Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2022 ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, αλλά οι προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω εάν η σύγκρουση διαρκέσει περισσότερο, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που συντάχθηκε στις 7 Μαρτίου, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η έκθεση, που συντάχθηκε πριν από την έγκριση του ΔΝΤ για έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ότι η οικονομική παραγωγή της Ουκρανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 25% έως 35%, με βάση τα δεδομένα του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος εν καιρώ πολέμου από το Ιράκ, τον Λίβανο και άλλες χώρες σε πόλεμο.
Αναφέρει επίσης, ότι η Ουκρανία έχει κενό εξωτερικής χρηματοδότησης 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι χρηματοδοτικές της ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν και αυτό θα απαιτούσε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.
Το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2022 από περίπου 50% το 2021, ανέφερε η έκθεση.
«Το προσωπικό αναμένει επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης τουλάχιστον 13,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προπολεμική γραμμή βάσης, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 10% φέτος, με την υπόθεση της άμεσης επίλυσης του πολέμου και την ουσιαστική υποστήριξη των χορηγών», ανέφερε.
Αυτό συγκρίνεται με μια πτώση της παραγωγής κατά 6,6% το 2014, το έτος που η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας, και λίγο λιγότερο από 10% το 2015.
Το προσωπικό του ΔΝΤ είπε ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές, δεδομένης της έντασης της σύγκρουσης, και προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη απώλεια φυσικού αποθέματος κεφαλαίου και οι τεράστιες ροές προσφύγων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «σημαντικά πιο έντονη συρρίκνωση της παραγωγής».
Ο πόλεμος – ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – έχει πυροδοτήσει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό και οικονομικό σοκ, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, επικαλούμενη τις ραγδαία αυξανόμενες απώλειες ζωών και σημαντικές ζημιές στις υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.
Προσθέτει επίσης, ότι οι ουκρανικές αρχές συνέχισαν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους για το εξωτερικό χρέος και το σύστημα πληρωμών της χώρας παρέμεινε λειτουργικό, με τις τράπεζες ανοιχτές και κυρίως ρευστοποιήσιμες. Και υπογραμμίζει ότι οι αρχές έχουν εφαρμόσει τα κατάλληλα έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών και της οικονομίας, αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι «υπερβολικά υψηλοί» και η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα δημοσιονομικά και εξωτερικά χρηματοδοτικά κενά.
Ο Βλάντισλαβ Ρασκόβαν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής για την Ουκρανία στο ΔΝΤ, είπε στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι οι ουκρανικές αρχές συμφωνούν απόλυτα με την αξιολόγηση του προσωπικού του ΔΝΤ για την οικονομική κατάσταση και υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη οικονομική στήριξη.
Τόνισε ότι τα αποθέματα ρευστότητας που εγκρίθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή επαρκούν για τη χρηματοδότηση δαπανών και την αποπληρωμή υποχρεώσεων, με τις περισσότερες ουκρανικές εταιρείες να πληρώνουν ακόμη φόρους και ορισμένες μάλιστα να πληρώνουν προκαταβολικά για να στηρίξουν τον προϋπολογισμό.
Στη δήλωσή του, ο Ρασκόβαν είπε ότι η Ουκρανία έχει ξοδέψει το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της σε συνάλλαγμα από την αρχή του πολέμου.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%