Τα υψηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό, σε συνδυασμό με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον που τείνει να προκαλεί ηπιότερη νόσο, έχουν καταστήσει τον κορωνοϊό λιγότερο φονικό από την γρίπη στην Αγγλία, γράφουν την Πέμπτη οι Financial Times.

Τα ευρήματα όμως δεν δείχνουν να ισχύουν στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οι FT ανέλυσαν επίσημα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης και υπολόγισαν ότι στην Αγγλία η θνητότητα της Covid-19 (η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα) έχει μειωθεί φέτος στο 0,035%, συγκριτικά με 0,040% για την περίπτωση της γρίπης.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100.000 κρούσματα κορωνοϊού αναμένονται 35 θάνατοι, συγκριτικά με 40 θανάτους για ισάριθμους ασθενείς της γρίπης.

«Είναι η Όμικρον το ίδιο με τη γρίπη; Όχι. Χάρη στα εμβόλια όμως οι κίνδυνοι για κάθε μεμονωμένο άτομο είναι πολύ παρόμοιοι» δήλωσε στην εφημερίδα ο δρ Ραγκίμπ Άλι, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέπριτζ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει νέα απότομη άνοδος των νοσηλειών και των θανάτων, εφόσον η Όμικρον παραμείνει το κυρίαρχο στέλεχος, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με γράφημα που συνοδεύει το άρθρο των FT, η θνητότητα στην Αγγλία ακολουθεί φθίνουσα πορεία από τον Ιανουάριο του 2021, όταν πια είχαν αρχίσει οι μαζικοί εμβολιασμοί, ενώ μέχρι τότε ήταν  περίπου 30 φορές υψηλότερη από τη μέση θνητότητα της γρίπης.

Η πραγματική θνητότητα της Covid-19 είναι πιθανότατα ακόμα μικρότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, καθώς πολλά κρούσματα δεν επιβεβαιώνονται και ο παρανομαστής του κλάσματος εμφανίζεται πιο μικρός από ό,τι πραγματικά είναι.

Η θνητότητα της Covid-19 εμφανίζεται να έχει πέσει κάτω από τη θνητότητα της γρίπης σε όλες της ηλικιακές ομάδες (Πηγή: Financial Times)

Ωστόσο τα ευρήματα της ανάλυσης για την Αγγλία δεν δείχνουν να ισχύουν για ολόκληρη τη Βρετανία: σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Our World In Data, υπηρεσία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η θνητότητα της Covid-19 στις 9 Μαρτίου ήταν 0,41%, πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τη θνητότητα της γρίπης.

Στην Ελλάδα, η οποία έχει περίπου το ίδιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης  με τη Βρετανία, γύρω στο 72%, η θνητότητα στις 9 Μαρτίου υπολογίζεται στο 0,37%, επίσης πολύ πάνω από τη θνητότητα της γρίπης. Στις ΗΠΑ, δε, εμφανίζεται να υπερβαίνει το 1,9%

Οι Financial Times επισημαίνουν εξάλλου ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, ο κορωνοϊός συνεχίζει να προκαλεί περισσότερους θανάτους από τη γρίπη σε απόλυτους αριθμούς: την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου καταγράφηκαν στην Αγγλία 9.641 θάνατοι από αναπνευστικά νοσήματα, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με την τυπική περίοδο γρίπης.

Επιπλέον, οι νοσηλείες που μειώνονταν το προηγούμενο δίμηνο πήραν και πάλι ανοδική πορεία τον Μάρτιο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Άλλοι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα πήραν αποστάσεις από το συμπέρασμα του ρεπορτάζ.

«Η απειλή της Covid ακόμα δεν μπορεί να εξισωθεί με τη γρίπη» είπε η Κριστίνα Πάγκελ, καθηγήτρια του UCL και μέλος της επιτροπής Sage που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.

Συμφώνησε ωστόσο ότι μια απότομη έξαρση των κρουσμάτων δείχνει απίθανη στο προσεχές μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Business of Sport |

Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης

Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης