Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2022 ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, αλλά οι προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω εάν η σύγκρουση διαρκέσει περισσότερο, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που συντάχθηκε στις 7 Μαρτίου, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η έκθεση, που συντάχθηκε πριν από την έγκριση του ΔΝΤ για έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ότι η οικονομική παραγωγή της Ουκρανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 25% έως 35%, με βάση τα δεδομένα του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος εν καιρώ πολέμου από το Ιράκ, τον Λίβανο και άλλες χώρες σε πόλεμο.

Αναφέρει επίσης, ότι η Ουκρανία έχει κενό εξωτερικής χρηματοδότησης 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι χρηματοδοτικές της ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν και αυτό θα απαιτούσε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2022 από περίπου 50% το 2021, ανέφερε η έκθεση.

«Το προσωπικό αναμένει επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης τουλάχιστον 13,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προπολεμική γραμμή βάσης, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 10% φέτος, με την υπόθεση της άμεσης επίλυσης του πολέμου και την ουσιαστική υποστήριξη των χορηγών», ανέφερε.

Αυτό συγκρίνεται με μια πτώση της παραγωγής κατά 6,6% το 2014, το έτος που η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας, και λίγο λιγότερο από 10% το 2015.

Το προσωπικό του ΔΝΤ είπε ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές, δεδομένης της έντασης της σύγκρουσης, και προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη απώλεια φυσικού αποθέματος κεφαλαίου και οι τεράστιες ροές προσφύγων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «σημαντικά πιο έντονη συρρίκνωση της παραγωγής».

Ο πόλεμος – ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό και οικονομικό σοκ, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, επικαλούμενη τις ραγδαία αυξανόμενες απώλειες ζωών και σημαντικές ζημιές στις υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Προσθέτει επίσης, ότι οι ουκρανικές αρχές συνέχισαν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους για το εξωτερικό χρέος και το σύστημα πληρωμών της χώρας παρέμεινε λειτουργικό, με τις τράπεζες ανοιχτές και κυρίως ρευστοποιήσιμες. Και υπογραμμίζει ότι οι αρχές έχουν εφαρμόσει τα κατάλληλα έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών και της οικονομίας, αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι «υπερβολικά υψηλοί» και η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα δημοσιονομικά και εξωτερικά χρηματοδοτικά κενά.

Ο Βλάντισλαβ Ρασκόβαν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής για την Ουκρανία στο ΔΝΤ, είπε στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι οι ουκρανικές αρχές συμφωνούν απόλυτα με την αξιολόγηση του προσωπικού του ΔΝΤ για την οικονομική κατάσταση και υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη οικονομική στήριξη.

Τόνισε ότι τα αποθέματα ρευστότητας που εγκρίθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή επαρκούν για τη χρηματοδότηση δαπανών και την αποπληρωμή υποχρεώσεων, με τις περισσότερες ουκρανικές εταιρείες να πληρώνουν ακόμη φόρους και ορισμένες μάλιστα να πληρώνουν προκαταβολικά για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό.

Στη δήλωσή του, ο Ρασκόβαν είπε ότι η Ουκρανία έχει ξοδέψει το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της σε συνάλλαγμα από την αρχή του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή