
Και τα δύο είναι κακά σενάρια για την παγκόσμια, την ευρωπαϊκή, τη ρωσική και βεβαίως την ελληνική οικονομία σε σύγκριση με ό,τι προβλέπαμε για τη μετά COVID ανάκαμψη. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, το σενάριο που προβλέπει μικρότερες απώλειες το θεωρούμε βασικό σενάριο για να μπορέσουμε να σκιαγραφήσουμε και το πολύ χειρότερο σενάριο.
Στο βασικό σενάριο περιλαμβάνονταν οι γνωστές σε εμάς εξελίξεις μέχρι 25-27 Φεβρουαρίου οι οποίες περιελάμβαναν τις επιπτώσεις της έντασης των εχθροπραξιών, αλλά με τον χαρακτήρα της «περιορισμένης εισβολής». Τα κανάλια μέσω των οποίων η κρίση μεταφέρεται στην Ευρώπη, και στην κάθε οικονομία ξεχωριστά, σχετίζονται με τον βαθμό της ενεργειακής εξάρτησης, το απευθείας εμπόριο και τους χρηματοδοτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και βεβαίως τον πληθωρισμό.
Οι εμπορικοί δεσμοί στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι περιορισμένοι (οι Λετονία, Λιθουανία, Φινλανδία και Εσθονία έχουν σχετικά υψηλά ποσοστά εξαγωγών, αλλά πάντως όχι πάνω από 12% προς τη Ρωσία, ενώ η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρώπη). Επίσης χρηματοδοτικά μόνο τρεις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες έχουν αξιόλογη παρουσία στη Ρωσία, οπότε δεν εμφανίζεται ένας συστηματικός κίνδυνος στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα, παρόλο που ο τραπεζικός τομέας υποφέρει.
Η ενέργεια βέβαια δημιουργεί τα υψηλότερα επίπεδα κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία, και ειδικότερα σε ορισμένες χώρες οι οποίες έχουν μέχρι και 100% εξάρτηση από τις προμήθειες φυσικού αερίου (Λετονία, Τσεχία, Ουγγαρία και λιγότερο Σλοβακία, Βουλγαρία, Φινλανδία), με την Ελλάδα να κινείται γύρω στο 40%.
Οι συνθήκες αυτές οδηγούν να συμπεράνουμε ότι το 2022 η ευρωζώνη θα έχει μια μείωση στο ΑΕΠ γύρω στο 0,3% και ο πληθωρισμός μια αύξηση κατά 0,7%. Η Ρωσία θα έχει επίσης μια μείωση 0,6% στο ΑΕΠ.
Το βασικό σενάριο όμως ισχύει υπό ορισμένες προϋποθέσεις: α) Η κρίση κάπου εδώ τελειώνει. β) Τα αντίμετρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης δεν θα έχουν διαστάσεις που δεν έχουμε φανταστεί.
Εάν όμως η σύγκρουση διαρκέσει μέσα στο 2022 και ενοχληθούν οι ενεργειακές ροές (άρα θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στις ενεργειακές τιμές), τότε περνάμε στο κακό σενάριο που έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, πολλές από τις οποίες είναι ακόμη αχαρτογράφητες και πάντως ξεπερνούν τα όρια του σημειώματος.
Σε αυτό, αναμένουμε το ρωσικό ΑΕΠ το 2022 να εισέρχεται σε ύφεση (-2,8% έως -7%, Goldman Sachs). Η ευρωζώνη επίσης θα προσεγγίσει το 2,2% από 3,8% που προβλεπόταν το 2022, και το 2023 θα μειωθεί στο 0,9% (!) από 2,7% που προβλεπόταν στο βασικό σενάριο με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Το κύριο κανάλι με το οποίο διοχετεύονται οι αρνητικές επιδράσεις είναι ο πληθωρισμός, το ενεργειακό και οι αναταράξεις στις γραμμές εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων, ανθρώπινων κεφαλαίων και προϊόντων.
Ωστόσο το αρνητικό σενάριο φέρει άλλο ένα βαρύ χαρακτηριστικό: την απώλεια της εμπιστοσύνης στη λειτουργία του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Αρα, ο ευρωπαϊκός πόλεμος μπορεί στρατιωτικά να μην πάρει πυρηνική διάσταση αλλά οικονομικά μπορεί να πάρει μια πολύ χειρότερη μορφή από τη σημερινή. Αν αυτό αφορά ιδιαίτερα τη ρωσική πλευρά, μήπως αυξάνονται τα αδιέξοδα στον κόσμο;
*Ο Παναγιώτης Πετράκης είναι ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ


Latest News

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων

Στη μάχη της ανάπτυξης τράπεζες και κεφαλαιαγορές
Ο υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας στηρίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε κεφάλαια και, κατ’ επέκταση, την οικονομική ανάπτυξη

Μεταπτυχιακές σπουδές και επιστροφή διδάκτρων – Ποια δικαστήρια είναι αρμόδια;
Το Διοικητικό Εφετείο, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε ότι η σύμβαση εγγραφής σε ΠΜΣ δεν αποτελεί δημόσια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές που υπάγονται στο ν. 4412/2016