Ανάμεσα στα πιο δυναμικά οικοσυστήματα του πλανήτη για startups επιχειρήσεις τοποθετείται πλέον η Ελλάδα, με τις εγχώριες νεοφυείς εταιρείες να αποκτούν μια πιο περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, σημειώνει ο ΣΕΠΕ, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές startups – ειδικά την τελευταία διετία – κάνουν πρωταθλητισμό.
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει εξάλλου, η έκθεση Startup Blink Global Ecosystem Report για το 2021, η οποία χαρτογραφεί και αξιολογεί 100 startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες ανά τον κόσμο. Πάντως, για το 2021 η Ελλάδα χάνει 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη (από την 44η που βρέθηκε στο 2020).
Η υποχώρηση στην παγκόσμια κατάταξη δεν συνδέεται, ωστόσο, με τις επιδόσεις των ελληνικών startups και σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ότι το εγχώριο οικοσύστημα φθίνει. Αλλά ότι άλλα νεοφυή οικοσυστήματα, ανά τον πλανήτη, κατάφεραν να βελτιώσουν κατά πολύ τη θέση τους στην κατάταξη.
Η Ελλάδα τοποθετείται μεν χαμηλότερα από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου στο Startup Blink Global Ecosystem Report, εντούτοις κατακτά μια σημαντική θέση μεταξύ των οικοσυστημάτων της ΝΑ Ευρώπης (6η θέση).
153η σε 1.000 πόλεις η Αθήνα
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, θέση που υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας», αναφέρει η έκθεση.
Όπως παρατηρούν οι συντάκτες της, «το ελληνικό οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις σωστές δημόσιες πρωτοβουλίες έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα ώριμο περιφερειακό οικοσύστημα στη Μεσόγειο».
Η έκθεση σχολιάζει θετικά ότι η Ελλάδα διαθέτει ταλέντο υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της πληροφορικής και μια μεγάλη δεξαμενή εξειδικευμένων στελεχών.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η Αθήνα βρίσκεται για το 2021 στην 153η θέση παγκοσμίως και στην 3η στη ΝΑ Ευρώπη στην κατάταξη των πόλεων, που αποτελούν τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας στον κόσμο. Ωστόσο και αυτή η επίδοση υπολείπεται κατά 46 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξέλιξη που επίσης συνδέεται με τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Το δεύτερο πιο ισχυρό startup οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, η οποία, πάντως, υποχώρησε κατά 117 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του 2021, καταλαμβάνοντας την 379η θέση.
Πάντως, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις πιο ισχυρές κοιτίδες καινοτομίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η ελληνική πόλη στην υψηλότερη κατάταξη από πέρυσι ήταν τα Ιωάννινα, με άλμα 81 θέσεων μεταξύ 2020 και 2021 στην 902η θέση.
Παγκόσμια πρωτιά για τις ΗΠΑ
Ο «ένοικος» της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη δεν αποτελεί έκπληξη: και για το 2021 το κορυφαίο startup οικοσύστημα στον κόσμο είναι αυτό των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλο προβάδισμα έναντι της δεύτερης στην κατάταξη Μεγάλης Βρετανίας.
Στην τρίτη θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται για το 2021 το Ισραήλ, το οποίο μάλιστα μίκρυνε – σε σχέση με το 2020 – την απόσταση από τη δεύτερη θέση της κατάταξης Ο Καναδάς ακολουθεί στην τέταρτη θέση με τη Γερμανία να συμπληρώνει το top 5.
Σουηδία, Κίνα, Ελβετία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη είναι οι χώρες, που συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα των πιο ισχυρών startup οικοσυστημάτων του κόσμου για το 2021.
Latest News
Νέος Κύκλος Επιτάχυνσης για καινοτόμες startups στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από το StartSmart SEE Accelerator
Το πρόγραμμα διαρκεί 12 εβδομάδες και επικεντρώνεται σε κρίσιμα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη μιας startup
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος