Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και 2,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 4,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά από +4,0% στη ζώνη του ευρώ και +4,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο ανήλθε σε 7,7%.
Για το σύνολο του έτους 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, μετά από -6,4% και -5,9% αντίστοιχα το 2020.
Η σύγκριση με τις ΗΠΑ
Η Eurostat επισημαίνει ότι κ ατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2021). Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,6% (μετά από +4,9% το προηγούμενο τρίμηνο).
Η αύξηση του ΑΕΠ ανά κράτος μέλος
Η Σλοβενία (+5,4%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (+2,3%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (και οι δύο +2,0%). Μείωση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (-5,4%), στην Αυστρία (-1,5%), στη Γερμανία (-0,3%), στην Κροατία, στη Λετονία και στη Ρουμανία (όλες -0,1%).
Αύξηση της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ
Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τρίτο τρίμηνο του 2021, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην ΕΕ.
Για το σύνολο του έτους 2021, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ, μετά από -1,5% και -1,4% αντίστοιχα το 2020.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους , η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,1% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά από +2,1% και στις δύο ζώνες το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Οι ώρες εργασίας παρέμειναν σταθερές στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,2 % στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι αυξήσεις ήταν 5,0% στη ζώνη του ευρώ και 5,1% στην ΕΕ.
Αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας
Για το σύνολο του έτους 2021, ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά 5,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,1% στην ΕΕ, μετά από -7,8% και -6,5% αντίστοιχα το 2020.
Αύξηση της απασχόλησης στα κράτη μέλη
Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η Ουγγαρία (+1,2%), η Δανία (+1,1%), η Ισπανία και η Μάλτα (και οι δύο +1,0%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η απασχόληση μειώθηκε στη Λετονία (-0,3%) και παρέμεινε σταθερή στη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία (0,0%).
Επίπεδα απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ
Με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2021, 210,9 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 161,9 εκατ. ήταν στη ζώνη του ευρώ.
Σε σχέση με την πανδημία COVID-19, η απασχόληση σε άτομα στη ζώνη του ευρώ ήταν 0,6 εκατομμύρια πάνω από το επίπεδο του τέταρτου τριμήνου του 2019 και 1,2 εκατομμύρια πάνω από αυτό το επίπεδο στην ΕΕ.
Εξέλιξη της παραγωγικότητας της εργασίας στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο συνδυασμός δεδομένων ΑΕΠ και απασχόλησης επιτρέπει μια εκτίμηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η ανάλυση της ανάπτυξης σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας κυμάνθηκε γύρω στο 1% και για τις δύο ζώνες μεταξύ 2013 και 2018 προτού η πανδημία COVID-19 προκαλέσει υψηλή αστάθεια το 2020.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η παραγωγικότητα με βάση τα άτομα αυξήθηκε κατά 2,4% στη ζώνη του ευρώ και 2,6% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Με βάση τις ώρες εργασίας, η παραγωγικότητα σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους μειώθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.
Latest News
Χατζηδάκης: Οι πέντε συλλογικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας
Ας μάθουμε να βλέπουμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων στον τόπο μας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο TikTok ο Κωστής Χατζηδάκης
Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης
«Έσπασαν τα κοντέρ» οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης
Μητσοτάκης: «Μήνυμα δικαιοσύνης» τα μέτρα για τις τραπεζικές προμήθειες
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook
Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.
Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι εμποροι προσδοκούν ότι ο τζίρος τους θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα και θα κινηθεί πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.
Ποιοι πάνε ταμείο τα Χριστούγεννα - Πότε πληρώνουν e-EΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά - Οι συντάξεις και τα επιδόματα που θα καταβληθούν
Οι πέντε προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας για το 2025
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείο Οικονομίας
Πέντε ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις τιμές ζώνης σε 36 ζώνες σε 12 δήμους της χώρας
Τι δείχνει το «Ταμείο» της ελληνικής οικονομίας - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις
Ελληνική οικονομία: Η θετική εικόνα της ανάπτυξης, οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια και το πολύ μεγάλο πρόβλημα με το δημογραφικό της Ελλάδας
«Καλπάζει» το Airbnb - Πώς θα κινηθεί το νέο έτος [γραφήματα]
Οι προοπτικές του 2025 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) - Η Ευρώπη σε άνοδο για βραχυχρόνιες μισθώσεις