
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Ίλον Μασκ, έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της Ουκρανίας, από την αρχή της ρωσικής επίθεσης με μια σειρά κινήσεων, που έφτασαν μέχρι να καλέσει σε μονομαχία τον Πούτιν…
Διαβάστε – Μασκ: Kαλεί τον Πούτιν σε μονομαχία
Η αεροδιαστημική εταιρεία του ενεργοποίησε την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου, Starlink , για χρήση στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος του υπουργού ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, Μικαϊλο Φεντόροφ. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του ξεκίνησε επίσης , συναρμολογώντας εξοπλισμό Starlink και Powerwalls, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτόν τον εξοπλισμό, για αποστολή στην Ουκρανία.
Συνεργασία με ρωσικές επιχειρήσεις
Ωστόσο όπως αποκαλύπτει το CNB, η Tesla έχει επίσης δεσμούς εφοδιαστικής αλυσίδας με τη Ρωσία. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων του Ίλον Μασκ φέρεται να αγόρασε αλουμίνιο αξίας εκατομμυρίων ευρώ από τη Rusal, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον υπό κυρώσεις Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα.
Η Rusal είχε επιβληθεί κάποτε κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε τις «κακοήθεις δραστηριότητες» της Ρωσίας εκείνη την εποχή, αλλά αυτές οι κυρώσεις άρθηκαν υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2019 . Η Tesla άρχισε να αγοράζει αλουμίνιο από την εταιρεία μόλις στα τέλη του 2020.
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη κατοχή του το CNBC, η Tesla αγόρασε αλουμίνιο Rusal για τη χύτευση εξαρτημάτων στο νέο της εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων έξω από το Βερολίνο.
Το αλουμίνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για χύτευση και για την κατασκευή κελυφών αμαξώματος για το Tesla Model Y και έχει χρησιμοποιηθεί σε νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο της Tesla στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας. Αυτό το εργοστάσιο δεν είναι ακόμη πλήρως σε λειτουργία, αλλά πρόσφατα έλαβε έγκριση υπό όρους για να ξεκινήσει σύντομα την εμπορική παραγωγή. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αλουμίνιο Rusal έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή των ΗΠΑ.
Η Tesla είχε αρχικά ως στόχο την έναρξη παραγωγής στα μέσα του 2021, αλλά η απαιτούμενη έγκριση είχε αναβληθεί επανειλημμένα, εν μέρει και επειδή η ίδια η εταιρεία άλλαζε τα αρχικά σχέδια. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε τελικά με ευθύνη της ίδιας της εταιρίας και μόνο με προκαταρκτικές άδειες. Όταν όμως ξεκινήσει η παραγωγή, στο εργοστάσιο θα μπορούν να κατασκευάζονται 500.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ στην ίδια εγκατάσταση αναμένεται να κατασκευάζεται και ο νέος τύπος μπαταρίας που θα χρησιμοποιούν τα Tesla.
Το CNBC δεν έχει μάθει ακριβώς πόσα έχει πληρώσει η Tesla στη Rusal για μέταλλα μέχρι σήμερα. Το CNBC ρώτησε την Tesla εάν η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για να διακόψει τις επιχειρηματικές σχέσεις με τη Rusal ή οποιαδήποτε άλλη ρωσική εταιρεία, αλλά η Tesla δεν απάντησε.
Πληθωριστικές ανησυχίες
Έντονες πληθωριστικές πιέσεις στις πρώτες ύλες και τα logistics αντιμετωπίζουν η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και η εταιρεία πυραύλων SpaceX του Ίλον Μασκ.
Ο αμερικανός μεγιστάνας σε ένα tweet του, αναρωτήθηκε για τις προοπτικές του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες του «δεν είναι οι μόνες», κάνοντας retweet ένα άρθρο των Financial Times που εξηγεί ότι η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας οδήγησε τις τιμές των εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008.
Tesla & SpaceX are seeing significant recent inflation pressure in raw materials & logistics
— Elon Musk (@elonmusk) March 14, 2022
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινήτων: από το αλουμίνιο στο αμάξωμα μέχρι το παλλάδιο στους καταλυτικούς μετατροπείς και το υψηλής ποιότητας νικέλιο στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως είναι προφανές, το «μάρμαρο» και αυτής της κρίσης θα κληθούν να πληρώσουν οι τελικοί καταναλωτές, όσοι θα αποφασίσουν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο…


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση