Αμυντικές δαπάνες και προϋπολογισμός
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη της επίτευξης στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις ιστορικές Βερσαλλίες.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο. Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».
Από τη δήλωσή του ας κρατήσουμε την αναφορά στις αμυντικές δαπάνες και τη σχέση τους με τους προϋπολογισμούς των κρατών, μια εξέλιξη που διαμορφώνει διαφορετικές προοπτικές για την Ελλάδα.
Στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη – Σχέδιο Έξι σημείων – για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.
Επιστροφή στο προσκήνιο
Ένα πρόσωπο από τα παλιά έχει επιστρέψει στη γερμανική επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία και δεν είναι άλλος από τον πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ (Gerhard Schröder).
Μετά την αποχώρησή του από τη γερμανική πολιτική ο Σρέντερ πήρε θέσεις σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων διεθνούς εμβέλειας ρωσικών κρατικών εταιριών, όπως η Nord Stream, η Gazprom και η Rosneft, ενώ έτσι βρέθηκε και πολύ κοντά στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία υπήρχε η απαίτηση από μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης, ο πρώην καγκελάριος να καταδικάσει τον εισβολέα και να αποχωρήσει από όλες τις θέσεις που κατείχε στις ρωσικές εταιρίες, κάτι που όμως ο ίδιος δεν έπραξε. Χαρακτηριστικά, ως αντίδραση για την συγκεκριμένη απόφασή του, το κόμμα του (το SPD) τον αφαίρεσε από την σελίδα του, όπου και τον είχε ανάμεσα σε μεγάλους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραιτήθηκαν μέλη τού γραφείου του στο Βερολίνο.
Χθες όμως, Πέμπτη, το όνομά του ξαναβρέθηκε πρώτο στις ειδήσεις, καθώς συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά η ουκρανική πλευρά προσέγγισε τον πρώην καγκελάριο μέσω του ελβετικού εκδοτικού ομίλου Ringier, στον οποίο εργαζόταν ως σύμβουλος, και του ζήτησε να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω των σχέσεων του με το Κρεμλίνο. Έτσι, ο Σρέντερ ταξίδεψε την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου και συναντήθηκε με ουκρανική αντιπροσωπεία. Τα μέλη της τελευταίας του μετέφεραν το αίτημα του ίδιου του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι να συνομιλήσει ο Σρέντερ με τον Πούτιν ώστε να επιτευχθεί τουλάχιστον κατάπαυση πυρός. Στη συνέχεια, ο πρώην καγκελάριος ζήτησε συνάντηση με τον Πούτιν και ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη ώστε να ταξιδέψει για Μόσχα για την συνάντηση. Άξιο αναφοράς είναι βέβαια το γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες εξελίξεις- την επαφή των Ουκρανικών αρχών με τον Σρέντερ και την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα- δεν γνώριζε κανείς, ούτε καν η γερμανική κυβέρνηση.
Τα αχαρτογράφητα νερά
Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τοποθετείται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που τροφοδοτούνται από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία στις αγορές και εν γένει, στην οικονομία: «Η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της. Καθώς τα γεγονότα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνεπειών τους είναι πρόωρη. Ωστόσο, για την Ελλάδα, αυτό είναι το τρίτο κύμα μιας δυσμενούς συγκυρίας, μετά από την μακρά οικονομική κρίση και την πανδημία. Είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, για την οποία ένα έτος εντυπωσιακής ανάκαμψης έθεσε τα θεμέλια για την έναρξη ενός κύκλου ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη μεγέθη για την επικράτηση του θετικού σεναρίου εξακολουθούν να ισχύουν: η ύπαρξη ενός φιλικού για επενδύσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ένας σταθερός οδικός χάρτης με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης, που περιλαμβάνουν το NextGenEU και λοιπούς πόρους από την ΕΕ. Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής αναταραχής είναι πιθανό να μετριαστούν με συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως συνέβη και με την πανδημία». Ειδικά για τις τράπεζες ο επικεφαλής του management team της Eurobank επεσήμανε τα εξής: «Οι τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε μια οικονομική ανάκαμψη που θα βασίζεται στις επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από μια δεκαετία απομόχλευσης. Πιστεύουμε ότι η Eurobank βρίσκεται σε θέση ισχύος, ώστε να εκμεταλλευτεί τον ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Η κερδοφορία μας θα στηριχτεί στην αύξηση των δανείων, στους τομείς που παράγουν έσοδα από προμήθειες, όπου έχουμε ηγετική θέση, στη συγκράτηση του κόστους, με το επιχειρηματικό μας μοντέλο να μετατοπίζεται από τη διαχείριση, το “run the bank”, στην ανάπτυξη, το “grow the bank” με αιχμή τις επενδύσεις σε ανθρώπους και τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, παραμένει ισχυρή η δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, που μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ευημερία στις χώρες και τις κοινωνίες που υπηρετούμε».
Οι βολικοί μύθοι
«Λύσεις που επιβαρύνουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, δηλαδή εντέλει όλους μας, πολύ απλά δεν είναι λύσεις», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε μια από τις πρόσφατες αναρτήσεις του στο Linkedin. Ο ίδιος μίλησε και «βολικούς μύθους» με καύσιμο τον λαϊκισμό.
Ένας εξ αυτών είναι και ο λιγνίτης και τα … πλεονεκτήματα του. Εδώ το επιχείρημα έχει να κάνει με το τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει ο λιγνίτης; Ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει ότι ο λιγνίτης είναι ένα “βρώμικο” και ακριβό καύσιμο που δεν θα έριχνε τις τελικές τιμές καταναλωτή χαμηλότερα ακόμη και σήμερα σε συνθήκες πολέμου. Μάλιστα, σε παρεμβάσεις του σε media έχει θέσει το ερώτημα για την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στον λιγνίτη και όχι για παράδειγμα στις πολύ φθηνότερες πλέον ΑΠΕ αλλά και ακόμη περισσότερο γιατί επέτρεψε από το 2015 έως το 2019 να μειωθεί η παραγωγή λιγνίτη στη χώρα μας κατά 50% ή σχεδόν 10Twh.
Ο δεύτερος βολικός μύθος αφορά τη μείωση των ειδικών φόρων καυσίμου που ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και το ΚΙΝΑΛ. Ο Υπουργός Επικρατείας δεν αρνείται την πραγματικότητα δηλαδή το γεγονός η φορολογία καυσίμων παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, επισημαίνει όμως αυτό συμβαίνει διότι έτσι καλύπτεται ένα μεγάλο κενό δημοσίων εσόδων της τάξης των 5-6 δις ευρώ που χρηματοδοτούν κρίσιμα δημόσια αγαθά, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, την ασφάλεια κοκ. Το βασικό επιχείρημα: «Μια μείωση της φορολογίας καυσίμων θα οδηγούσε σε εξωτερικό δανεισμό για την κάλυψη της τρύπας εσόδων, δηλαδή σε διόγκωση χρέους για όλους τους πολίτες».
Μια εξαγωγική δύναμη
«Αύξηση κατά 70% στις εξαγωγές που ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 62% του συνολικού κύκλου εργασιών». Μεγέθη που δεν συναντάς συχνά σε ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Οι επιδόσεις αυτές ανήκουν στην ιστορική εισηγμένη Παπουτσάνης. Ο Μενέλαος Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, σχολίασε με αφορμή τα αποτελέσματα του 2021: «Η Παπουτσάνης διατήρησε την αναπτυξιακή της πορεία κατά τη διάρκεια του 2021 παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Η ισχυρή επίδοση στα λειτουργικά μεγέθη αντανακλά την επιτυχία του επενδυτικού μας πλάνου (…) Για το 2022, αναμέναμε περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας και ενίσχυση της τουριστικής κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο οι συνέπειες από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν. Η Παπουτσάνης θα συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία, την αειφορία και την ποιότητα, να διευρύνει τις προϊοντικές της προτάσεις – επώνυμες και ξενοδοχειακές – και να ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες της».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»