Την ίδια ώρα που το πεδίο των μαχών βρίσκεται στην Ουκρανία με τις πολεμικές επιχειρήσεις να εντείνονται, ένας διαφορετικός πόλεμος διεξάγεται στις παγκόσμιες αγορές, με τις συνέπειές του να είναι ορατές και στη χώρα μας.
Το κύμα ακρίβειας που είχε κάνει την εμφάνισή του από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν αποδυθεί σε ένα ξέφρενο ράλι που προκαλεί ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα και οι τιμές σε άλλα προϊόντα όπως τα σιτηρά, τα σπορέλαια, αλλά και τα μεταλλεύματα έχουν εκτοξευθεί χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να φτάσουν, ενώ υπάρχει και φόβος για πιθανές ελλείψεις στην αγορά.
Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση αναζητεί εργαλεία προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η αύξηση του κατώτατου μισθού και το πάγωμα των πλειστηριασμών σε ευάλωτα νοικοκυριά και η επιβολή «πλαφόν» στο μεικτό κέρδος βασικών αγαθών.
Το ερώτημα όμως είναι αν τα μέτρα αυτά είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται και αν δεδομένων των συνθηκών επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αντέξουν.
Εχοντας οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίσει μια δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας και χωρίς να έχουν ανακάμψει από την πολύχρονη οικονομική κρίση, η ανάγκη για αναζήτηση νέων γραμμών άμυνας που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τις οικονομικές συνέπειες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επιβεβλημένη.
Με τον πληθωρισμό να είναι ήδη στο 7,2% οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως τις μικρομεσαίες, αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα.
Αν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.
Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η παρέμβαση από την κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει και θα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ταυτόχρονα στην άσκηση πίεσης προς την ΕΕ για στοχευμένες πολιτικές ώστε όλοι να μπορέσουν να αντέξουν.
Εχουμε ήδη με παρεμβάσεις μας, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς της ευρωπαϊκές Αρχές μέσω της SMEunited της οποίας η ΓΣΕΒΕΕ είναι μέλος, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και στην ενέργεια, οι διευκολύνσεις στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευθεί.
Ως επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, όμως γνωρίζουμε και επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.
Για να περιοριστεί η τεράστια οικονομική ζημία που υφίστανται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και να αποφευχθούν κοινωνικές αναταράξεις, η χάραξη μιας νέας οικονομικής αρχιτεκτονικής που θα περιλαμβάνει όλους επείγει!
Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας
Latest News
Το έτος των πολλαπλών προκλήσεων
Η κυβέρνηση, βρισκόμενη περίπου στο μέσο της δεύτερης θητείας της και έχοντας ισχυρή πολιτική δύναμη, έχει κάθε λόγο να θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις
Προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας
Το πρόβλημα τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας είναι οι υποτονικές μεσοχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές
Οι 7 εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων θα περιορίσουν την ακρίβεια
Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Θ’ Μέρος)
Τι δείχνουν ότι τα στοιχεία των Τύπων Παραστατικών
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Το έντυπο απόδοσης και οι διαδικασίες της επιστροφής του
Η απόδοση και οι διαδικασίες επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής
Τo πιο κρίσιμο ρίσκο
Σε ναυτική γλώσσα, πηγαίνουμε να συναντήσουμε το μέλλον μας μέσα από μια «τυφλή πορεία»
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μεταίχμιο μετάβασης και πάλι σε μια περίοδο ομαλότητας
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής