Την υλοποίηση του έργου που αφορά στον σχεδιασμό της στρατηγικής για την ανάπτυξη υπηρεσιών έξυπνης πόλης (smart city) για το Ελληνικό και τη Lamda Development, ανέλαβε η Deloitte, σε συνεργασία με την AFRY και ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων.

Το έργο αφορά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Deloitte, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με υπηρεσίες που θα βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από την τρέχουσα φάση σχεδιασμού των υποδομών και θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη, ψηφιακή και αειφόρο προοπτική ανάπτυξης για το Ελληνικό.

Η ομάδα συμβούλων που ανέλαβε το έργο αποτελείται από την Deloitte, η οποία δραστηριοποιείται παγκοσμίως και σε σειρά έργων που αφορούν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση στρατηγικών έξυπνης πόλης με ενδεικτικά παραδείγματα το “The NEOM” στη Σαουδική Αραβία και το «Porto Nuova Development» στο Μιλάνο, καθώς και από την εταιρεία συμβούλων μηχανικών AFRY, η οποία διαθέτει επίσης εκτενή εμπειρία έχοντας υλοποιήσει σχετικά έργα στη Βόρεια Ευρώπη όπως στο Nyhamnen, Malmö στη Σουηδία, αλλά και το Red Sea Development project στο Κατάρ. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με εταιρείες συμβούλων υψηλής εξειδίκευσης στους κλάδους της ενέργειας, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών όπως η CIGA Energy, η CIMA Data Analytics και η ENOMIX.

Δημιουργία έξυπνης πόλης

Στόχος της LAMDA Development είναι η δημιουργία μιας Έξυπνης Πόλης στην περιοχή του Ελληνικού προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Με το έργο αυτό η εταιρεία επιτυγχάνει την ανάδειξη ενός παγκόσμιου παραδείγματος μιας έξυπνης πόλης και πιο συγκεκριμένα «μιας έξυπνης τελευταίας τεχνολογίας αστικής περιοχής που πρωτοπορεί στο μέλλον της κατοικίας, της εργασίας και της ψυχαγωγίας μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας με γνώμονα τη δημιουργία συνθηκών βιωσιμότητας και την εξυπηρέτηση των αναγκών του αύριο».

Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέα Αθανασίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της LAMDA Development «Όραμά μας είναι να αναδείξουμε το Ελληνικό σε έναν «φάρο» άμεσων ξένων επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών. Το Ελληνικό θα είναι η πρώτη έξυπνη πόλη στην Ελλάδα με εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών και με καινοτομίες που ξεκινούν από τον σχεδιασμό. Θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, σε όλη την έκτασή του, με αισθητήρες και συστήματα ελέγχου που θα αναλύουν δεδομένα και θα ελέγχουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Σημειώνεται ότι το έργο του Ελληνικού βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού (greenfield) και για το λόγο αυτό η LAMDA Development σκοπεύει να διερευνήσει από νωρίς το πώς οι λύσεις έξυπνης πόλης (έξυπνες υποδομές, δίκτυα, τεχνολογίες και λογισμικό) θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για τη δημιουργία της “Ellinikon Smart City”, καθώς και το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την υποστήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στους τομείς της ενέργειας και των ΤΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Μπατζιά, Director του Τμήματος Στρατηγικής της Deloitte στην Ελλάδα και συντονιστή του έργου, «ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το όραμα της LAMDA Development για το Ελληνικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δυνατότητά της να δημιουργήσει μια βιώσιμη πόλη παρέχοντας έξυπνες υπηρεσίες, αλλά και να αυξήσει περαιτέρω την αξία της από το έργο της ανάπτυξης. Παράλληλα, η LAMDA Development, αξιοποιώντας τη θέση της στην ανάπτυξη του έργου στο Ελληνικό, έχει την ευκαιρία να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της, εισερχόμενη σε νέους επιχειρηματικούς τομείς και διερευνώντας ευκαιρίες επενδύσεων και συνεργασίας. Για όλους εμάς στην Deloitte το έργο αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση και η συμμετοχή μας σε αυτό το κορυφαίο για τα ελληνικά – και όχι μόνο – δεδομένα project είναι το επιστέγασμα της ισχυρής τεχνογνωσίας και εμπειρίας μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
ΓΑΙΟΣΕ: Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη
Επιχειρήσεις |

Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 30 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση