
Η Apple είναι μεταξύ των αμερικανικών και άλλων Δυτικών επιχειρήσεων που έχουν αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Πέρα από το πλήγμα στη ρωσική οικονομία αυτές οι αποχωρήσεις προκαλούν… αιμορραγία και στις ίδιες τις εταιρείες.
Με την ανακοίνωση της εξόδου από τη Ρωσία η Apple προφανώς πρόκειται να χάσει τόσο μερίδιο αγοράς σε μία κρίσιμης σημασίας και μεγέθους αγορά αλλά και έσοδα από τις πωλήσεις smartphones και άλλων συσκευών… που δεν θα γίνουν.
Σύμφωνα με στοιχεία της IDC (International Data Corporation), η Apple υπολογίζεται ότι κατέχει στη Ρωσία ένα μερίδιο της τάξης του 15%. Πάνω από αυτή βρίσκονται η κορεατική Samsung (με μερίδιο 34%) και η κινεζική Xiaomi (με μερίδιο 26%). Σε επίπεδο εσόδων, η Apple είχε το 2021 επιτύχει πωλήσεις που ανέρχονταν στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βάσει των υπολογισμών της Burga, η οποία κατασκευάζει αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων για διάφορους κατασκευαστές, η αμερικανική εταιρεία δείχνει να «χάνει» τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από πωλήσεις συσκευών iPhone, καθημερινά.
Προφανώς ο πραγματικός αντίκτυπος της μη δραστηριοποίησης στη Ρωσία θα φανεί για την Apple στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων. Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία περιγραφόταν από την ίδια την αμερικανική εταιρεία ως μία αγορά «πολλά υποσχόμενη» αν και σε απόλυτα μεγέθη τα έσοδα στη Ρωσία αποτελούν μικρό τμήμα των παγκόσμιων εσόδων της Apple.
Η τακτική της συμμόρφωσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple είχε το τελευταίο διάστημα «συμμορφωθεί» με αρκετές ιδιαίτερες απαιτήσεις της ρωσικής κυβέρνησης. Μία από αυτές ήταν η επιθυμία της Μόσχας η εταιρεία να ανοίξει γραφεία στη Ρωσία και να προσφέρει από εκεί διαδικτυακές υπηρεσίες.
Παράλληλα, ζητήθηκε οι χρήστες iPhone στη Ρωσία να εγκαθιστούν στις συσκευές τους τοπικά ανεπτυγμένες εφαρμογές. Αν και η Apple αρνήθηκε, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό με την εγκατάσταση του είδους των εφαρμογών να αφήνεται στις διαθέσεις των ίδιων των χρηστών.
Οι Δυτικοί φεύγουν… οι Κινέζοι έρχονται;
Μαζί με την Apple έχει αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά και η ανταγωνίστρια Samsung, κάτι που αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι θα ωφελήσει την τρίτη στην κατάταξη, κινεζική Xiaomi, που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη χώρα. Συνολικά, οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίσουν μερίδια αγοράς από τη στιγμή που αφήνουν χώρο οι αμερικανικές εταιρείες.
Βέβαια, στην περίπτωση των Κινέζων πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν κυρώσεις και να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμερικανικές τεχνολογίες στα προϊόντα τους.


Latest News

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ