Και καθώς προελαύνουν οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων δεν έχουν σταματημό. Το μίγμα υψηλού και μη τιθασεύσιμου πληθωρισμού (οι ΗΠΑ σε υψηλά 40ετίας) οδηγεί σε καθολικό αποσυντονισμό της μακροοικονομικής ισορροπίας παγκοσμίως, ενώ το κρίσιμο πλήγμα που ενδέχεται να δεχτεί η εφοδιαστική αλυσίδα, δικαιολογεί το αρνητικό κλίμα.
Στην παρέα των γεγονότων που θα μείνουν στη σύγχρονη οικονομική ιστορία είναι και η κίνηση της τιμής του νικελίου, ένα μέταλλο που σχετίζεται με την παραγωγή μπαταριών και του οποίου η ζήτηση έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της νέας τεχνολογίας. Τα ΣΜΕ του νικελίου στο ταμπλό του Λονδίνου έγραψαν +65% σε μία συνεδρίαση και +250% στις δύο τελευταίες (υψηλό ημέρας πάνω από 100.000 δολάρια ανά τόνο), με το Χρηματιστήριο να αναστέλλει βίαια τη διαπραγμάτευση βάσει των κανονισμών για υπέρμετρη μεταβλητότητα.
Να υπερτονιστεί ότι η ακραία αυτή κίνηση οφείλεται κυρίως σε margin calls των short θέσεων, ενώ λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητας το ταμπλό κυριολεκτικά “άδειασε” από ενδιάμεσες εντολές. Κι όπως φαίνεται, η ιστορία ξαναγράφεται στην αγορά εμπορευμάτων, υπενθυμίζοντας την περίπτωση του κασσίτερου το 1985, με την αναντιστοιχία στην τιμή του όπως θα αποφασιζόταν από τις 22 χώρες-μέλη του Συμβουλίου να οδηγεί σε αναστολή για 4 έτη.
Σε κάθε περίπτωση, κι εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση, η στήριξη για επανατοποθέτηση βρίσκεται στην περιοχή των 31.000 δολαρίων, χωρίς να αποκλείεται η επαναφορά στα 65.000, με κανονική -πλέον- διαπραγμάτευση.