Οι προοπτικές για τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ έχουν καταστεί πολύ αβέβαιες και εξαρτώνται καθοριστικά από το πώς θα εξελιχθεί ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, από τον αντίκτυπο των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα.
Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις μακροοικονομικές της προβλέψεις, που κυκλοφόρησαν σήμερα, παράλληλα με την συνεδρίαση για τη νομισμαστική πολιτική που αιφνιδίασε με τις αποφάσεις της
Το βασικό σενάριο
Το προσωπικό της ΕΚΤ αναφέρει ότι η βασική γραμμή περιλαμβάνει μια αρχική εκτίμηση του αντίκτυπου του πολέμου στην οικονομία της ζώνης του ευρώ με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες έως τις 2 Μαρτίου 2022.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι αρνητικές επιπτώσεις εμπιστοσύνης συνεπάγονται σημαντικές αντίθετες επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση βραχυπρόθεσμα, ενώ οι ανακοινωθείσες κυρώσεις και η απότομη επιδείνωση των προοπτικών για τη ρωσική οικονομία θα αποδυναμώσει την ανάπτυξη του εμπορίου στη ζώνη του ευρώ.
Προσθέτουν μάλιστα, ότι οι βασικές προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι τρέχουσες διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό και οι αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη που συνδέονται με τη σύγκρουση είναι προσωρινές και ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δεν επηρεάζονται σημαντικά.
Με βάση αυτές τις παραδοχές, οι βασικές προβλέψεις προβλέπουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ το 2022, από τη σύγκρουση. Ωστόσο, δεδομένου του σημείου εκκίνησης για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και αντίθετους ανέμους που σχετίζονται με την πανδημία και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά που υποτίθεται ότι θα εξασθενίσουν, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να προβλέπεται να επεκταθεί με σχετικά έντονο ρυθμό τα επόμενα τρίμηνα.
Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να συγκλίνει προς τους ιστορικούς μέσους ρυθμούς, παρά τη λιγότερο υποστηρικτική δημοσιονομική στάση και την αύξηση των επιτοκίων σύμφωνα με τις τεχνικές παραδοχές που βασίζονται στις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται κατά μέσο όρο 3,7% το 2022, 2,8% το 2023 και 1,6% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ευρωσυστήματος του Δεκεμβρίου 2021, οι προοπτικές για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022, εξαιτίας κυρίως του αντίκτυπου που θα έχει η κρίση στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας, την εμπιστοσύνη και το εμπόριο.
Ενεργειακοί κραδασμοί
Μετά από μια σειρά έκτακτων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας, η σύγκρουση στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός στη βασική γραμμή προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει αργά προς τον στόχο.
Έχει οριστεί σε 5,1% κατά μέσο όρο το 2022, 2,1% το 2023 και 1,9% το 2024. Οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με τα βασικά προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτές οι πιέσεις εκτιμάται ότι είναι πιο διαρκείς από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από τις επιβραδυντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη από τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη και από την ασθενέστερη ανάπτυξη του εμπορίου που σχετίζεται με τη σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: «Καμπανάκι» για τον υψηλό πληθωρισμό
Ωστόσο, ελλείψει περαιτέρω ανοδικών κραδασμών στις τιμές των εμπορευμάτων, ο πληθωρισμός της ενέργειας προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά στον ορίζοντα προβολής.
Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων παραμένει υψηλός το 2022, στο 2,6%, αντανακλώντας την ισχυρότερη τιμή δυναμική για υπηρεσίες έντασης επαφών, έμμεσες επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και ανοδικές επιπτώσεις από συνεχιζόμενα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό.
Η αβεβαιότητα και τα εναλλακτικά σενάρια
Λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας γύρω από τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, εκτός από τη βασική γραμμή, έχουν προετοιμαστεί δύο εναλλακτικά σενάρια.
Σε σύγκριση με τη βασική γραμμή, ένα «δυσμενές» σενάριο υποθέτει ότι επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, οδηγώντας σε ορισμένες διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.
Οι επίμονες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγούσαν σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος και σε περικοπές στην παραγωγή της ζώνης του ευρώ, αλλά αυτό θα ήταν μόνο προσωρινό καθώς λαμβάνει χώρα υποκατάσταση από άλλες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις θα ήταν πιο διατηρημένες από ό,τι στην αρχική γραμμή, οδηγώντας σε πρόσθετες οικονομικές διαταραχές και πιο επίμονη αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα ήταν 1,2 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τη βασική γραμμή το 2022, ενώ ο πληθωρισμός θα ήταν υψηλότερος κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Ένα πιο «σοβαρό» σενάριο περιλαμβάνει, εκτός από τα χαρακτηριστικά του δυσμενούς σεναρίου, μια ισχυρότερη αντίδραση των τιμών της ενέργειας σε πιο αυστηρές περικοπές της προσφοράς, ισχυρότερη ανατιμολόγηση στο χρηματοπιστωτικών αγορών και μεγαλύτερες δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αυτό το σενάριο θα συνεπαγόταν αύξηση του ΑΕΠ το 2022 που θα είναι 1,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τη βασική γραμμή, ενώ ο πληθωρισμός θα ήταν 2,0 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος.
Λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι μακροοικονομικές προβολές του προσωπικού της ΕΚΤ του Μαρτίου 2022 οριστικοποιήθηκαν αργότερα από το συνηθισμένο για να καταστεί δυνατή η συμπερίληψη μιας πρώτης αξιολόγησης των επιπτώσεων του πολέμου καθώς και η παραγωγή σεναρίων. Ως εκ τούτου, η δημοσίευση της πλήρους έκθεσης σχετικά με τις προβλέψεις του Μαρτίου 2022 αναβλήθηκε για την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022.
Latest News
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Μία μόνο μείωση των επιτοκίων από την Fed βλέπουν οι traders για το 2025
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ενισχύουν την εκτίμηση για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την Fed
Mega deal 16,4 δισ. δολ στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ - Η Constellation Energy αποκτά την Calpine
Για την Constellation Energy, με τον συνυπολογισμό του χρέους, η συναλλαγή αποτιμά την Calpine στα 26,6 δισ. δολάρια.
ESG: Γιατί δικαστής στο Τέξας έβγαλε παράνομες τις επενδύσεις για συνταξιοδοτικά προγράμματα
Η αγωγή των πιλότων έναντι της American Airlines και τις επενδύσεις με κριτήρια ESG
H Stellantis κατακτά το στόχο για τα αποθέματα της Β Αμερικής- Μειώθηκαν κατά 100.000 οχήματα
Τα αποθέματα του ομίλου Stellantis στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατα 100.000
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο