Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της εποχής του 5G και του ψηφιακού μετασχηματισμού, επικεντρώθηκε στην ομιλία του στο Mobile World Congress 2022, ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, Joakim Reiter, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην κινητή τηλεφωνία θα διαμορφώσουν το τοπίο γύρω από την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ έκανε θετική μνεία τόσο στη διαδικασία δημοπρασίας του φάσματος για το 5G στην Ελλάδα όσο και στη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός».

Όπως τόνισε, το 5G θα παραγάγει παγκόσμια οικονομική αξία 13,2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2035, δημιουργώντας περισσότερες από 22 εκατ. θέσεις εργασίας μόνο στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας του 5G – ένα ποσό που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Κίνας.

«Το 5G είναι ο καταλύτης για την καινοτομία που θα μετασχηματίσει κάθε τομέα και θα καταστήσει τις οικονομίες μας πράσινες» είπε και συμπλήρωσε ότι «οι έξυπνες πόλεις μας είναι θεμελιωμένες στο 5G», το οποίο διαδραματίζει θετικό ρόλο στην προσέλκυση ταλέντου και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμβαδίζοντας με τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το IoT, Big Data, το blockchain, η ρομποτική και διανοίγοντας τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο κίνδυνος των ανισοτήτων

Ο Joakim Reiter υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η εξέλιξη της προόδου στην κινητή τεχνολογία αυξάνει παράλληλα και τον κίνδυνο των ανισοτήτων, καθώς όσοι μείνουν πίσω στο 5G, θα κινδυνεύουν από αυξανόμενο χάσμα ευημερίας και τεκτονικές αλλαγές ισχύος και πλούτου σε όλο τον κόσμο. «Το πόσο βαθιά θα είναι αυτή η παγκόσμια κατανομή πλούτου, θα το καθορίσει ο ρυθμός υιοθέτησης του 5G» πρόσθεσε. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι παράδοξο πως καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, με την Ευρώπη να υστερεί σημαντικά στην ανάπτυξη των δικτύων 5G και να διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει πίσω και να απωλέσει τη στρατηγική της αυτονομία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή εξωτερικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, το οικονομικό κόστος προκειμένου η Ευρώπη να καλύψει τη διαφορά σε αυτόν τον ψηφιακό αγώνα ήταν 315 δισ. ευρώ μόνο για το 2021, ενώ εκτιμάται ότι το χάσμα αυτό θα ανέλθει σε πάνω από 1,3 τρισ. ευρώ έως το 2032, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως τόνισε, οι νικητές του 5G – όπως η Νότια Κορέα – έθεσαν τη συνδεσιμότητα, τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές 5G, στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής. Και τις υποστήριξαν με ολοκληρωμένα σχέδια που καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας, σε στενή συνεργασία με τον κλάδο.

Σύμφωνα με τον Reiter, απαιτείται μια νέα ψηφιακή συμφωνία για το 5G, καθώς ο βιομηχανικός κόσμος συγχωνεύεται με τον ψηφιακό και το επόμενο κύμα παραγωγικότητας για την πλειονότητα των παραδοσιακών βιομηχανιών της Ευρώπης θα προέλθει από τις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες. «Εάν η Ευρώπη υστερήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη του 5G, η βιομηχανική της ηγεσία θα κλονιστεί» σχολίασε.

Οι αναφορές στην Ελλάδα

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο τελευταίος και πιο κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να άρουν τους φραγμούς της πολιτικής και να δώσουν κίνητρα για επενδύσεις σε πρωτοφανή επίπεδα». «Έχουμε ήδη δει σχετικά παραδείγματα στην Ευρώπη, όπου το 20% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης διατίθεται στην ψηφιακή μετάβαση και το 37% στην πράσινη μετάβαση, καθώς και σε πρόσφατες δημοπρασίες φάσματος στην Ισπανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες σχεδιάστηκαν στο σύνολό τους για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Στην Ελλάδα, το 25% των εσόδων του φάσματος επανεπενδύεται στη δημιουργία νέων υπηρεσιών 5G» δήλωσε, αναφερόμενος στη δημοπρασία του φάσματος του 2020 και το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός».

Σύμφωνα με τον Joakim Reiter, το 5G θα απαιτήσει σημαντικά περισσότερες επενδύσεις από το 4G – 4 ή και 5 φορές περισσότερες δαπάνες κεφαλαίου από το 4G. «Δεν είναι δυνατό να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο επένδυσης, εξαιτίας του υπερβολικού κατακερματισμού που επικρατεί στον κλάδο» τόνισε και πρόσθεσε ότι τυχόν αποτυχία εφαρμογής αυτών των παραγόντων θα συντελέσει σε ολοένα και διευρυνόμενη ανισότητα, που δεν έχει καταγραφεί από την εποχή της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης.

Για αυτόν τον λόγο, κάθε χώρα θα χρειαστεί να εφαρμόσει έναν ολιστικό σχεδιασμό, καθώς οι εξελίξεις στην κινητή θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Σε αντίθετη περίπτωση, «διακυβεύεται η μελλοντική ευημερία, οι θέσεις εργασίας και η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας πρόσθεσε και κατέληξε ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη να δράσουμε τώρα για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για τους πάντες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ByteDance: Η μητρική του TikTok «ρίχνει» 20 δισ. δολάρια το 2025 στην AI 
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η μητρική του TikTok «ρίχνει» 20 δισ. δολάρια το 2025 στην AI 

Η κινεζική εταιρεία ByteDance σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου το ήμισυ του ποσού στο εξωτερικό σε υποδομές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως κέντρα δεδομένων και εξοπλισμό δικτύωσης

Ίλον Μασκ: Αντιδικία με Microsoft-OpenAI για το Stargate Project
Διεθνή |

Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project

Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»