Συμπληρωματικό πακέτο δημοσιονομικής στήριξης για την Ουκρανία συνολικού ύψους 489 εκατ. δολ. ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το πακέτο που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από ένα συμπληρωματικό δάνειο ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων και εγγυήσεις ύψους 139 εκατομμυρίων δολαρίων και επίσης κινητοποιεί επιχορηγήσεις ύψους 134 εκατομμυρίων δολαρίων και παράλληλη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα τη συνολική κινητοποιημένη υποστήριξη να ανέρχεται σε 723 εκατ. δολ..

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η υποστήριξη ταχείας εκταμίευσης θα βοηθήσει την κυβέρνηση να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες στον ουκρανικό λαό, συμπεριλαμβανομένων των μισθών για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, των συντάξεων για τους ηλικιωμένους και των κοινωνικών προγραμμάτων για τους ευάλωτους.

Η αρχική στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε με εγγυήσεις από την Ολλανδία για 80 εκατομμύρια ευρώ (ισοδύναμο 89 εκατομμύρια δολάρια) και τη Σουηδία για 50 εκατομμύρια δολάρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επίσης δημιουργήσει ένα ταμείο πολλών χορηγών (MDTF) για να διευκολύνει τη διοχέτευση πόρων επιχορήγησης από δωρητές στην Ουκρανία, με συνεισφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Ισλανδία ύψους 134 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά περαιτέρω συνεισφορές επιχορηγήσεων στο MDTF. Επιπλέον, η Ιαπωνία συνδέει 100 εκατομμύρια δολάρια σε παράλληλη χρηματοδότηση με το πακέτο στήριξης.

Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία τους επόμενους μήνες και πρόσθετη στήριξη στις γειτονικές χώρες που υποδέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την έναρξη της εισβολής, 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί – κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Θα χρειαστεί μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στήριξη για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινότητες υποδοχής, καθώς και για την πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία υποστηρίζει βελτιώσεις σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, σε τομείς όπως η παροχή νερού, η αποχέτευση, η θέρμανση, η ηλεκτρική ενέργεια, η ενεργειακή απόδοση, οι δρόμοι, η κοινωνική προστασία, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Από τότε που η Ουκρανία εντάχθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα το 1992, οι δεσμεύσεις της Τράπεζας προς τη χώρα ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 90 έργα και προγράμματα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή