Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , η Eurostat παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Στην ΕΕ το 2020, οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ είχαν το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (53%), ενώ οι γυναίκες που γεννήθηκαν εντός ΕΕ είχαν ποσοστά απασχόλησης περίπου 68%.
Κατά τη σύγκριση των στοιχείων της αγοράς εργασίας για γυναίκες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό (γεννημένες στην ΕΕ και εκτός ΕΕ) και για γυναίκες που παρέμειναν στη χώρα που γεννήθηκαν, οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ είχαν το χαμηλότερο ποσοστό δραστηριότητας (62%). Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ είχαν το υψηλότερο ποσοστό δραστηριότητας (74%), ακολουθούμενες αμέσως από τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ (73%). Οι γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ σημείωσαν επίσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (16%), ακολουθούμενες από τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (9%) και τις γυναίκες που έμειναν στην πατρίδα τους (6%). Επιπλέον, η μακροχρόνια ανεργία ήταν χαμηλότερη μεταξύ των γυναικών που γεννήθηκαν στην ΕΕ (33%), σε αντίθεση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ (37%) και τις εγγενείς γυναίκες (38%).
Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας των εργαζομένων γυναικών διαφέρουν επίσης. Το 2020, το μερίδιο των εργαζομένων μερικής απασχόλησης ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ (39%), σε σύγκριση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ (37%).
Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης για γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ ήταν η Εσθονία και η Τσεχία (και οι δύο 72%), ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (71%). Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκαν στην Ελλάδα και το Βέλγιο (και τα δύο περίπου 42%), ακολουθούμενα από την Ιταλία (45%). Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τρία, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ ήταν χαμηλότερο από ό,τι για τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε αυτόχθονες χώρες. Το χάσμα ήταν πιο έντονο στη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, με διαφορές 20 ποσοστιαίων μονάδων (pp) και άνω μεταξύ των δύο ομάδων.
Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ ήταν η Μάλτα (84%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (79%) και την Πορτογαλία (77%). Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκε στην Ελλάδα (49%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (52%) και την Ισπανία (59%). Στη Μάλτα, το ποσοστό που παρατηρήθηκε για τις γυναίκες που γεννήθηκαν αλλού στην ΕΕ ήταν 18 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό για τις γυναίκες που γεννήθηκαν σε αυτόχθονες χώρες. Η Σλοβακία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία κατέγραψαν όλες διαφορές 5 π.μ. ή περισσότερο προς την ίδια κατεύθυνση. Αντίθετα, στη Λιθουανία, το ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην ΕΕ ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό που παρατηρήθηκε για τις εγγενείς γυναίκες.
Τέλος, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τις εγγενείς γυναίκες ήταν η Σουηδία (84%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (80%) και την Ολλανδία (78%). Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για την ίδια ομάδα καταγράφηκε στην Ελλάδα (53%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (54%) και τη Ρουμανία (61%).
Latest News
Πόσοι πήραν δώρο Χριστουγέννων μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας
Συνολικά υποβλήθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας 945 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2024 σε 3.790 εργαζόμενους
Πόσοι φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορο-δηλώσεις
Στις 15 Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Πιτσιλής για φοροδιαφυγή: Μπλόκο στα «μαύρα χρήματα» των influencers
Τι είπε στο MEGA ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής
Αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους με μικρές προσωπικές διαφορές
Έρχεται νέα ρύθμιση για άρση των στρεβλώσεων - δημόσιοι υπάλληλοι «πολλών ταχυτήτων»
Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για τις επιχειρήσεις
Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια - Έρχεται οδικός χάρτης για συμμόρφωση στο νέο καθεστώς
Πώς θα πάρετε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Οδηγός με παραδείγματα
Τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τέλος Μαρτίου - Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Τέλος Μαρτίου η προπληρωμένη κάρτα για τρία κοινωνικά επιδόματα που αφορούν σε 1.400.000 δικαιούχους
Πώς ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών θα επηρεάσει συντάξεις και εισφορές
Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση έως τον Μάρτιο
Ρεκόρ με 240 επιχειρήσεις και 7.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας»
Οι κλάδοι - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις
Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας - Ποια επαγγέλματα ευνοούνται
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της εργασίας