
Τουλάχιστον μισή μονάδα, σύμφωνα με το πιο ευνοϊκό σενάριο, θα κοστίσει στο γαλλικό ΑΕΠ φέτος η κρίση στην Ουκρανία, μαζί με την περαιτέρω διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien», ο Γάλλος τραπεζίτης αποκάλυψε πως μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η Τράπεζα της Γαλλίας έχει διαμορφώσει δύο οικονομικά σενάρια, το πρώτο με βάση τις συνθήκες που υπήρχαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το δεύτερο με βάση την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών λόγω της σύρραξης.
Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για φέτος, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 3,4% σύμφωνα με το πρώτο σενάριο και στο 2,8% σύμφωνα με το δεύτερο, δυσμενέστερο σενάριο. Αμφότερες οι προβλέψεις είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη, προ του πολέμου, εκτίμηση της τράπεζας για ρυθμούς ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας στο 3,9%.

Αξίζει δε, να σημειωθεί πως η εν λόγω εκτίμηση του 3,9% ήταν αποτέλεσμα επί τα βελτίω αναθεώρησης των οικονομικών προοπτικών της χώρας από την κεντρική τράπεζα στις αρχές της χρονιάς, σε σχέση με την εκτίμηση του 3,6% που είχε διατυπώσει τον περασμένο Δεκέμβριο, εν μέσω της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον και της εκτίναξης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Συνοπτικά, αναλόγως με το σενάριο, θα χάσουμε από μισή έως μία μονάδα ανάπτυξης μέσα στη χρονιά» τόνισε ο κ. Βιλερουά ντε Γκαλό.
Αναλόγως δυσμενές είναι το τοπίο και για την πορεία του πληθωρισμού δεδομένου του ράλι των τιμών στα commodities. Για τον πληθωρισμό, το πρώτο σενάριο της τράπεζας κάνει λόγο για άνοδο του δείκτη στο 3,7% φέτος, από το 2,5% της εκτίμησης του Δεκεμβρίου, πριν οι τιμές αρχίσουν τελικά να υποχωρούν γύρω στο 1,9% το 2023 και στο 1,7% το 2024.
Όμως, σύμφωνα με το δεύτερο, χειρότερο σενάριο ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί φέτος στο 4,4% και θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2023, πριν τελικά υποχωρήσει πιο χαμηλά στο 1,5% το 2024.
Πάντως, ο Γάλλος τραπεζίτης σχολίασε πως το ενεργειακό προφίλ της χώρας, που δεν έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, την καθιστούν πολύ λιγότερο ευάλωτη σε μια σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με έτερες χώρες της Ευρωζώνης.


Latest News

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς

Καμπανάκι Scope προς ΗΠΑ - Πότε θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητά της
Η Scope είναι η πρώτη εταιρεία αξιολόγησης που απευθύνει μια τόσο αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Honda «μετακομίζει» στις ΗΠΑ- Σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή απο Καναδά και Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Honda πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων

Μπαϋρού: Το χρέος και το δημόσιο έλλειμα καθιστούν τη Γαλλία ευάλωτη
Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι αποσταθεροποίησης», λέει ο πρωθυπουργός Μπαϋρού

ΕΕ και ΗΠΑ μιλούσαν επί δυόμιση ώρες για τους δασμούς... χωρίς αποτέλεσμα
ΕΕ και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για το θέμα των δασμών αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη

Bank of America: Νέο ρεκόρ από τις συναλλαγές μετοχών – Αύξηση εσόδων από δάνεια
Τα έσοδα της Bank of America από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 17% στα 2,18 δισ. δολάρια

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο