
Σε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι καταστροφές που έχει προκαλέσει στο έδαφος της Ουκρανίας ο στρατός της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ανώτατο οικονομικό σύμβουλο της ουκρανικής κυβέρνησης, Όλεγκ Ουστένκο.
Ο Ουστένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής υποδομές, κτίρια και άλλα φυσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κλειστές μία στις δύο επιχειρήσεις
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το αμερικανικό κέντρο μελετών Peterson Institute for International Economics (PIEE), ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει το πλήρες κλείσιμο του 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων, ενώ οι άλλες μισές λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.
«Πολύ προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έχουμε κάνει… δείχνουν ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε ήδη χάσει, που έχουν καταστραφεί [από τη Ρωσία] ανέρχεται σχεδόν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ», δήλωσε.
Ο Ουστένκο ωστόσο, εκτιμά ότι το ουκρανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αντεπεξέρχεται αρκετά καλά «δεδομένων των σημερινών συνθηκών», επικαλούμενος «μια λίγο πολύ σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία».
«Περίπου το 50% των επιχειρήσεών μας δεν λειτουργούν πλέον και όσες λειτουργούν ακόμη δεν έχουν το 100% της δυναμικότητάς τους», διευκρίνισε επίσης.

«Αποκαρδιωτική η κατάσταση»
Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία βιώνει «μια πραγματική καταστροφή», πολύ «πιο σοβαρή από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς από εμάς».
Μίλησε επίσης για το σημαντικό έργο της ανοικοδόμησης που θα ακολουθήσει καθώς δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία έχουν καταστραφεί.
«Η κατάσταση όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη θα είναι πραγματικά πολύ αποκαρδιωτική, ακόμα κι αν ο πόλεμος σταματήσει αμέσως», προειδοποίησε.
Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την Ουκρανία, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι η σημαντική οικονομική βοήθεια που αποδεσμεύτηκε δεν θα αντισταθμίσει τις απώλειες.
Χθες, Τετάρτη, για παράδειγμα το ΔΝΤ ενέκρινε επείγουσα βοήθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την προσπάθεια ανοικοδόμησης όταν τελειώσει ο πόλεμος.
«Κόψτε το χρήμα του αίματος»
Ο Όλεγκ Ουστένκο επανέλαβε χθες την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις, κυρίως τις ευρωπαϊκές, να κόψουν την πρόσβαση της Μόσχας στο «χρήμα του αίματος» μποϊκοτάροντας το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πληρώνουν αυτό το τέρας για να σκοτώσει τον λαό μας, αθώους», δήλωσε.
Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, χρειάζονται τη ρωσική ενέργεια για τη θέρμανσή τους, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάνει πολύ, πολύ, πολύ πιο κρύο στο ουκρανικό υπόγειο όπου κρύβεται ο κόσμος».
Αντίθετα, ο αξιωματούχος ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και είπε πως ελπίζει η Ουάσινγκτον να βοηθήσει επίσης στη δημιουργία ενός «ταμείου ανάκαμψης» για την Ουκρανία.
Ο Ουστένκο ανέφερε επίσης την ιδέα να χρησιμοποιηθούν σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν παγώσει μετά τις δυτικές κυρώσεις, καθώς και τα κεφάλαια που κατασχέθηκαν από τους ολιγάρχες που είναι σύμμαχοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πώς ο Τραμπ σπάει τα νεύρα των αγορών – Οι απώλειες 4 τρισ. των μετοχών του S&P 500 και τα κέρδη 13 δισ. του ΧΑ
Οι δασμοί επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα - Η αντιστροφή του «Trump trade» και η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Από τον Balenciaga στον Gucci - Θα τα καταφέρει ο Ντέμνα Γκβασάλια
Η προκλητική δουλειά του Ντέμνα για τον οίκο Balenciaga έθιξε πολλούς. Τώρα, καλείται να αποδείξει στον κόσμο της μόδας πως ήταν η σωστή επιλογή ως νέος επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Gucci.

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα