Η Ρωσία προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ετοιμάζει γενικευμένη απάντηση στις κυρώσεις, η οποία είναι «ταχεία και αισθητή στις πιο ευαίσθητες περιοχές της Δύσης».

Η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αφού η Δύση επέβαλε εξοντωτικές κυρώσεις σε σχεδόν ολόκληρο το ρωσικό χρηματοπιστωτικό και εταιρικό σύστημα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι γρήγορη και στοχευμένη», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιριχέφσκι, διευθυντής του τμήματος οικονομικής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην υπογραφή προεδρικού διατάγματος το οποίο ανοίγει το δρόμο για τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών πρώτων υλών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται για την ώρα ποια προϊόντα θα επηρεαστούν.

Η λίστα των προϊόντων πρόκειται να διαμορφωθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη. Επίσης, το Κρεμλίνο διέταξε την κυβέρνηση να διαμορφώσει μια λίστα κρατών εναντίον των οποίων θα στραφούν οι περιορισμοί με άμεση ισχύ.

Η Ρωσία είναι κορυφαία χώρα εξαγωγής ενεργειακών προϊόντων, μετάλλων, αλλά και αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα ήδη η κρίση που έχει πυροδοτηθεί να έχει οδηγήσει σε ράλι τις τιμές όλων των commodities.

Επίσης, προ ημερών η Μόσχα προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευαν τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία.

Εμπάργκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε την Τρίτη άμεση απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλης ενέργειας και η Βρετανία δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2022 ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή επειδή η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Η ΕΕ εισήγαγε το 45% των συνολικών της εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή