
Στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις προστέθηκε σήμερα ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας.
Πρόκειται για την απόφαση της Ινδονησίας να περιορίσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο αντίστοιχων άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεών τους να εξασφαλίσουν για τις εσωτερικές ανάγκες κατανάλωσης ζωτικής σημασίας τρόφιμα.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Πώς η ρωσική εισβολή εκτίναξε σε επίπεδα ρεκόρ την τιμή του φοινικέλαιου
Η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, την προμήθεια βρώσιμων ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, εκτοξεύοντας τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Το φοινικέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στον κόσμο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, της μαργαρίνης, των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων και της σοκολάτας. Οι τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% φέτος και για πρώτη φορά έγινε το πιο ακριβό φυτικό έλαιο μεταξύ των τεσσάρων ευρύτερα εμπορεύσιμων (τα άλλα τρία είναι το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο).
Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας εξήγησε ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι τιμές μαγειρικού λαδιού παραμένουν προσιτές για τους καταναλωτές στη χώρα του.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φοινικέλαιου της Μαλαισίας αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό μετά την ανακοίνωση της Ινδονησίας, ενώ οι τιμές του σογιέλαιου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών.
Ακόμη, οι τιμές του σογιέλαιου έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40% φέτος.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές βρώσιμων ελαίων. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριες παραγωγοί χώρες ηλιέλαιου και αντιπροσωπεύουν από κοινού σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών, αφήνοντας μεγάλους καταναλωτές όπως η Ινδία να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο φοινικέλαιο και στο σογιέλαιο.
Σιτάρι
Οι επιπτώσεις είναι άμεσες από την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές για ένα ευρύ φάσμα αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του κριθαριού, της ζάχαρης και του κρέατος μέχρι το τέλος του έτους.
Ο πόλεμος, εκτός του ότι διακόπτει τις αποστολές προϊόντων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, θέτει επιπλέον σε κίνδυνο τις προοπτικές για συγκομιδή καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται και οι εισροές περιορίζονται εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του φυσικού αερίου, που είναι πρωταρχικό για την παραγωγή πολλών προϊόντων.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 20,7%, σύμφωνα με τον FAO, ενώ πολλά εμπορεύματα συνέχισαν το ράλι ανόδου στις διεθνείς αγορές.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Η εισβολή στην Ουκρανία και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο έχουν ανέβει περίπου 60% μέχρι στιγμής φέτος, με ορατό τον κίνδυνο εκτόξευσης των τιμών βασικών τροφίμων, όπως το ψωμί.
Η απώλεια δύο μεγάλων εξαγωγέων -Ουκρανία και Ρωσία- που αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών επιδεινώθηκε από την είδηση ότι η κατάσταση της καλλιέργειας σιταριού στον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, την Κίνα, μπορεί να είναι η «χειρότερη στην ιστορία» σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της χώρας.
Οι κακές συνθήκες καλλιέργειας σε περιοχές των ΗΠΑ που πλήττονται από την ξηρασία φαίνεται ότι θα περιορίσουν περαιτέρω την παγκόσμια παραγωγή.
Η Σερβία ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, αλεύρου και μαγειρικού λαδιού από αύριο Πέμπτη για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών, ενώ η Ουγγαρία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιτηρών την περασμένη εβδομάδα.
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα αποθέματα σιτηρών της και ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές έως ότου καλύψει το πλάνο της.
Η δυνατότητα προμήθειας από τη Ρουμανία, επίσης σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών, που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει αναστολή εξαγωγών, περιορίζεται, καθώς οι διεθνείς αγοραστές στρέφονται εκεί αναζητώντας εναλλακτική προς τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών απειλείται και από την πίεση που ασκείται στην παραγωγή λιπασμάτων λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου.
Η Yara ένας από τους κολοσσούς στην παρασκευή λιπασμάτων ανακοίνωσε ότι περιορίζει την παραγωγή αμμωνίας και ουρίας στην Ιταλία και στη Γαλλία.
Με πληροφορίες από το Reuters


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο