
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , η Eurostat παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Στην ΕΕ το 2020, οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ είχαν το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (53%), ενώ οι γυναίκες που γεννήθηκαν εντός ΕΕ είχαν ποσοστά απασχόλησης περίπου 68%.
Κατά τη σύγκριση των στοιχείων της αγοράς εργασίας για γυναίκες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό (γεννημένες στην ΕΕ και εκτός ΕΕ) και για γυναίκες που παρέμειναν στη χώρα που γεννήθηκαν, οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ είχαν το χαμηλότερο ποσοστό δραστηριότητας (62%). Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ είχαν το υψηλότερο ποσοστό δραστηριότητας (74%), ακολουθούμενες αμέσως από τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ (73%). Οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ σημείωσαν επίσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (16%), ακολουθούμενες από τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (9%) και τις γυναίκες που έμειναν στην πατρίδα τους (6%). Επιπλέον, η μακροχρόνια ανεργία ήταν χαμηλότερη μεταξύ των γυναικών που γεννήθηκαν στην ΕΕ (33%), σε αντίθεση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ (37%) και τις εγγενείς γυναίκες (38%).
Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας των εργαζομένων γυναικών διαφέρουν επίσης. Το 2020, το μερίδιο των εργαζομένων μερικής απασχόλησης ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ (39%), σε σύγκριση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ (37%).
Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης για γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ ήταν η Εσθονία και η Τσεχία (και οι δύο 72%), ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (71%). Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκαν στην Ελλάδα και το Βέλγιο (και τα δύο περίπου 42%), ακολουθούμενα από την Ιταλία (45%). Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τρία, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ ήταν χαμηλότερο από ό,τι για τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε αυτόχθονες χώρες. Το χάσμα ήταν πιο έντονο στη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, με διαφορές 20 ποσοστιαίων μονάδων (pp) και άνω μεταξύ των δύο ομάδων.

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ ήταν η Μάλτα (84%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (79%) και την Πορτογαλία (77%). Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκε στην Ελλάδα (49%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (52%) και την Ισπανία (59%). Στη Μάλτα, το ποσοστό που παρατηρήθηκε για τις γυναίκες που γεννήθηκαν αλλού στην ΕΕ ήταν 18 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό για τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε αυτόχθονες χώρες. Η Σλοβακία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία κατέγραψαν όλες διαφορές 5 π.μ. ή περισσότερο προς την ίδια κατεύθυνση. Αντίθετα, στη Λιθουανία, το ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό που παρατηρήθηκε για τις εγγενείς γυναίκες.
Τέλος, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις εγγενείς γυναίκες ήταν η Σουηδία (84%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (80%) και την Ολλανδία (78%). Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκε στην Ελλάδα (53%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (54%) και τη Ρουμανία (61%).


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών