Για ύφεση της οικονομίας προειδοποιούν οι αναλυτές, εάν οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά σε αχαρτογράφητα –πλέον- νερά, μετά την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.
Εάν η Ρωσία αντιδράσει αρνούμενη να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο, εύκολα μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να εκτιναχθούν κατά ακόμη 20-30 ευρώ υψηλότερα, είπε χαρακτηριστικά ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, μιλώντας στο CNBC.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση από τον Τζο Μπάιντεν της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου χθες Τρίτη, το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 δολάρια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο Λίποου περιέγραψε ένα ντόμινο επιπτώσεων, λέγοντας ότι: «ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αυτές οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που προκαλείται ύφεση στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, η οποία θα φτάσει στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας τελικώς τη δυνατότητα της Κίνας να εμπορεύεται καταναλωτικά αγαθά στον υπόλοιπο κόσμο».
Διαβάστε επίσης: Ράλι στα commodities μετά το αμερικανικό εμπάργκο – Η «απάντηση» της ΕΕ
Η Ρωσία προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.
Σε ένα χειρότερο σενάριο, η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία σε όλες τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί και να διαταραχθεί σοβαρά ο ενεργειακός εφοδιασμός οδηγώντας τις τιμές σε «αχαρτογράφητα νερά», σχολίασε Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες μπορεί κα κλείσει κοντά στο 5% στο τέλος του χρόνου, έναντι 2,4% που προβλεπόταν πριν από τον πόλεμο και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών θα δημιουργήσουν συνθήκες ύφεσης στην ευρωζώνη.
Δυνατότητα αναδιάταξης της αγοράς
Θεωρητικά, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, οι ροές πετρελαίου θα μπορούσαν να αναδιαταχθούν για να μετριαστεί ο περιορισμός στην προσφορά στη Δύση. Επισημαίνει, όμως, ότι στην πράξη μπορεί να μη λειτουργήσει κάτι τέτοιο.
Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Το σενάριο που εκτοξεύει το πετρέλαιο στα 175 δολάρια
Όπως εξήγησε, μπορούν η Κίνα και η Ινδία να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και λιγότερο από τη Σαουδική Αραβία και αλλού, από όπου θα μπορούσε να προμηθευτεί πλέον περισσότερο η Δύση. Όμως, προσθέτει, «αυτή η αναδιάταξη δεν είναι τέλεια, όχι μόνο λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς και άλλων τεχνικών ζητημάτων, αλλά και επειδή η Κίνα και η Ινδία μπορεί να διστάσουν να αυξήσουν απότομα τις εισαγωγές και τις αντίστοιχες πληρωμές στη Ρωσία, σε μια εποχή που η τελευταία είναι παγκόσμιος “παρίας”».
Με τις τιμές να έχουν ήδη ανέβει 20 δολάρια το βαρέλι, ο Χάτζιους εκτιμά ότι αυτή η άνοδος έχει διάρκεια, το ΑΕΠ της ευρωζώνης κινδυνεύει να μειωθεί κατά 0,6%, και να δεχθεί καίριο πλήγμα το κόστος διαβίωσης των πολιτών.
Αξιοσημείωτη είναι και η πλευρά των «αυτό-κυρώσεων» που θέτει ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, σχολίασε ότι οι «αυτό-κυρώσεις» θα επιδεινώσουν την πίεση στις αγορές ενέργειας.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «πριν ακόμη ανακοινωθούν οι κυρώσεις, νομίζω ότι υπήρχαν πολλές αμερικανικές εταιρείες που ήδη δίσταζαν να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα αργού πετρελαίου», είπε, αναφέροντας το παράδειγμα της Shell, η οποία δέχθηκε κριτική γιατί αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές και αναγκάστηκε να απολογηθεί δημόσια και να ανακοινώσει ότι αναστέλλει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Πιστεύω ότι η αυτο-κύρωση είναι πραγματικά επικίνδυνη. Βλέπουμε την αγορά να σταματά πραγματικά», είπε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι «οι αυτοκυρώσεις έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο και οι ίδιες οι κυρώσεις».
Latest News
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου