
Μπορεί η διακοπή των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία και των εξαγωγών μετάλλων να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο από τις διεθνείς αγορές, όμως ένας ακόμη ζωτικός κλάδος για τις οικονομίες μπαίνει επίσης στο στόχαστρο των κυρώσεων: η ξυλεία!
Το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest Stewarship Council), που είναι ο καθ’ ύλην παγκόσμιος φορέας πιστοποίησης του κλάδου, αποφάσισε και ανακοίνωσε πως αποσύρει την πιστοποίηση όλων των προϊόντων ξυλείας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κόβοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα των δύο κρατών να προωθούν στις παγκόσμιες αγορές την ξυλεία τους.
Μάλιστα, η απόφαση της θα διαρκέσει επ’ αόριστον ή καλύτερα για όσο διάστημα ακόμη θα διαρκέσει ο πόλεμος.
Update: Because of the association of the forest sector in Russia and Belarus with armed violence, no FSC-certified material or controlled wood from these countries will be permitted to be traded. Our thoughts are with Ukraine and its people. https://t.co/8q9dIMJ2OF
— Forest Stewardship Council (@FSC_IC) March 8, 2022
Υπολογίζεται ότι η Ρωσία διαθέτει την μεγαλύτερη έκταση δασών στον κόσμο, ήτοι πάνω από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων δασών. Από την ποσότητα αυτή έχει ορίσει ένα 30% ως εκτάσεις που μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 η Ρωσία εξήγαγε 15 εκατ. κυβικά μέτρα ξυλείας, ποσότητα που αναλογεί στο 12% του παγκόσμιου εμπορίου του κλάδου. Μάλιστα κατάφερε να ξεπεράσει τον Καναδά ως η νούμερο ένα χώρα εξαγωγής μαλακής ξυλείας.
Από την άλλη πλευρά οι μεγαλύτεροι αγοραστές παγκοσμίως έχουν σαν πάγια αρχή να αγοράζουν μόνο πιστοποιημένα από τον FSC προϊόντα ξυλείας.
Ενδεικτικά η σουηδική IKEA υποστηρίζει πως το 98% του ξύλου που χρησιμοποιεί για όλα τα προϊόντα της φέρουν την πιστοποίηση του FSC ή είναι προϊόντα ανακύκλωσης.
Η απόφαση του FSC έρχεται να «κουμπώσει» και να ενδυναμώσει την απόφαση που είχε λάβει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο διεθνής οργανισμός PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) που είχε βάλει τις πρώτες ύλες ξυλείας (και υποπροϊόντων, όπως το χαρτί) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε μαύρη λίστα.
Όλες οι μεγάλες εταιρείες συσκευασίας και οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο πρώτες ύλες ξυλείας και υποπροϊόντων ξυλείας και χάρτου που φέρουν διεθνείς πιστοποιήσεις.


Latest News

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Έφθασε η ώρα της «σκληρής» Moody's - Το μήνυμα που έστειλαν ΧΑ και ομόλογα
Η Moody’s θα δώσει σήμερα το βράδυ τη δική της οπτική για το πώς κινείται η ελληνική οικονομία

Νέα βουτιά για τη Wall Street, συνεχίστηκαν οι δασμολογικοί τριγμοί
H Wall Street συνεχίζει την έντονα πτωτική πορεία των που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες υπό το βάρος των νέων δασμολογικών απειλών