
Την από κοινού έκδοση ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών φαίνεται ότι σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, θα συζητηθεί και η έκδοση ενός ευρωομολόγου πολλών δεκάδων δισ. για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και ένοπλες δυνάμεις. Νέο χρέος, δηλαδή – απολύτως αναγκαίο, όμως, όπως λένε πηγές από τις Βρυξέλλες.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων για τα 10ετή ομόλογα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας (βασικός δείκτης κινδύνου στην περιοχή) μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες μετά την είδηση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ΕΕ αυξήθηκαν με την προοπτική ανόδου της προσφοράς. Παράλληλα, το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1,0920 δολάρια.
Νέα εργαλεία
«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα που θέτει ενώπιόν μας αυτή η κρίση», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Κατανομή εσόδων
Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις κατά τόπους περιοχές.
Μια επιλογή είναι να το δομήσουμε όπως το πρόγραμμα SURE, είπαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους, αναφερόμενοι σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης μέσα στην πανδημία.


Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs2-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι δασμοί και οι μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]
Σήμερα στον Κήπο των Τριαντάφυλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και για το τέλος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024