Εικόνα… γιο-γιο παρουσίαζαν σήμερα από νωρίς οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κάνουν απολογισμό των νέων δεδομένων που δημιουργούν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και τα διαφαινόμενα αντίμετρα της Μόσχας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αμερικανική αγορά άνοιξε σήμερα στο «πράσινο» προσπαθώντας να καλύψει έστω ένα μικρό μέρος του εδάφους που χάθηκε από το χθεσινό μαζικό sell-off, όμως το κλίμα άλλαξε γρήγορα και τελικά οι συνεχείς αυξομειώσεις ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης.

Τελικά, μετά από αρκετές εναλλαγές στο ταμπλό, το σύνολο των επιμέρους δεικτών  έκλεισαν με μετριοπαθή πτώση που σε κάθε περίπτωση έρχεται να προστεθεί στις χθεσινές σημαντικές απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones προσγειώθηκε στις 32.632 μονάδες με πτώση 185 μονάδων ή 0,56%, αν και ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί να κερδίζει έως και 585 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,72% στις 4.170,7 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 12.795,55 μονάδες μειωμένος κατά 0,28%.

Χθες, ο Dow κατέγραψε δραματική πτώση ύψους 800 μονάδων ή 8%, ενώ αντιστοίχως ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3% και ο Nasdaq κατά 3,6%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 10 μονάδες στο 1,851% καθώς οι φόβοι για περαιτέρω εκτίναξη του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανέκαμψε ελαφρά με την ισοτιμία με το δολάριο να βρίσκεται στο 1,09.

Νέα υψηλά για τα commodities

Πάντως, την παράσταση έκλεψαν ουσιαστικά τα commodities, με το ράλι των τιμών σε ενέργεια, μέταλλα και αγροτικά προϊόντα να συνεχίζεται με αδιάκοπο ρυθμό. Το Brent κινήθηκε σταθερά κοντά στα επίπεδα των 130 δολαρίων και στα 128,98 δολάρια σημειώνει αυτή την ώρα αύξηση κατά 4,60%, ενώ το αμερικανικό WTI  διαπραγματεύεται στα 124,89 δολάρια με αύξηση 4,5%.

Στα μέταλλα, ο «βασιλιάς» χρυσός έχει σκαρφαλώσει πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων και με άνοδο άνω του 3% βρίσκεται στα 2.057 δολάρια, ενώ το μοτίβο επαναλαμβάνεται και στα υπόλοιπα μέταλλα, πολύτιμα και μη. Αξιοσημείωτη η έκρηξη του παλλάδιου, δεδομένου πως η Ρωσία είναι μακράν η κυριότερη χώρα παραγωγής, με το άλμα της τιμής να πλησιάζει το 8,5% στα 3.147,50 δολάρια.

Ακολουθώντας το ράλι αυτό είναι εύλογο πως οι μετοχές των μεταλλουργικών εταιρειών, όπως και του ενεργειακού κλάδου έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, δεδομένου πως τα κέρδη τους με τέτοιες τιμές θα… αυγατίσουν. Χαρακτηριστική η άνοδος της Chevron κατά 5% και της Exxon κατά 2,5%. Πάντως, υψηλά κέρδη «βλέπουν» και οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς ο κλάδος θα πάρει τα… πάνω του δεδομένου πως όλες οι χώρες θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν την μετάβαση σε πρασινότερες όσο και εναλλακτικές των ακριβών ορυκτών καυσίμων, ενεργειακές επιλογές. Ενδεικτικό το μίνι ράλι της Enphase Energy κατά 14% και της SunPower κατά 21%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street