
Μπορεί οι Δυτικοί και ειδικά οι Αμερικανοί πολίτες να στεναχωριούνται και να ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν φαίνεται πως θα φτάσουν στο σημείο να χαλάσουν τα ταξίδια και τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Κάπως έτσι διεθνείς εταιρείες του τουριστικού κλάδου, όπως η Booking και η Airbnb εμμένουν στις εκτιμήσεις τους πως με την άρση των περιοριστικών, λόγω κορωνοϊού, μέτρων το φετινό καλοκαίρι θα είναι το καλύτερο για τον κλάδο μετά τη δύσκολη, τελευταία διετία, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.
«Πρόκειται για ένα τρομερό, τραγικό, αλλά τοπικό συμβάν» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holdings, Γκλεν Φόγκελ, σε δηλώσεις του προ ημερών αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου. Πραγματικά, σύμφωνα με τον Φόγκελ, οι Αμερικανοί αισθάνονται «θυμωμένοι και θλιμμένοι» για τον πόλεμο, αλλά πιθανότατα δεν πρόκειται να αλλάξουν τα ταξιδιωτικά πλάνα τους για το καλοκαίρι. Ακόμη και με φόντο την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.
Αυτό, σύμφωνα με τον Φόγκελ, οφείλεται στο «κλείσιμο» του κόσμου λόγω της πανδημίας επί σχεδόν μία διετία, η οποία δημιούργησε μια συσσωρευμένη ανάγκη και ζήτηση για ταξίδια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Booking, που αντλεί το 90% των εσόδων της από τις διεθνείς αγορές, οι κρατήσεις που καταγράφηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου ήταν περίπου κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, οι κρατήσεις στη δυτική Ευρώπη ήταν ελαφρά πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Δεν είναι τυχαίο πως τα στοιχεία αυτά καθησύχασαν την αγορά για την πορεία του κλάδου, παρά τον πόλεμο, με αποτέλεσμα η μετοχή της Booking να σημειώσει άνοδο περίπου 5% την ίδια ημέρα. Αν και συνολικά από τις αρχές Φεβρουαρίου η μετοχή έχει χάσει σχεδόν 30%, αντανακλώντας τη γενικότερη αδυναμία στα διεθνή χρηματιστήρια.
Η Booking δεν είναι η μοναδική. Τόσο η Expedia Group όσο και η Airbnb δεν έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους, επιμένοντας να «βλέπουν» άνοδο της ζήτησης για το καλοκαίρι.
Μιλώντας σε διάσκεψη την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι, δήλωσε λίαν ικανοποιημένος με την πορεία της επιχείρησης του και δήλωσε πως δεν βλέπει να έχουν καταγραφεί σημαντικές μεταβολές στη διάθεση των ταξιδιωτών, τον τελευταίο μήνα. Βεβαίως, αυτό σίγουρα δεν αφορά την αγορά της Ρωσίας, καθώς η εταιρεία είναι ανάμεσα στους διεθνείς ομίλους που γύρισε την πλάτη στη ρωσική (αλλά και την ουκρανική) αγορά.
Σύμφωνα με τον Λι Χόροβιτς, της Deutsche Bank, η συνολική ταξιδιωτική κίνηση κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς θα διαμορφωθεί σε επίπεδα περίπου 16% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, παρά και τα νέα δεδομένα του πολέμου. «Ακόμη και με την γενικότερη αδυναμία στην ταξιδιωτική κίνηση της ανατολικής Ευρώπης, η δυναμική κίνηση στα εγχώρια και αστικά ταξίδια θα αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αν και ειδικά οι Αμερικανοί πολίτες φαίνεται να στρέφονται για την ώρα περισσότερο σε ταξίδια εσωτερικού, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου η ζήτηση για δωμάτια στην Ευρώπη ήταν κατά 18% υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, και μόλις 4% υψηλότερη την εβδομάδα της 6ης Μαρτίου, σύμφωνα με την ερευνητική YpitData.
Πρόκειται για μια τάση σαφώς αντίθετη σε σχέση με την καθίζηση που είχε υποστεί ο ταξιδιωτικός κλάδος στα τέλη της περασμένης χρονιάς και στις αρχές του 2022, λόγω της επέλασης της Όμικρον. Η όποια κάμψη των τελευταίων εβδομάδων θεωρείται εποχιακή και περιορισμένη.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο