Την ίδια ώρα που το πεδίο των μαχών βρίσκεται στην Ουκρανία με τις πολεμικές επιχειρήσεις να εντείνονται, ένας διαφορετικός πόλεμος διεξάγεται στις παγκόσμιες αγορές, με τις συνέπειές του να είναι ορατές και στη χώρα μας.
Το κύμα ακρίβειας που είχε κάνει την εμφάνισή του από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν αποδυθεί σε ένα ξέφρενο ράλι που προκαλεί ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα και οι τιμές σε άλλα προϊόντα όπως τα σιτηρά, τα σπορέλαια, αλλά και τα μεταλλεύματα έχουν εκτοξευθεί χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να φτάσουν, ενώ υπάρχει και φόβος για πιθανές ελλείψεις στην αγορά.
Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση αναζητεί εργαλεία προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η αύξηση του κατώτατου μισθού και το πάγωμα των πλειστηριασμών σε ευάλωτα νοικοκυριά και η επιβολή «πλαφόν» στο μεικτό κέρδος βασικών αγαθών.
Το ερώτημα όμως είναι αν τα μέτρα αυτά είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται και αν δεδομένων των συνθηκών επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αντέξουν.
Εχοντας οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίσει μια δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας και χωρίς να έχουν ανακάμψει από την πολύχρονη οικονομική κρίση, η ανάγκη για αναζήτηση νέων γραμμών άμυνας που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τις οικονομικές συνέπειες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επιβεβλημένη.
Με τον πληθωρισμό να είναι ήδη στο 7,2% οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως τις μικρομεσαίες, αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα.
Αν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.
Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η παρέμβαση από την κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει και θα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ταυτόχρονα στην άσκηση πίεσης προς την ΕΕ για στοχευμένες πολιτικές ώστε όλοι να μπορέσουν να αντέξουν.
Εχουμε ήδη με παρεμβάσεις μας, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς της ευρωπαϊκές Αρχές μέσω της SMEunited της οποίας η ΓΣΕΒΕΕ είναι μέλος, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και στην ενέργεια, οι διευκολύνσεις στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευθεί.
Ως επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, όμως γνωρίζουμε και επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.
Για να περιοριστεί η τεράστια οικονομική ζημία που υφίστανται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και να αποφευχθούν κοινωνικές αναταράξεις, η χάραξη μιας νέας οικονομικής αρχιτεκτονικής που θα περιλαμβάνει όλους επείγει!
Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας
Latest News
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας