![Βρετανία: Στην ντουλάπα… έβαλε το κοστούμι ο πληθωρισμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/businessman-6064550_960_720.webp)
Έχει επιβιώσει 150 χρόνια αλλαγής της μόδας, «εκδιώχθηκε» από τα «παιδιά των λουλουδιών» και γλύτωσε πολλούς άντρες από το δίλημμα τι να φορέσουν, αλλά, αποδεικνύεται ότι ο πιο ισχυρός του πολέμιος ήταν η πανδημία: το κοστούμι αποσύρθηκε επίσημα από την ανδρική γκαρνταρόμπα.
Αυτό προκύπτει ούτε λίγο-ούτε πολύ από την απόφαση της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία τα ανδρικά ενδύματα βγαίνουν από τον Μάρτιο, από το καλάθι με τα περισσότερα από 700 είδη, οι τιμές των οποίων παρακολουθούνται για τον υπολογισμό του πληθωρισμού, ως αντιπροσωπευτικά των συνηθέστερων καταναλωτικών δαπανών.
Οι όποιες αλλαγές συντελούνται σε αυτό το καλάθι αγαθών έχουν εξέχουσα σημασία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση αυτό καθορίζεται ο δείκτης τιμών καταναλωτών τον οποίο λαμβάνει υπόψη η Τράπεζα της Αγγλίας για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής, την αύξηση των επιτοκίων κ.λπ., αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των κοινωνικών παροχών.
Το κοστούμι συμπεριλήφθηκε στο καλάθι του πληθωρισμού το 1947. Μετά την αύξηση της εργασίας από απόσταση, έμεινε κλεισμένο στις ντουλάπες των εργαζομένων, και έτσι θα αντικατασταθεί από το «αντρικό επίσημο μπουφάν/σακάκι».
Η ζήτηση για περισσότερα του ενός κοστούμια είχε αρχίσει να μειώνεται και πριν από την πανδημία. Η εταιρεία αναλύσεων αγορών Kantar εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις συρρικνώθηκαν σε περίπου 2 εκατ. έναντι περισσότερων από 5 εκατ. τη δεκαετία του ΄90, με τους καταναλωτές να απομακρύνονται από την ομοιομορφία του κοστουμιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις εμβληματικές αλυσίδες λιανικής, τα Marks & Spencer’s, σταμάτησε να διαθέτει κοστούμια στα μισά καταστήματά της, ενώ καθοριστικό «πλήγμα» αποτέλεσε η πανδημία, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της Μ. Βρετανίας.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται, να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές στο φετινό καλάθι του καταναλωτή.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ρούβλι: Εκτινάχθηκε μετά την αποφυλάκιση αμερικανού δασκάλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/rouvli-600x395.jpg)
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_kimbal_musk-600x352.png)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus