
Με την εμφάνιση της Covid-19 στις αρχές του 2020, ο πλανήτης υπέστη σοκ σε πολλά επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν, τα ταξίδια σταμάτησαν και τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχτηκαν.
Στην πορεία φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από την πανδημία. Οι χρηματιστηριακές αγορές επανήλθαν και μάλιστα ξεπέρασαν γρήγορα τα επίπεδα του 2019, ενώ η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει αν και με διαφορετικές ταχύτητες στις διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Πέντε τομείς – δείκτες για την πορεία της ανάκαμψης, σύμφωνα με το CNBC, είναι η ζήτηση πετρελαίου, οι αεροπορικές πληρότητες, τα ποσοστά ανεργίας, τα επιτόκια και το δημόσιο χρέος.
Ζήτηση πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ανοδική πορεία από τις αρχές του 2020, αντανακλώντας την ανάκαμψη των οικονομιών και την αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά.
Η ζήτηση με την εμφάνιση της πανδημίας έπεσε κατακόρυφα, εξαιτίας των lockdown, αλλά στη συνέχεια επανήλθε μαζί με τον προβληματισμό για ανεπάρκεια της προσφοράς το 2021.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 100,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019 και δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προκαλέσει χάος στην αγορά πετρελαίου, με το ρωσικό αργό να έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, κάτι το οποίο, πλέον, δεν θα σχετίζεται με την πανδημία.
Αεροπορικές πληρότητες
Η ταξιδιωτική βιομηχανία επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία, καθώς πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και οι μετακινήσεις περιορίστηκαν και στο εσωτερικό των χωρών.
Η εβδομαδιαία πληρότητα μειώθηκε δραστικά το 2019 και παρόλο που βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, εξακολουθεί να απέχει αρκετά από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τον ΟΑG.
«Η παγκόσμια εβδομαδιαία πληρότητα θέσεων ανέρχεται σε 82 εκατομμύρια, 23% χαμηλότερα από την πρώτη εβδομάδα του 2019, την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Η πληρότητα στις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια θέσεις στα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με το CNBC, η μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα θέσεων το 2019 ήταν 110.716.079.
Ανεργία
Τα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας αύξησαν την ανεργία σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο ποσοστό ρεκόρ του 14,7% μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με μέτρο σύγκρισης τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2019 τα ποσοστά ανεργίας στην Κίνα και στη Γερμανία έχουν επιστρέψει λίγο πολύ στα προ Covid επίπεδα. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναφέρουν ελαφρώς αυξημένα ποσοστά ανεργίας.
Επιτόκια
Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια το 2020 για να στηρίξουν τις οικονομίες στη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας.
Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα έχουν έκτοτε αυξήσει τα επιτόκια και η Fed να το κάνει στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Ωστόσο, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που ήταν πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.
Δημόσιο χρέος
Οι κυβερνήσεις διέθεσαν μεγάλα κονδύλια για να προστατεύσουν την οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, το δημόσιο χρέος των χωρών σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε και εξακολουθεί να είναι υψηλότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση