
Για ύφεση της οικονομίας προειδοποιούν οι αναλυτές, εάν οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά σε αχαρτογράφητα –πλέον- νερά, μετά την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.
Εάν η Ρωσία αντιδράσει αρνούμενη να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο, εύκολα μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να εκτιναχθούν κατά ακόμη 20-30 ευρώ υψηλότερα, είπε χαρακτηριστικά ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, μιλώντας στο CNBC.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση από τον Τζο Μπάιντεν της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου χθες Τρίτη, το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 δολάρια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο Λίποου περιέγραψε ένα ντόμινο επιπτώσεων, λέγοντας ότι: «ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αυτές οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που προκαλείται ύφεση στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, η οποία θα φτάσει στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας τελικώς τη δυνατότητα της Κίνας να εμπορεύεται καταναλωτικά αγαθά στον υπόλοιπο κόσμο».
Διαβάστε επίσης: Ράλι στα commodities μετά το αμερικανικό εμπάργκο – Η «απάντηση» της ΕΕ
Η Ρωσία προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.
Σε ένα χειρότερο σενάριο, η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία σε όλες τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί και να διαταραχθεί σοβαρά ο ενεργειακός εφοδιασμός οδηγώντας τις τιμές σε «αχαρτογράφητα νερά», σχολίασε Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες μπορεί κα κλείσει κοντά στο 5% στο τέλος του χρόνου, έναντι 2,4% που προβλεπόταν πριν από τον πόλεμο και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών θα δημιουργήσουν συνθήκες ύφεσης στην ευρωζώνη.
Δυνατότητα αναδιάταξης της αγοράς
Θεωρητικά, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, οι ροές πετρελαίου θα μπορούσαν να αναδιαταχθούν για να μετριαστεί ο περιορισμός στην προσφορά στη Δύση. Επισημαίνει, όμως, ότι στην πράξη μπορεί να μη λειτουργήσει κάτι τέτοιο.
Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Το σενάριο που εκτοξεύει το πετρέλαιο στα 175 δολάρια
Όπως εξήγησε, μπορούν η Κίνα και η Ινδία να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και λιγότερο από τη Σαουδική Αραβία και αλλού, από όπου θα μπορούσε να προμηθευτεί πλέον περισσότερο η Δύση. Όμως, προσθέτει, «αυτή η αναδιάταξη δεν είναι τέλεια, όχι μόνο λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς και άλλων τεχνικών ζητημάτων, αλλά και επειδή η Κίνα και η Ινδία μπορεί να διστάσουν να αυξήσουν απότομα τις εισαγωγές και τις αντίστοιχες πληρωμές στη Ρωσία, σε μια εποχή που η τελευταία είναι παγκόσμιος “παρίας”».
Με τις τιμές να έχουν ήδη ανέβει 20 δολάρια το βαρέλι, ο Χάτζιους εκτιμά ότι αυτή η άνοδος έχει διάρκεια, το ΑΕΠ της ευρωζώνης κινδυνεύει να μειωθεί κατά 0,6%, και να δεχθεί καίριο πλήγμα το κόστος διαβίωσης των πολιτών.
Αξιοσημείωτη είναι και η πλευρά των «αυτό-κυρώσεων» που θέτει ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, σχολίασε ότι οι «αυτό-κυρώσεις» θα επιδεινώσουν την πίεση στις αγορές ενέργειας.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «πριν ακόμη ανακοινωθούν οι κυρώσεις, νομίζω ότι υπήρχαν πολλές αμερικανικές εταιρείες που ήδη δίσταζαν να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα αργού πετρελαίου», είπε, αναφέροντας το παράδειγμα της Shell, η οποία δέχθηκε κριτική γιατί αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές και αναγκάστηκε να απολογηθεί δημόσια και να ανακοινώσει ότι αναστέλλει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Πιστεύω ότι η αυτο-κύρωση είναι πραγματικά επικίνδυνη. Βλέπουμε την αγορά να σταματά πραγματικά», είπε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι «οι αυτοκυρώσεις έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο και οι ίδιες οι κυρώσεις».


Latest News

Απογειώθηκε το κόστος των εμπορευματικών πτήσεων μετά τους δασμούς Τραμπ
Πολλές εξαγωγικές εταιρείες πληρώνουν έως και 40% παραπάνω σε εμπορευματικής πτήσεις για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ

Κίνδυνος εκτροχιασμού του ιταλικού χρέους από τις αμυντικές δαπάνες - Η προειδοποίηση αναλυτών
Η Ιταλία, ωστόσο, με τις εξαιρετικά χαμηλές αμυντικές δαπάνες της, το βαρύ φορτίο χρέους και το υψηλότερο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση

Δασμοί Τραμπ σπέρνουν φόβους για εμπορικούς πολέμους, ύφεση και ένα iPhone 2.300 δολαρίων
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν βουτιά στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές

Γιατί ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου με τις τιμές να πέφτουν και τους δασμούς να πλήττουν τις αγορές
Τα προειδοποιητικά μηνύματα σε άλλες χώρες και η «πίεση» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Από το κρασί μέχρι τα αυτοκίνητα - Πώς θα πλήξουν τους Αμερικανούς οι δασμοί Τραμπ
Για ανατιμήσεις στα πάντα προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, λόγω των δασμών Τραμπ

Οι δασμοί κάνουν ακριβότερο το super market για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ
Οι δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανεβάσουν τις τιμές σε αρκετά τρόφιμα - Κυρίως σε οσα εισάγονται απο το εξωτερικό

Η... δημιουργική λογιστική του Τραμπ σαστίζει τον κόσμο και τιμωρεί τους φτωχούς
Η πολύ φτωχή Μαδαγασκάρη, με ΑΕΠ λίγο πάνω από 500 δολάρια, αντιμετωπίζει δασμούς 47% στις περιορισμένες εξαγωγές βανίλιας

Ο Τραμπ δίνει παράταση 75 ημερών για να βρεθεί συμφωνία για το TikTok
Στις 20 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Τραμπ εξέδωσε το εκτελεστικό διάταγμα που παρέτεινε την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok

Αχνό φως για Nike - Lululemon; Στα ύψη οι μετοχές ύστερα από επικοινωνία Τραμπ-Βιετνάμ
Θερμή η πρώτη συνομιλία, αποκάλυψε ο αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του - Θα υπάρξει λύση για Nike - Lululemon;

Σήμα Πάουελ για αναμονή στα επιτόκια - Δε σήκωσε το γάντι του Τραμπ
Η Fed θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει περισσότερα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής