Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τους αμάχους να πληρώνουν βαρύ τίμημα και τη Ρωσία να κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, όπως τον βομβαρδισμό παιδιατρικού και μαιευτικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στη χώρα, συνεχίζοντας την πολιορκία πόλεων, όπως της Μαριούπολης και του Χάρκοβο, που κρέμονται από μια κλωστή.

Την Παρασκευή το πρωί η Ρωσία βομβάρδισε στόχους, κυρίως αεροδρόμια, στη Δυτική Ουκρανία, επεκτείνοντας την εκστρατεία της στη χώρα. Παράλληλα, το ρωσικό κομβόι έξω από το Κίεβο άρχισε να μετακινείται και να παίρνει θέσεις μάχης.

Χτυπήματα και σε αμάχους

Η Ρωσία συγκεντρώνει όλο και περισσότερες δυνάμεις γύρω από τις ουκρανικές πόλεις λόγω της αντίστασης που βρίσκει από τους Ουκρανούς. Για να τους σπάσει το ηθικό, χτυπάει αμάχους και νοσοκομεία – τρία άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 17 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Καταστρέφει επίσης τους δρόμους και άλλες υποδομές δυσχεραίνοντας, αν όχι καθιστώντας αδύνατη, την εκκένωση των αμάχων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα καθημερινά βιντεοσκοπημένα μηνύματά του κατηγορεί τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος» και προσπαθεί να «ντροπιάσει» τη Δύση επειδή δεν επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – πράγμα δύσκολο διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερο πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

«Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις ρωσικές τακτικές στην Ουκρανία που περιλαμβάνουν «μεσαιωνικού τύπου» πολιορκία σε πόλεις που τις αφήνει χωρίς νερό, τρόφιμα, ηλεκτρισμό, θέρμανση και διέξοδο διαφυγής για τους αμάχους. Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές στη Συρία και στην Τσετσενία.

Πολιορκημένοι στη Μαριούπολη

Ο Ζελένσκι αρνείται την κατηγορία της Μόσχας ότι η Ουκρανία πρόκειται να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα. Τόσο ο ουκρανός πρόεδρος όσο και δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής και να κατηγορήσει για τη χρήση τους την Ουκρανία. «Είμαστε πεπεισμένοι: αν θες να μάθεις τα σχέδια της Ρωσίας, δες γιατί κατηγορεί τους άλλους η Ρωσία» δήλωσε ο Ζελένσκι. 

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι παραμένουν πολιορκημένοι στη Μαριούπολη, η οποία κινδυνεύει να πέσει από στιγμή σε στιγμή. Ζουν σε υπόγεια, χωρίς νερό, βασικά είδη, ηλεκτρισμό και θέρμανση γιατί ο ρωσικός στρατός έχει κόψει την τροφοδοσία της πόλης. Οι κάτοικοι της Μαριούπολης λιώνουν χιόνι για να πιουν και καίνε ξύλα για να ζεσταθούν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Πτώματα παραμένουν σκορπισμένα στους δρόμους της Μαριούπολης και το ένα νοσοκομείο που λειτουργεί βρίσκεται στα όριά του. Επί ημέρες οι αρχές προσπαθούν να ανοίξουν έναν διάδρομο για την εκκένωση αμάχων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα γιατί βάλλεται από ρωσικά πυρά. Υπολογίζουν ότι 1.300 άνθρωποι πέθαναν στην πόλη αφότου ξεκίνησε η ρωσική πολιορκία, αλλά ο αριθμός αυτός δεν είναι βέβαιος γιατί τα συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να συλλέξουν όλα τα πτώματα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν περισσότεροι νεκροί κάτω από τα χαλάσματα. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 3.000.

Κόβουν και τους δρόμους διαφυγής

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε στη «Washington Post» ότι «είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τα θύματα λόγω του συνεχούς βομβαρδισμού της πόλης».

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις κατοχής έχουν κόψει όλες τις εισόδους και εξόδους από την πόλη, γι’ αυτό είναι αδύνατο να τροφοδοτηθεί σε βασικά αγαθά ή να εγκαταλειφθεί από τους αμάχους.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, είναι «ολόκληρο μια πρώτη γραμμή του πολέμου», μεταδίδουν οι ανταποκριτές των δυτικών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στην πόλη.

Στη Δυτική Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, βομβάρδισαν τις πόλεις Λβιβ, Λουτσκ και Ιβανο-Φρανκίβσκ με κυριότερους στόχους τα αεροδρόμια. Την τελευταία εβδομάδα οι Ρώσοι πολλαπλασίασαν τα χτυπήματα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, με την πόλη Ζίτομιρ να δέχεται τακτικό σφυροκόπημα.

Η πόλη Ντνίπρο, στην Κεντρική Ουκρανία, βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις – εικόνες δείχνουν ένα εργοστάσιο παπουτσιών να καίγεται κοντά σε έναν σταθμό του μετρό. Αλλες εικόνες δείχνουν φωτιές στο Λουτσκ, λιγότερο από δύο ώρες από την Πολωνία. Το οπτικό αυτό υλικό είναι επαληθευμένο από δυτικά μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν ειδικά τμήματα για την εξακρίβωση της εγκυρότητας των φωτογραφιών και των βίντεο που προέρχονται από την Ουκρανία.

Διπλωματικό αδιέξοδο και καταστροφές 100 δισ.

Εν τω μεταξύ, η διπλωματία δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Η συνάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα έληξε άδοξα την Πέμπτη στην Τουρκία, χωρίς να συμφωνηθεί ούτε καν μια σύντομης διάρκειας εκεχειρία. Ηταν η πρώτη απευθείας συνάντησή τους από την αρχή του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Ραφαέλ Γκρόσι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Τουρκία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διαπραγματευτούν την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια όπου υπάρχουν ανησυχίες για διαρροή πυρηνικής ενέργειας.

Υπολογίζεται ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει καταστροφές ύψους 100 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε βοήθεια 13,6 δισ. προς τη χώρα ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια στη Δύση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν ζητεί τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, εγγυήσεις ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσει το Κίεβο την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς, 5.000 με 6.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία – το Κίεβο εκτιμά ότι είναι πολύ περισσότεροι ενώ η Μόσχα πολύ λιγότεροι. Υπάρχουν αναφορές ότι ο Πούτιν, που ανέμενε ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία θα ήταν ολιγοήμερη, είναι εξοργισμένος με τους στρατηγούς του. Η Ουκρανία αμύνεται πιο σθεναρά απ’ όσο περίμεναν οι Ρώσοι, χρησιμοποιώντας οπλισμένα τουρκικά ντρόουν Bayraktar. Η Βρετανία, ανάμεσα στις δυτικές χώρες που στέλνουν οπλισμό στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα στείλει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Starstreak, από τα καλύτερα στον κόσμο εδάφους-αέρους μικρού βεληνεκούς.

Νέες κυρώσεις και φόβοι για εισβολή και της Λευκορωσίας

Ακόμα ένα πλήγμα για τη ρωσική οικονομία επιχείρησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αργά την Παρασκευή ανακαλώντας το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» με τη Ρωσία.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ σε ΕΕ και G7, ανοίγει τον δρόμο στους εμπορικούς εταίρους να επιβάλουν στη Μόσχα υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, πλήττοντας τις ρωσικές εξαγωγές. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορευθούν οι εισαγωγές διαμαντιών, χαβιαριού και βότκας, ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα θα πληρώσει βαρύ κόστος.

Στο πεδίο των μαχών πόλεις όπως το Μικολάιβ, στρατηγικό λιμάνι στη Νότια Ουκρανία, στον δρόμο των ρωσικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη στην Οδησσό, και το Σούμι στον Βορρά, πολιορκημένες από τα ρωσικά στρατεύματα, κρέμονται από μια κλωστή, ενώ οι Ρώσοι διευρύνουν την εκστρατεία τους στα δυτικά. Οι ουκρανικές αρχές προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι επίκειτο εισβολή από λευκορωσικές δυνάμεις, ύστερα από τη συνάντηση του Πούτιν με τον λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.