Σε πληθωριστικό κλοιό ο οποίος σφίγγει ολοένα και περισσότερο βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών.
Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 6,2%, ενώ για τον Φεβρουάριο εκτιμάται νέο άλμα ίσως και στην περιοχή του 7%.
Διαβάστε επίσης: Κώστας Μεγήρ: Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, Νο 1 κίνδυνος ο πληθωρισμός
Τρόφιμα, όπως κρέατα, νωπά ψάρια, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψωμί και τα είδη που έχουν ως βασικό συστατικό τα δημητριακά, το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα βρώσιμα φυτικά λάδια είχαν τον Ιανουάριο αυξήσεις. Οι αυξήσεις αυτές, αναμένεται να συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο.
Για έναν ακόμα μήνα συνεχίζεται η ξέφρενη πορεία του τιμαρίθμου λόγω της ενεργειακής κρίση που επιδεινώνεται καθημερινά από την πολεμική σύρραξης στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ανήλθε σε 5,8% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα και περισσότερο από το 5,6% της μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Τα τελευταία αυτά στοιχεία, ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η ενέργεια παρέμεινε ο κύριος μοχλός, με ανάλυση της Deutsche Bank να προειδοποιεί ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σπρώχνουν το ευρώ χαμηλότερα και προκαλούν «έναν φαύλο κύκλο πληθωριστικής σπείρας».
Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες
Οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος ενέργειας, μετακίνησης, θέρμανσης που πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δείχνουν ότι θα παραμείνουν και τους επόμενους μήνες
Άλλωστε, στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα φτάνει στο 3,1% (0,8% η πρόβλεψη του προϋπολογισμού) για το 2022, ενώ η προηγούμενη ήταν για μόλις 1%.
Διαβάστε επίσης: Καταναλωτές σε απόγνωση: Καλπάζει η ακρίβεια αδειάζοντας το «καλάθι της νοικοκυράς»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την τελευταία της ΤτΕ, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Latest News
Ακόμη πιο ακριβή η οικοδομή - Νέα άνοδος στις τιμές των υλικών [πίνακες]
Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά για ακόμη ένα μήνα - Την ίδια ώρα, οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2.792
Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα - Πόσοι παίρνουν επίδομα [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την πορεία της απασχόλησης στην χώρα - Ποια ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων