Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών απασχόλησης και την αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτισης θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης.

Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος κατάρτισης, θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση, τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζομένων. Στόχος είναι η  αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ και Ταμείο ανάκαμψης) προκειμένου να βελτιωθεί το λεγόμενο «skills matching», δηλαδή η αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στον τομέα αυτό, η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, παρότι η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα μόνο το 51% των εργαζομένων έχει ψηφιακό επίπεδο δεξιοτήτων. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ επανασχεδιάζουν τα προγράμματα κατάρτισης με βάση την αρχή ίσων ευκαιριών για όλους.

Επίδομα ανεργίας

Αλλαγές έρχονται και στο επίδομα ανεργίας έτσι ώστε να συνδεθεί με την υποχρέωση του ανέργου να παρακολουθήσει προγράμματα επανακατάρτισης, ώστε να βελτιώσει τη δυνατότητα επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Έτσι ο άνεργος, που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού του επιδόματος το οποίο ενδέχεται να συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία.  Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της  επιδότησης  είναι  σταθερό  για  όλους  (400 ευρώ) και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10%  των  εγγεγραμμένων ανέργων.

Διαγραφή «ανέργων»

Επίσης σχεδιάζεται η «εκκαθάριση» του μητρώου ανέργων του ΟΑΕΔ, με τη διαγραφή  από τη λίστα των εγγεγραμμένων ανέργων όσων δεν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις εγγραφής. Συγκεκριμένα ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο του ΟΑΕΔ εφόσον αρνείται – συνεχώς – να δεχθεί προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Η διαγραφή θα αφορά και άτομα με υψηλά εισοδήματα και περιουσία που εμφανίζονται ως «άνεργοι». Οι παροχές που θα χάνει ο άνεργος – εφόσον απωλέσει την κάρτα ύστερα από τρείς αρνήσεις θέσης εργασίας ή προγράμματος κατάρτισης –  αφορούν: μοριοδότηση συμμετοχής σε προγράμματα ή προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, παροχές ασθενείας, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, μειώσεις ή απαλλαγές φόρων κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Tax |

Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025

Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη