
Πέντε έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική υπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.
Στην Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, o Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος.
Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν, επίσης, οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας.
Πρόκειται για:
α. Την κατασκευή και τεχνική διαχείριση του Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης όπως και αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολικούς χώρους καθώς και νέα σχολικά κτίρια. Το έργο αυτό θα καλύψει κοινωνικές, οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Θα συμβάλει δε τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής όσο και στη δημιουργία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών.
β. Την κατασκευή και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων σε έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, τη Σαντορίνη. Με το συγκεκριμένο έργο προωθείται η πράσινη, κυκλική και αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ενισχύεται η τοπική οικονομία και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
γ. Την κατασκευή και λειτουργία αρδευτικών δικτύων στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.
δ. Την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μιναγιώτικου και του αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Δήμου Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία.
Τα δύο παραπάνω αρδευτικά έργα κρίνονται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους. Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο αρδευτικό σύστημα στον Ταυρωπό της Καρδίτσας, είναι κατεστραμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της πρόσφατης θεομηνίας. Στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, θα καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θα αποκατασταθούν προβληματικά τμήματα υφιστάμενων αγροτικών οδών. Και με τα δύο αυτά έργα θα επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
ε. Ανέγερση νέου κτιρίου Αμφιθεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για τροποποίηση ήδη εγκεκριμένου έργου ΣΔΙΤ καθώς αντί της αποπεράτωσης του υφιστάμενου Μεγάλου Αμφιθεάτρου επιλέχθηκε η ανέγερση ενός νέου κτιρίου που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών. Η επιλογή αυτή κινείται στο πλαίσιο του αρχικού προϋπολογισμού.
Μετά το πέρας της Συνεδρίασης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας δώσαμε σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε τα έργα ΣΔΙΤ για να απορροφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους και να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα. Με την έγκριση των 5 νέων έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατομμυρίων ευρώ επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις αντιξοότητες και τις έκτακτες συνθήκες, συνεχίζουμε απερίσπαστοι το έργο μας».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά:
«Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής. Τα έργα που εγκρίναμε σήμερα ως Διυπουργική Επιτροπή, αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, εκσυγχρονίζουν τις δομές, αναβαθμίζουν το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών σε όλους τους τομείς. Το έργο ΣΔΙΤ στην Κοζάνη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής μας για την αναπτυξιακή προοπτική των λιγνιτικών περιοχών».
Ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης δήλωσε:
«Προχωρήσαμε σήμερα στην έγκριση πέντε πολύ σημαντικών έργων: τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων νήσου Θήρας, την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης των ΤΟΕΒ Ταυρωπού, την κατασκευή φράγματος Μιναγιώτικου και την υλοποίηση έργου πολύ-λειτουργικού συγκροτήματος της ζώνης ενεργού πολεοδομίας Κοζάνης. Πρόκειται για έργα σημαντικού αντικτύπου, με μόχλευση μεγάλου όγκου ιδιωτικών κεφαλαίων, και εξαιρετικής σημασίας οφέλη για το περιβάλλον, το Δημόσιο, την κοινωνία και τις τοπικές οικονομίες».


Latest News

Στα χέρια Premia, Dimand και AKTOR οι φοιτητικές εστίες του μέλλοντος
Γιατί developers και κατασκευαστικές εταιρείες εστιάζουν στις φοιτητικές εστίες - Κινήσεις ματ από Premia, Dimand και AKTOR

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αμεσα η επέκταση προς την Καλαμαριά, πέντε νέοι σταθμοί
«Άμεση προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά» τόνισε ο Χρίστος Δήμας

Ταχιάος: Σύντομα η σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ
«Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την απαιτούμενη έγκριση», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Χανιά: Στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξης Ενετικών Νεωρίων
Στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» του ΕΣΠΑ, εντάσσεται το έργο που θα πραγματοποιηθεί στην παλιά πόλη στα Χανιά

Δήμας: Η Γέφυρα Χειμωνικού είναι μια καινούργια και πιο ανθεκτική υποδομή στην Κεφαλονιά
Εγκαινιάστηκε η νέα Γέφυρα Χειμωνικού

Dimand: Χτίζει νέο pipeline έργων αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά
Για την πρόοδο των έργων που διαχειρίζεται, την ελληνική αγορά real estate αλλά και τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ μίλησε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος

Με προσομοιωτές και ρεαλιστικά σενάρια κρίσης, ο νέος ΟΣΕ - Τι είπε ο Κυρανάκης
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών μίλησε για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και την αναδιοργάνωση του προσωπικού

Η ΑΒΑΞ ξεκινά την επέκταση των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο
Η πρώτη φάση του σχεδίου έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρω.

Σύμβουλος της AKTOR στην αναβάθμιση των εστιών στο πανεπιστήμιο Κρήτης
Το έργο, που υπεγράφη στις 27 Μαρτίου, συνολικού προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή 4.846 συνολικά κλινών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο