
Πτωτικά κινήθηκαν και την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων δύο ετών.
Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία, δια στόματος το υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις διεθνείς ενεργειακές συμβάσεις, περιόρισε τις ανησυχίες περί προβλημάτων στην αγορά.
Βέβαια, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι, μετά το ράλι των τελευταίων ημερών αρκετοί traders έσπευσαν να πουλήσουν για να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των κερδών τους.
Εξάλλου, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι οι τιμές θα ανέβουν περαιτέρω, αν ο πόλεμος κλιμακωθεί με αρκετούς να κάνουν λόγο για τιμές κοντά στα 200 δολάρια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως, προειδοποίησε ότι οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 300 δολάρια αν επεκταθούν οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι αγορές πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αστάθεια των τελευταίων δύο ετών, με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Απρίλιο του 2020, την Τετάρτη, μόλις λίγες ημέρες αφότου έφτασε στο υψηλό 14 ετών σε πάνω από 139 δολάρια το βαρέλι.
Σήμερα Πέμπτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν κατά 1,6%, κάτω από τα 110,60 δολάρια το βαρέλι, αφού κέρδισαν έως και 6,5% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 2,4στα 106 δολάρια το βαρέλι.
«Νομίζω ότι ένα μέρος της πολεμικής αγωνίας βγαίνει από την αγορά», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης στο Again Capital στη Νέα Υόρκη. «Φτάσαμε τα 130 δολάρια δύο φορές αυτή την εβδομάδα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να ρωτούν αν υπάρχει πραγματικά πάρα πολύ πρόβλημα εφοδιασμού. Υπάρχει ακόμη άφθονος ρωσικός εφοδιασμός», είπε.
Ρωγμές στο πετρελαϊκό καρτέλ
Ρωγμές παρατηρούνται στους κόλπους του ΟΠΕΚ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διαφοροποιούνται από τη γραμμή που κρατούσε μέχρι σήμερα το πετρελαϊκό καρτέλ και να τάσσονται υπέρ της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου γρηγορότερα.
«Είμαστε υπέρ της αύξησης της παραγωγής και θα ενθαρρύνουμε τον ΟΠΕΚ να εξετάσει υψηλότερα επίπεδα παραγωγής», δήλωσε ο Γιούσεφ αλ-Οτάιμπα, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, σε δήλωση την Τετάρτη, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times.
Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Ενέργειας Suhail Al-Mazrouei εμφανίστηκε να μετριάζει το μήνυμα στο Twitter, λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι προσηλωμένα στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+. Είχαν ήδη εμφανιστεί ενδείξεις ότι η πρόταση του πρέσβη θα βρισκόταν στο στόχαστρο έντονης κριτικής, καθώς ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ είπε στο Bloomberg ότι ο όμιλος παράγει ήδη αρκετό πετρέλαιο και αν παράξει περισσότερο θα μπορούσε να βλάψει την αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είχαν συμβουλευτεί άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ πριν ο πρεσβευτής κάνει τη δήλωσή του.
Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε άμεση απάντηση. Αλλά η δήλωση φαίνεται πιθανό να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών του Κόλπου, παραδοσιακών συμμάχων που παρόλα αυτά έπεσαν σε μια σφοδρή διαμάχη πέρυσι.
Απρόθυμο καρτέλ
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου και άλλων μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή γρηγορότερα, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών στα σχεδόν 140 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο οφείλεται σε γεωπολιτικές εντάσεις και όχι μια πραγματική έλλειψη εφοδιασμού.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ihsan Abdul Jabbar Ismaael, έμεινε σε αυτή τη γραμμή την Τετάρτη μετά τα σχόλια του πρεσβευτή των ΗΑΕ, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει πορεία.
«Πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις που έχει ο ΟΠΕΚ+ είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Πρόσθετες εκδόσεις θα μπορούσαν πραγματικά να βλάψουν την αγορά».
Περισσότερο πετρέλαιο
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα για να χαλαρώσει τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και θα καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για τη γρήγορη μείωση της χρήσης πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, με φόντο την εκτόξευση των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τη Δύση.
«Την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε για το φυσικό αέριο, θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων [με στόχο] να μειώσουμε το πετρέλαιο άμεσα», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ στη διάσκεψη για την ενέργεια στο Παρίσι.
Όπως εξήγησε, στις αγορές πετρελαίου, οι πιο δύσκολοι μήνες είναι οι καλοκαιρινοί, η λεγόμενη «εποχή οδήγησης», όταν η ζήτηση αυξάνεται, περίπου τον Ιούνιο-Ιούλιο, λόγω των αυξημένων μετακινήσεων.
Υπενθυμίζεται ο IEA συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις διακοπές του εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή.


Latest News

Σφοδρό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών με καταιγισμό εντολών
Στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, ο γενικός δείκτης οδεύει πλέον με μεγάλη συναλλακτική ταχύτητα προς τα χαμηλά ενός μήνα

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Προσπαθούν να αναχαιτίσουν το sell off οι ευρωαγορές
Οι ευρωαγορές έρχονται από μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση, κατά την οποία οι περισσότεροι τίτλοι δέχτηκαν ένα σφοδρό κύμα πωλήσεων

Νέα βουτιά στις ασιατικές αγορές, τριγμοί στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 3,04%, ενώ ο Topix έχασε 5,09%

Χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες για το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Βουτιά για πετρέλαιο Brent και αμερικανικό αργό WTI μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ όπου ανακοίνωσε γενική αύξηση δασμών

Με πτώση άνοιξαν οι ασιατικές αγορές μετά την ιστορική βουτιά στη Wall Street
Με έντονα πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τους κλυδωνισμούς στη Wall Street λόγω δασμών Τραμπ

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων