Για ύφεση της οικονομίας προειδοποιούν οι αναλυτές, εάν οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά σε αχαρτογράφητα –πλέον- νερά, μετά την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.
Εάν η Ρωσία αντιδράσει αρνούμενη να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο, εύκολα μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να εκτιναχθούν κατά ακόμη 20-30 ευρώ υψηλότερα, είπε χαρακτηριστικά ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, μιλώντας στο CNBC.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση από τον Τζο Μπάιντεν της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου χθες Τρίτη, το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 δολάρια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο Λίποου περιέγραψε ένα ντόμινο επιπτώσεων, λέγοντας ότι: «ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αυτές οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που προκαλείται ύφεση στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, η οποία θα φτάσει στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας τελικώς τη δυνατότητα της Κίνας να εμπορεύεται καταναλωτικά αγαθά στον υπόλοιπο κόσμο».
Διαβάστε επίσης: Ράλι στα commodities μετά το αμερικανικό εμπάργκο – Η «απάντηση» της ΕΕ
Η Ρωσία προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.
Σε ένα χειρότερο σενάριο, η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία σε όλες τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί και να διαταραχθεί σοβαρά ο ενεργειακός εφοδιασμός οδηγώντας τις τιμές σε «αχαρτογράφητα νερά», σχολίασε Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες μπορεί κα κλείσει κοντά στο 5% στο τέλος του χρόνου, έναντι 2,4% που προβλεπόταν πριν από τον πόλεμο και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών θα δημιουργήσουν συνθήκες ύφεσης στην ευρωζώνη.
Δυνατότητα αναδιάταξης της αγοράς
Θεωρητικά, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, οι ροές πετρελαίου θα μπορούσαν να αναδιαταχθούν για να μετριαστεί ο περιορισμός στην προσφορά στη Δύση. Επισημαίνει, όμως, ότι στην πράξη μπορεί να μη λειτουργήσει κάτι τέτοιο.
Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Το σενάριο που εκτοξεύει το πετρέλαιο στα 175 δολάρια
Όπως εξήγησε, μπορούν η Κίνα και η Ινδία να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και λιγότερο από τη Σαουδική Αραβία και αλλού, από όπου θα μπορούσε να προμηθευτεί πλέον περισσότερο η Δύση. Όμως, προσθέτει, «αυτή η αναδιάταξη δεν είναι τέλεια, όχι μόνο λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς και άλλων τεχνικών ζητημάτων, αλλά και επειδή η Κίνα και η Ινδία μπορεί να διστάσουν να αυξήσουν απότομα τις εισαγωγές και τις αντίστοιχες πληρωμές στη Ρωσία, σε μια εποχή που η τελευταία είναι παγκόσμιος “παρίας”».
Με τις τιμές να έχουν ήδη ανέβει 20 δολάρια το βαρέλι, ο Χάτζιους εκτιμά ότι αυτή η άνοδος έχει διάρκεια, το ΑΕΠ της ευρωζώνης κινδυνεύει να μειωθεί κατά 0,6%, και να δεχθεί καίριο πλήγμα το κόστος διαβίωσης των πολιτών.
Αξιοσημείωτη είναι και η πλευρά των «αυτό-κυρώσεων» που θέτει ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, σχολίασε ότι οι «αυτό-κυρώσεις» θα επιδεινώσουν την πίεση στις αγορές ενέργειας.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «πριν ακόμη ανακοινωθούν οι κυρώσεις, νομίζω ότι υπήρχαν πολλές αμερικανικές εταιρείες που ήδη δίσταζαν να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα αργού πετρελαίου», είπε, αναφέροντας το παράδειγμα της Shell, η οποία δέχθηκε κριτική γιατί αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές και αναγκάστηκε να απολογηθεί δημόσια και να ανακοινώσει ότι αναστέλλει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Πιστεύω ότι η αυτο-κύρωση είναι πραγματικά επικίνδυνη. Βλέπουμε την αγορά να σταματά πραγματικά», είπε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι «οι αυτοκυρώσεις έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο και οι ίδιες οι κυρώσεις».
Latest News
O «ενταφιασμός» του Θατσερισμού -Τι φέρνει ο προϋπολογισμός των Εργατικών στη Βρετανία
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως προϋπολογισμός με πρόσημο Εργατικών
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς
Ο γίγαντας KKR ετοιμάζει επενδυτική... βουτιά στην εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου
Η KKR, με πάνω από 550 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την Thames Water
Οταν η πρώην αποικία αντεπιτίθεται ή... τα ινδικά single malt κοντράρουν στα ίσα τα scotch
Τα νέα ινδικά single malt ουίσκι είναι το νέο πετράδι του στέμματος
Ζυθοποία: Υποχωρεί η κατανάλωση μπύρας στην Κίνα
Δύο απο τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η βελγική Anheuser-Busch InBev και η δανέζικη Carlsberg, ανακοινώνουν μείωση πωλήσεων
Η Nvidia βγαζει την Intel από το δείκτη Dow Jones [γράφημα]
H Intel, το σήμα της οποίας «Intel Inside», αποτελούσε εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας, χάνει τη θέση της στη λίστα του διάσημου βιομηχανικου δείκτη