
Η δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου, καθώς και η spot ελληνική αγορά φυσικού αερίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του Pre Go-Live event που διοργανώθηκε από τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ & EnExClear) και τον ΔΕΣΦΑ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν το προτεινόμενο πλαίσιο και οι βασικές έννοιες της Νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις για Εξισορρόπηση, Εμπορία (Trading) & Εκκαθάριση στην Ελληνική Αγορά Φυσικού Αερίου. Η πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 21 Μαρτίου 2022 και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.
Νέο ορόσημο για την ελληνική αγορά ενέργειας
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο CEO του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας (ΕΧΕ), Καθ. Γιώργος Ιωάννου, δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την Ελληνική Αγορά Ενέργειας. Προέκυψε από την επιτυχημένη συνεργασία με τους συνεργάτες μας, δηλαδή τον ΔΕΣΦΑ και τη ΡΑΕ, τους οποίους ευχαριστώ ειλικρινά. Η πλατφόρμα συναλλαγών είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Η δημιουργία μιας spot αγοράς φυσικού αερίου θα αυξήσει τη διασυνδεσιμότητα στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα βελτιώσει τη ρευστότητα της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις εξαιρετικές συνθήκες και τις δύσκολες στιγμές που επηρεάζουν αυτή τη στιγμή την αγορά ενέργειας, το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου θα προσφέρει μια οργανωμένη αγορά, όπου θα αναπτυχθούν νέες ευκαιρίες συναλλαγών προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά υπό ασφαλείς και αξιόπιστες συνθήκες εκκαθάρισης και διακανονισμού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαφανής διαμόρφωση των τιμών του νέου Βάθρου Εμπορίας θα παρέχει τόσο στους συμμετέχοντες στην αγορά όσο και στους επενδυτές τα σήματα τιμών για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις τους και θα ενισχύσει τη συνολική αποτελεσματικότητα της αγοράς. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και τα εκκαθαριστικά μέλη για τη συνεχή υποστήριξή τους και τη συνεργασία τους σε αυτό το έργο ανάπτυξης της αγοράς».
Η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου λόγου της, σημείωσε: «Σήμερα, μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, υποδεχόμαστε την έναρξη λειτουργίας ενός νέου εργαλείου διαπραγμάτευσης, καθώς και τη δημιουργία μίας spot αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ακόμη και σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, η Πλατφόρμα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, με σημαντικότερο την αναζήτηση τιμών, βοηθώντας τους παράγοντες της αγοράς να βελτιστοποιήσουν τις συνθήκες εφοδιασμού προς όφελος των καταναλωτών, ενισχύοντας επίσης την ασφάλεια εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, η Πλατφόρμα Συναλλαγών θα χρησιμεύσει ως βασικό εργαλείο στη μελλοντική αγορά φυσικού αερίου που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές φυσικού αερίου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας, καθώς και τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ και όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και ιδιαιτέρως τους χρήστες του συστήματος του ΔΕΣΦΑ για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους προς τα έργα μας».
Μεγαλύτερη ευελιξία στην προμήθεια φυσικού αερίου
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε: «Η λειτουργία της νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ ΡΑΕ, ΕΧE και ΔΕΣΦΑ, αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική εξέλιξη στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Η ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής βραχυπρόθεσμης χονδρικής αγοράς παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς διευκολύνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, δεδομένης της έναρξης μεγάλων έργων υποδομής. Η νεοσύστατη πλατφόρμα αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά και να στέλνει μηνύματα σχετικά με τις τιμές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Επιπλέον, η ενίσχυση των συναλλαγών στην Πλατφόρμα Εμπορίας Φυσικού Αερίου πρόκειται να στηρίξει τη μετατροπή της σε περιφερειακό κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου. Το Υπουργείο υποστηρίζει πλήρως τη λειτουργία μιας τέτοιας διαφανούς και χωρίς διακρίσεις spot αγοράς φυσικού αερίου που θα ωφελήσει τους τελικούς καταναλωτές».
Ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πρόεδρος της ΡΑΕ, σχολίασε : «Η λειτουργία της πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου είναι μια σημαντική εξέλιξη στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, η οποία ελπίζουμε ότι θα επεκτείνει τα όρια της εσωτερικής αγοράς σε έναν περιφερειακό κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου. Η Πλατφόρμα Συναλλαγών απαιτούσε 10 Κανονιστικές Αποφάσεις τους τελευταίους δύο μήνες, μετά από άριστη συνεργασία με το ΕΧΕ και τον ΔΕΣΦΑ. Δεδομένων των συνθηκών, τώρα περισσότερο από ποτέ, έχει προκύψει η ανάγκη διαφοροποιημένης παροχής φυσικού αερίου και είναι εξαιρετικής σημασίας η ύπαρξη τιμών σήμανσης του φυσικού αερίου. Και στις δύο πλευρές θα συμβάλει η λειτουργία της Πλατφόρμας Εμπορίας Φυσικού Αερίου».
Στο workshop συμμετείχαν πάνω από 250 στελέχη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων εμπόρων, προμηθευτών και μεγάλων καταναλωτών.
Τέλος, στον απόηχο της εκδήλωσης, υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας (ΕΧΕ) και του ΔΕΣΦΑ σχετικά με τη λειτουργία του νέου Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου.


Latest News

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022