Δεκατρείς ημέρες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία η Coca-Cola και η PepsiCo με ανακοινώσεις τους ενημέρωσαν ότι σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την κατάσταση», τονίζει η Coca-Cola με έδρα την Ατλάντα. «Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους που υφίστανται τα ασυνείδητα αποτελέσματα από αυτά τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση την Τρίτη το απόγευμα (ώρα Αμερικής).
Λίγα λεπτά αργότερα και η PepsiCo, με έδρα το Purchase της Νέας Υόρκης, μέσω του CEO της, Ramon Laguarta, ενημέρωσε ότι «δεδομένων των φρικιαστικών γεγονότων που συμβαίνουν στην Ουκρανία», αναστέλλει την πώληση της Pepsi-Cola και των παγκόσμιων εμπορικών της σημάτων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των 7Up και Mirinda. «Θα αναστείλουμε επίσης τις επενδύσεις κεφαλαίου και όλες τις διαφημιστικές και προωθητικές δραστηριότητες στη Ρωσία» τόνισε.
Ωστόσο θα συνεχίσει την πώληση των άλλων προϊόντων της, όπως γάλα και βρεφικές και παιδικές τροφές. «Συνεχίζοντας να δραστηριοποιούμαστε, θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε τα προς το ζην των 20.000 Ρώσων συνεργατών μας και των 40.000 Ρώσων εργαζομένων στη γεωργία στην αλυσίδα εφοδιασμού μας, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητα μπροστά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας η Coca Cοla HBC, στρατηγικός εταίρος εμφιάλωσης της Coca-Cola, πραγματοποίησε το 2021 το 1/5 του συνολικού όγκου των πωλήσεών της.
Το εν λόγω διάστημα, στη Ρωσία ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας κατέγραψε άνοδο κατά 18,3% στα 373,3 εκατ. κιβώτια και στην Ουκρανία 17% στα 137,3 εκατ. κιβώτια.
Στη Ρωσία η Cοca Cola HBC λειτουργεί 10 εργοστάσια (απ’ τη Μόσχα ως το Βλαβιδοβοστόκ), απασχολεί 7.000 Ρώσους ενώ το σύστημα της Coca-Cola έχει επενδύσει πάνω από 6,2 δισ. δολάρια.
To ποσοστό ιδιοκτησίας Coca-Cola στην Coca-Cola HBC, τον συνεργάτη εμφιάλωσης και διανομής της εταιρείας στην Ρωσία, ήταν περίπου 21% στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Προηγήθηκαν McDonald’s και Starbucks
Οι ανακοινώσεις των δύο μεγαλύτερων παραγωγών αναψυκτικών στον κόσμο για την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη ρωσική αγορά ήρθαν μετά τις ανακοινώσεις της McDonald’s, η οποία ανέφερε ότι κλείνει προσωρινά τα περισσότερα από 800 εστιατόριά της στη Ρωσία, καθώς και της Starbucks με 130 καταστήματα, που δήλωσε πως θα αναστείλει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την Starbucks Corp, ο όμιλος Alshaya Group με έδρα το Κουβέιτ θα μεριμνήσει για την υποστήριξη των περίπου 2.000 συνεργατών στη χώρα.
Τους μισθούς των 62.000 υπαλλήλων της θα συνεχίσει να καταβάλει και η αλυσίδα McDonald’s Corp, όπως διαβεβαίωσε.
Από τα σχεδόν 847 εστιατόρια της McDonald’s στη ρωσική αγορά, το 84% ανήκει στην εταιρεία. Τα υπόλοιπα λειτουργούν ως επί το πλείστον από τον δικαιοδόχο Rosinter Restaurants Holding με έδρα τη Μόσχα.
Η McDonald’s είναι μεταξύ εκείνων που δέχτηκαν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα. Σε αντίθεση με τη Starbucks και άλλες εταιρείες γρήγορου φαγητού όπως η KFC και η Pizza Hut, των οποίων το ρωσικό δίκτυο των καταστημάτων τους ανήκει σε δικαιοδόχους, η McDonald’s κατέχει τη συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών καταστημάτων της. Η McDonald’s έκλεισε επίσης προσωρινά 108 εστιατόρια που διαθέτει στην Ουκρανία και συνεχίζει να πληρώνει τους υπαλλήλους.
Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν το 9% των ετήσιων εσόδων της McDonald’s, ή περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Με βάση εκτιμήσεις, οι αμερικανικές αλυσίδες εστίασης, όπως McDonald’s, Papa John’s, KFC, Pizza Hut, Burger King και Starbucks λειτουργούν περίπου 2.700 καταστήματα στη Ρωσία.
Δημόσια πίεση
Να σημειωθεί ότι οι εμβληματικές παγκόσμιες μάρκες, όπως η McDonald’s, η Coca Cola και η PepsiCo πιέστηκαν να αποσυρθούν από τη Ρωσία, τόσο από καταναλωτές (τα hashtags #BoycottCocaCola, #BoycottPepsi και #BoycottMcDonalds «τρεντάρουν» στο Twitter για μέρες) όσο και από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού ταμείου της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Περίπου 300 ξένες εταιρείες έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έναν τρέχοντα απολογισμό του Jeffrey Sonnenfeld, καθηγητή του Yale, ο οποίος υπηρετεί ως ανώτερος αναπληρωτής κοσμήτορας προγραμμάτων ηγεσίας του εν λόγω πανεπιστημίου.
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών