
Εναλλακτικές αγορές για την εισαγωγή μαλακού σιταριού και καλαμποκιού έχουν ενεργοποιηθεί μετά το «κλείσιμο» των αγορών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λόγω του πολέμου. Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ δίνει κίνητρα στους αγρότες για να προχωρήσουν σε καλλιέργεια επί πλέον ποσοτήτων, εντάσσοντας του μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει κι εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό και τον αραβόσιτο η Ελλάδα προμηθευόταν από Ρωσία και Ουκρανία περί τους 250.000 τόνους και 500.000 τόνους αντίστοιχα.
Ήδη οι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων, έχουν ενημερώσει τον ΥπΑΑΤ ότι έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτικούς διαύλους για εισαγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία κ.α. ενώ ενεργοποιείται και ο δίαυλος για εισαγωγές από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά που για περίπου 25 χρόνια παρέμενε ανενεργός.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι το 2020 και 2021 η Ελλάδα είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα με πλεόνασμα περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε προηγούμενο έτος.
Το ΥπΑΑΤ, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, παρακολουθεί το ζήτημα και έχει επανεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, και παράλληλα δίνει κίνητρα στους αγρότες για να προχωρήσουν σε καλλιέργεια επί πλέον ποσοτήτων. Ένα από τα κίνητρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ένταξη του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την αύξηση του κόστους παραγωγής, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση από το φθινόπωρο λαμβάνει πρωτοβουλίες και ήδη έχει ανακοινωθεί δέσμη μέτρων ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός της επομένης εβδομάδος θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη.
Παράλληλα θύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την ΕΕ να υπάρξει ξεχωριστό Ταμείο στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανάλογο με εκείνο που υπήρξε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος στην έκτακτη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ζήτησε συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα, κάτι που έκαναν και άλλες χώρες και ανέφερε το παράδειγμα του Γάλλου ομολόγου του που ζήτησε κατάργηση του μέτρου της αγρανάπαυσης.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν στόχο έχουν την στήριξη των πραγματικών παραγωγών.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες