της Ρωσίας, ο διάδοχος της KGB, έχει αναλάβει τη τήρηση της τάξης στις υπό κατοχή πόλεις.

«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέτασαν επιθετικά μέτρα για να καταστείλουν πιθανές διαμαρτυρίες και αντίσταση… (συμπεριλαμβανομένου) του βίαιου ελέγχου του πλήθους, της σύλληψης οργανωτών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και πιθανώς δημόσιες εκτελέσεις για να αποτρέψουν τους Ουκρανούς από τις διαδηλώσεις», δήλωσε στους Financial Times ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι όροι του Πούτιν

Τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε τέσσερις όρους για να σταματήσει αμέσως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι όροι γνωστοποιήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι προκειμένου να διαπραγματευτούν για τρίτη φόρα.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τη «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η δήλωση αυτή του Πεσκόφ είναι μέχρι στιγμής η πιο σαφής όσον αφορά τους όρους που θέλει να επιβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία προκειμένου να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα»

Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι οι επιθέσεις θα «σταματούσαν στη στιγμή» εάν ικανοποιούνταν αυτά τα αιτήματα.

Σχετικά με το θέμα της ουδετερότητας, ο Πεσκόφ είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρίπτει οποιουσδήποτε στόχους για να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να προβάλει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

«Πραγματικά ολοκληρώνουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι να σταματήσει η Ουκρανία τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», δήλωσε.

Τσαβούσογλου: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια την Πέμπτη

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν την Πέμπτη διαβουλεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής.

OHE: Ξεπέρασαν το 1,7 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Με αδιάκοπο ρυθμό συνεχίζει να φουντώνει το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία, με τον απλό κόσμο να φεύγει προς πάσα κατεύθυνση αναζητώντας καταφύγιο από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τα νεότερα σημερινά στοιχεία του ΟΗΕ, το κύμα έχει αισίως ξεπεράσει πλέον τα 1,7 εκατ. άτομα.

Ο νεότερος απολογισμός του ΟΗΕ κατά την δωδέκατη ημέρα του πολέμου επισημαίνει πως από τα τουλάχιστον 1,7 εκατ. Ουκρανών προσφύγων το μεγαλύτερο τμήμα, ήτοι πάνω από 1 εκατομμύριο, έχει κατευθυνθεί στην Πολωνία. Ειδικότερα, η Πολωνία έχει απορροφήσει 1,03 εκατ. πρόσφυγες, ήτοι πολλαπλάσιος αριθμός από τους 180.000 Ουκρανούς που έχουν περάσει τα σύνορα με την Ουγγαρία και τους 128.000 που επέλεξαν τη Σλοβακία.

Πάντως, ένα μικρό τμήμα των προσφύγων εξακολουθεί να κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ήτοι προς την Ρωσία. Πρόκειται για ρωσόφωνους από τις ουκρανικές επαρχίες του Ντομπάς. Συγκεκριμένα, προς την Ρωσία έχουν κινηθεί 149.000 άτομα.

Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα – Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Επικαιρότητα |

Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού