
Τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας αλλά και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων επισήμαναν, στο σύνολό τους, οι συμμετέχοντες στο ολοήμερο Επενδυτικό Φόρουμ που έλαβε χώρα σήμερα στο Ριάντ, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του διπλωματικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.
«Τεράστιες προοπτικές»
Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ΑΜ Khalid Al-Falih, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για την Ελλάδα και τις σχέσεις των δύο λαών και τόνισε ότι η χώρα του βλέπει τεράστιες προοπτικές στις επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, όπως σημειώνεται.
Από την πλευρά τους, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης ευχαρίστησαν τους Σαουδάραβες αξιωματούχους για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που πρόσφεραν στην ελληνική αποστολή κατά την άφιξη και πρώτη ημέρα παραμονής της στη Σαουδική Αραβία και μίλησαν με αισιοδοξία για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών.
Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μετέφερε στο Φόρουμ το ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των ιστορικά ισχυρών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης, με την ενισχυμένη αυτή παρουσία στη Σαουδική Αραβία – σε πολιτειακό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο – επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε οι επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασίες να προχωρήσουν και να αποδώσουν καρπούς.
Την προσωπική του δέσμευση στο στόχο της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των αριθμητικών στοιχείων όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο υφυπουργός προσδιόρισε 4 βασικούς τομείς στους οποίους η συνεργασία προχωρά με γοργά βήματα, στη βάση του σχεδίου δράσης που είχε συμφωνηθεί με τον Σαουδάραβα Υπουργό Επενδύσεων ΑΜ Khalid Al-Falih κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των κατασκευών.
Στα 1,3 δισ. το διμερές εμπόριο
Στην παρέμβασή του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δισ. €, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Πρόσθεσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία αναρριχήθηκε στην 19η από την 26η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων. Παράλληλα, επισήμανε ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2022, περιλαμβάνονται 18 δράσεις εξωστρέφειας που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.
Στο περιθώριο των εργασιών του Επενδυτικού Φόρουμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης και όλη η αντιπροσωπεία είχαν διμερή συνάντηση με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ΑΜ Khalid Al-Falih, κατά την οποία, επισημάνθηκε, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η σπουδαιότητα της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, ειδικά σε ταραγμένους καιρούς όπως σήμερα.


Latest News

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ μεγαλώνει, με τη χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ να απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Ανοίγει ο δρόμος για τον αποκλεισμό της Λεπέν από τις προεδρικές εκλογές
Ανώτατο γαλλικό δικαστήριο κρίνει νόμιμες τις πολιτικές απαγορεύσεις, επιφέροντας πλήγμα στη Λεπέν και πολλά μέλη του κόμματός της

Ποιες περιοχές απειλούνται με τσουνάμι στην Ελλάδα
Το κύμα μπορεί να φτάσει έως και στα 10 μέτρα ύψος – Οι δράσεις που προτείνονται και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι

Τραμπ: Χρειαζόματε τη Γροιλανδία για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία. Κυρίως, για τη διεθνή ασφάλεια, πρέπει να έχουμε τη Γροιλανδία», υποστήριξε εμφατικά ο Τραμπ

Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ;
Οι μάχες έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ να ζουν σε συνεχή φόβο και ανασφάλεια – με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της τροφής

ΕΑΠ: Έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης – 813GB με προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν στο dark web
Την επίθεση επιβεβαίωσε το ΕΑΠ με ανακοίνωση – Προσωπικά στοιχεία χιλιάδων φοιτητών καθώς και IBAN τραπεζικών λογαριασμών διέρρευσαν στο dark web

Το «μεγάλο σορτάρισμα» της Elliot Investor κατά της Shell
Η «ακτιβιστική» επενδυτική Elliot Investor σορτάρει κατά τη Shell στοιχηματίζοντας 1,1 δισ. δολάρια - Το ντέρμπι των πετρελαϊκών

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία