Τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε στο BBC ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο Κίριλο Σεβτσένκο ζήτησε έναν εκτενή κατάλογο επιπλέον κυρώσεων, από περικοπή πληρωμών με κάρτα έως αναστολή της πρόσβασης της Ρωσίας στο ΔΝΤ.
Κάθε μέρα που καθυστερούν οι κυρώσεις «κοστίζει τις ζωές αμάχων και παιδιών», είπε στη συνέντευξή του, η οποία όπως αναφέρει το BBC, για λόγους ασφαλείας, απάντησε σε ερωτήσεις που εστάλησαν μέσω email.
Ο κ. Σεβτσένκο, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει τελικά να πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής.
«Η ανάγκη για χρήματα θα είναι τεράστια», είπε στο BBC. «Θα μπορούσε να εκπληρωθεί μέσω δανείων και επιχορηγήσεων από πολυεθνικούς οργανισμούς και άμεσης βοήθειας από άλλες χώρες. Ωστόσο, ένα μεγάλο μερίδιο χρηματοδότησης χρειάζεται για να ληφθεί ως επανόρθωση από τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που επί του παρόντος είναι παγωμένα στις συμμαχικές χώρες μας».
Επιπλέον κυρώσεις
Ο κ. Σεβτσένκο χαιρέτισε τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα, αλλά είπε ότι ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Κάλεσε τις κυβερνήσεις, τα ιδρύματα και τις εταιρείες να επιβάλουν έναν εκτενή κατάλογο περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων, με στόχο κάθε γωνιά της ρωσικής οικονομίας.
Ειδικότερα κάλεσε:
- Τις πλατφόρμες εμπορικών και οικονομικών δεδομένων Refinitiv και Bloomberg να διακόψουν την πρόσβαση σε Ρώσους και Λευκορώσους πελάτες.
- ΗΠΑ και ΕΕ να δώσουν εντολή στις τράπεζές τους να διακόψουν τις σχέσεις ανταποκριτών με τις ρωσικές τράπεζες.
- Τον οργανισμό των κεντρικών τραπεζών, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, να εκδιώξει την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εμποδίσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τις συνεδριάσεις του, να μπλοκάρει την πρόσβασή τους σε περιουσιακά στοιχεία που εκδίδονται από το ΔΝΤ που ονομάζονται Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, «καθώς αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση στρατιωτικής δράσης κατά της χώρας μας».
- Το σύστημα πληρωμών με κάρτα UnionPay της Κίνας (παρόμοιο με Mastercard και Visa) να σταματήσει την εξυπηρέτηση καρτών πληρωμής που εκδίδονται από ρωσικές τράπεζες.
- Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκία και Βιετνάμ να μπλοκάρουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών, Mir.
- Τη διεθνή εταιρεία μεταφοράς χρημάτων Western Union θα σταματήσει τις παραδόσεις μετρητών σε ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες.
«Βλέπουμε ήδη την επίδραση [των κυρώσεων] στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του επιτιθέμενου, αλλά ακόμα περιμένουμε να γίνουν περισσότερα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κάθε μέρα που καθυστερούν οι κυρώσεις κοστίζουν τις ζωές αμάχων και παιδιών», είπε ο κ. Σεβτσένκο.
«Αυτές είναι οι ζωές των Ουκρανών που επέλεξαν τον ευρωπαϊκό δρόμο και τώρα υπερασπίζονται όχι μόνο τη χώρα τους, αλλά και ολόκληρο το σύστημα αξιών που βρίσκεται στον πυρήνα του δυτικού πολιτισμού».
Εμπάργκο πετρελαίου
Οι δυτικές χώρες έχουν παλέψει με τις δυσκολίες της αναστολής αγορών ρωσικής ενέργειας. Ενώ τα μετρητά που λαμβάνει η Μόσχα για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ζωτικής σημασίας ρωσικές προμήθειες, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο κ. Σεβτσένκο είπε: «Σήμερα μπορούμε να δούμε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις ικανότητές της στους ενεργειακούς πόρους για να ασκήσει οικονομική πίεση στην Ευρώπη. Η ενέργεια είναι επίσης μια από τις κορυφαίες αφηγήσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το χρησιμοποιούν για να παραπληροφορήσουν το ρωσικό κοινό σχετικά με την απροθυμία της Δύσης να λάβει σκληρότερα μέτρα, από φόβο μήπως χάσει την πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
«Συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολη είναι αυτή η απόφαση για τους δυτικούς εταίρους μας. Καταλαβαίνουμε το κόστος ενός τέτοιου βήματος. Αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία για να σταματήσουμε τους φόνους και τα δεινά που προκαλεί όλο και περισσότερο η Ρωσία στην Ουκρανία».
Το ουκρανικό τραπεζικό σύστημα
Επίσης, περιέγραψε ορισμένες από τις προκλήσεις της διατήρησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας σε λειτουργία κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.
Το προσωπικό του εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο, είπε, πολλοί προφυλαγμένοι από τους βομβαρδισμούς σε υπόγεια καταφύγια.
Ωστόσο, είπε ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές και τα ΑΤΜ εξακολουθούν να λειτουργούν και τα μετρητά παραδίδονται παντού εκτός από ενεργές ζώνες μάχης.
«Μπορώ με περηφάνια να πω ότι το ουκρανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό ακόμη και υπό στρατιωτικό νόμο».
«Είναι εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για κάθε Ουκρανό – για τον λαό και τη χώρα», είπε. «Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει την Ουκρανία, τους υπερασπιστές της και τον πληθυσμό που πλήττεται από τη ρωσική επιθετικότητα».
Latest News
UBS για Ευρώπη: Δεν κινδυνεύει από νέα κρίση χρέους - Τι λέει για τις μετοχές [γραφήματα]
Η UBS εμφανίζεται καθησυχαστική για τα επίπεδα χρέους της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον - Τι συστήνει σύσταση για τις μετοχές
H «ατμομηχανή» της Ευρώπης αγκομαχά - Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.